Home » UN NEWS » UN Prate Situaciju u BiH

UN Prate Situaciju u BiH

UN Deputy spokesperson Farhan Haq at daily press briefing at the UN HQ on 24 January 2020 (Photo by Erol Avdović, Webpublicapress)

UN Deputy spokesperson Farhan Haq at daily press briefing at the UN HQ on 24 January 2020 (Photo by Erol Avdović, Webpublicapress)

(WebPublicaPress – New York) I UJEDINJENE NACIJE REAGOVALE NA DODIKOVU PARADU – Iako sporovozno u centrali Ujedinjenih nacija u New Yorku propratili su ovosedmična napeta zbivanja oko oko obilježavanja 9. januara – neustavnog dana RS u Lukavici. Farhan Haq, jedan od prve dvojice glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa je na zahtijev dugogodišnjeg novinara dopisnika bh. medija iz New Yorka, Erola Avdovića – komentirao kako su histrijske činjenice o zločinima protiv čovječnosti uključujući i genocid u Srebrenici – opširno dokumentovani i da se uvjek treba poći i vratiti se tome.

Naglasio je kako su i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde zaključili su da djela počinjena u ljeto 1995 predstavljaju genocid. Tribunal je utvrdio krivičnu odgovornost različitih uključenih pojedinaca i u skladu s tim ih osudio.
ODGOVOR BH. NOVINARU – Odgovarajući na opširno Avdovićevo pitanje (komentar) u kome je bh. novinar na East Riveru podsjetio glasnogovornika UN-a, kako Dodik i većina čelnika manjeg bh. entitata Republika Srpska nastavljaju negirati genocid u Srebrenici, a parada u istočnom Sarajevu je doživljena kao nastavak tog nelegalnog kontinuiteta, pa i sigurnosna provokacija, uz konkretan upit šta generalni sekretar UN-a Guterres ima o tda reći, Haq je također uperio prst u pogrešnu konotaciju ratnih zločina čiji se krajnje negativni utjecaj zanemaruje u manjem bh. entitetu. Sugerirao je da treba raditi preventivno kako nam se historija ne bi ponovila.
Antonio Guterres UN Secretary General (28 January 2021 virtual photo by Erol Avdovic - WebPublicaPress)

Antonio Guterres UN Secretary General (28 January 2021 virtual photo by Erol Avdovic – WebPublicaPress)

„Kao što je rekao generalni sekretar, razarajući je uticaj genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na pojedince i društvo i potrebnu je generacije da se to prevaziđe. Da bi se obnovilo povjerenje i spriječili budući zločini, prošlost treba sagledati iskreno i sa priznanjem da su se ti zločini dogodili,“ bio je precizan Haq.

DO ODRŽIVOG MIRA SAMO UZ PRIZNAVANJE ISTINE – Naglasio je da UN ohrabruje suzdržnost na svim stranama – „od retorike koja izaziva podjele.“ On je pozvao, da odbace „svi oblici govora mržnje i negiranja činjenica iz prošlosti koje su potvrdili međunarodni krivični sudovi.“
„Od ključne je važnosti priznati patnju žrtava i preživjelih od teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava i odgovoriti na njihove potrebe (žrtava).“
Haq je zaključio, kako su Ujedinjene nacije u potpunosti opredijeljene da podrže napore ka prevenciji i pomirenju, kako bi se, nakon svega, „postigao održivi mir, pravda i dostojanstvo za sve u Bosni i Hercegovini.“

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34817

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2023 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes