Home » ARCHIVE, BALKANS, Home, TRAVEL » Vikendom u Gradovima

Vikendom u Gradovima

Zagreb - pogled s gornjeg grada (Photo - tripadviser.com)

Webpublicapress uvodi novu rubriku “Vikendom u gradovima”, pa Vas ovim štovani čitaoci pozivamo da nam na 30-tak redova što je oko tri hiljade ili tisuće karaktera (slova) pošaljete Vaše priloge uz mogući video link (može i preko YouTube naravno), koje ćemo rado uvrstiti ovdje. Danas počinjemo sa Zagrebom. Preferirat ćemo i dalje da to budi gradovi sa zapadnog Balkana (jugoistoka Europe), a kasnije ćemo odletjeti dalje. Zagreb nas prvi zove (VIDEO – ovdje)!

Zagreb moj zove sad

 

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i njezino kulturno, gospodarsko, administrativno i političko središte. Prvi se puta spominje 1094. godine kada je na Kaptolu osnovana biskupija.

Legenda kaže da mu ime potječe iz vremena kada je jedan ban sa svojom vojskom prolazio ovim krajem. Iscrpljen i žedan, dojahao je do izvora na kojem je sreo prekrasnu djevojku koja je grabila vodu vrčem. Zamolio ju je za vodu riječima ”Zagrabi, Mando, zagrabi!” Legenda ili zbilja, danas možemo samo nagađati, no činjenica je da na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića, i dan danas izvire Manduševac, izvor koji je dobio ime po djevojci Mandi.

Smješten na obroncima Medvednice (parka prirode) i u dolini rijeke Save (najdulje hrvatske rijeke), sa više od milijun stanovnika, Zagreb je isprva postojao kao spoj građanskog Gradeca i Kaptola, crkvenog grada. Ostaci ta dva naselja vidljivi su i danas na dijelu Zagreba koji zovemo Gornji grad.

Gradec je u 13. stoljeću postao slobodni kraljevski grad. To je dokumentirano Zlatnom bulom (Bulla aurea), koju je 1242. godine Gradecu darovao hrvatsko-ugarski kralj Bela VI. u znak zahvalnosti što su mu građani Gradeca pružili utočište u njegovom bijegu pred Tatarima koji su u to vrijeme opsjedali ove krajeve. Daljnjim razvojem, grad se sa obronaka Medvednice proširio i na dolinu Save i stvori Donji grad. Gradec, Kaptol i Donji grad su se 1850. godine ujedinili u jedinstveni Zagreb.Danas je bivši Gradec hrvatsko političko i upravno središte te je ondje smješten Hrvatski sabor. Kaptol je središte Katoličke crkve u Hrvatskoj. Donji grad predstavlja poslovni, kulturni i znanstveni dio grada.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=6040

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes