Home » BALKANS » UN Prati Al Kako da Shvati

UN Prati Al Kako da Shvati

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović - UN PRATI KONTROVERZE OKO ZAKONA O KLEVETI U RS-u -Ili, kolokvijalno rećeno – UN prati, ali još “ne može” da shvati?! Interesantnu razmjenu imao sam (14. martta 2023) sa glavnim portparolom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa, dobrog i starog znalca, Stephana Dujarrica, ovdje u New Yorku. Vežu nas mnioge zajedničke profesionalne epizode na East Riveru; u proteklih nekoliko decenija. Ovaj put želio sam saznati zvanični stav UN-a o najavama rukovodstvamanjeg BH entiteta da će NS RS usvojiti zakone koji će uz drakonske novčane kazne suzbiti slobodu medija i ograničiti rad civilnog društva u tom dijelu Bosne i Hercegovine, zapravo u cjeloj državi. (Ovo je verbatum – prevod s engleskog mojih pitanja i Stephanovih odgovora prema službenom transkriptu UN-a – sve u navodima).

Počeo sam navođenjem konstatacija i zaključio kritički, da UN uvjek dobro govori, ali je puno manje djelotvoran – i tako formulirao pitanje: “Od samog početka godine manji bosanskohercegovački entitet, Republika Srpska (RS) i njihovo rukovodstvo, pripremaju posebne zakone koji zadiru u slobodu govora, medija, itd. To je predloženi Zakon o zabrani klevete, uz motrenje (prismotru) rada nevladinih organizacija. Već su reagovale mnoge (profesionalne) udruge koje se bave slobodom štampe iz Bosne (i Hercegovine) i Evrope. Pitam se sad, da li generalni sekretar i vi trebate kazati nešto mimo deklarativnih izjava, koje su uvek dobre u formulacijama, ali slabije kad je akcija u pitanju?”
UN SE PROTIVI KRIMINALIZACIJI KLEVETE, ALI… – “Prije svega bih se osvrnuo na ono što su rekle naše kolege za ljudska prava (UN Human Rights), što je bilo prilično jasno. Nismo skloni da komentarišemo nacrte zakona. Ali u ovom kontekstu, ja ću ponovo potvrditi ono što smo rekli u više navrata u različitim kontekstima, ali – to su principi koji bi se trebali primjenjivati univerzalno. To jest, mi se protivimo kriminalizaciji klevete. zar ne?”
Tako mi je odgovorio Dujarric. I, u isto vrijeme ostao nedorečen u svom pitanju, jer nije dobio potvrdu da su te riječi dovoljne. Nastavio je pominjući nevladine organizacije:
“Takođe je važno osigurati da civilno društvo ima prostora u bilo kojoj državi da djeluje i da donese vrlo važne ideje i rasprave unutar političkog tijela. Postoji… civilno društvo ima ključnu ulogu, a mi smo uvijek zabrinuti zbog ograničavanja prostora za civilno društvo Pitao sam ga ima li nešto konkretno o Bosni ili Balkanu? Bez generaliziranja.
SAMO NAČELNA PODRŠKA – AKCIJA PREPUŠTENA DRUGIMA – Portparol: “Ne. Ja kažem da su se naše kolege za ljudska prava izjasnile o Bosni i Hercegovini (prošle, 2022. godine UN /OHCHR/ je napravio veliku studiju o stanju ljudskih prava i slobodi medija u Bosni i Hercegovini. Dodao je da je “u nadležnosti je Ureda visokog komesara (za ljudska prava UN – OHCHR) da to uradi. U potpunosti stojimo uz njih,” rekao je Dujarric.
“Pitate me o poziciji generalnog sekretara i. naš uobičajeni stav je da ne volimo da komentarišemo stvari o kojima se raspravlja u zakonodavstvu. Ali upravo sam potvrdio šta su naši principi,” naveo je odgovarajući na moja pitanja na Dnevnom press briefingu u UN-u.
MOJ KOMENTAR – PRINCIPI BEZ DEJSTVA – UN dakle ostaje kod principa, ali akciju prepušta nekom drugom. Opet?! Plašim se da će ovakav stav samo ohrabriti one koji su namjerili uvesti ove zakone. Ukoliko, naravno RS zakonodavci u namjeri – ne dobiju nešto drugo za uzvrat – ako odustanu od ovih antievropskog zakona Jer, na koncu svi BH. političari, u Briselu, prilikom sastanaka sa dužnosnicima EU navode kako su spremni pratiti EU pravnu stečevinu (EU legal Aquis). Mozaik uvjeta je tako i poredan – kao nešto bez čega se ne može; pod rednim brojem 12. od onih famoznih 14. koje Bosna i Hercegovina mora početi ispunjavati (i ispuniti) kako bi nakon Kandidatskog statusa (dodjeljenog 15. devembra prošle 2022. godine) što prije počela pristupne pregovore – je niz zahtjeva vezanih za medije i shodno tome – slobodu govora. Mora se ovo principjelnije – vodeći računa o budućim generacijama, a ne samo o vlastitom političkom profitu – postići kao domaći dogovor, Naravno, ima onih koji znaju i koji su sposobni, iako potisnuti. Mislimo, dakle o svojoj djeci i njihovoj budućnosti. Očito da UN i druge važne multilateralne organizacije neće raditi naš posao. Takva je barem poruka iz New Yorka. Iznova znamo na čemu smo. Ali, je li to dovoljno bez odlučnih ljudi?

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=35209

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2024 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes