Home » BALKANS » Svjetlo na kraju tunela

Svjetlo na kraju tunela

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović – Američki Kongres odobrio je u srijedu poslije podne (10 marta) ogromni finansijski paket – zakon o olakšicama za nastavak borbe s pandemijom COVID-19 u iznosu od 1,9 triliona dolara. Malo kome smeta što je Zastupnički dom – do zadnjeg partijskog vojnika ostao podjeljen po stranačkim linijama oko toga: niko od 211 republikanskih zastupnika nije glasao za ovaj zakon, dok je 220 demokrata glasalo ZA.

Istovetna politička polariziranost oko ovog paketa prethodno se dogodila u Senatu gdje su republikanci svi do jednog bili protiv. No, političke reperkusije bi se mogle osjetiti na općim izborima za oba doma Kongresa u jesen 2022.

Ovo je do sad najveća politička pobjeda za predsjednika Joe Bidena – uknjižena u prvih 50 dana njegove vladavine u Bijeloj kući. Iako je razlika u broju glasova mala – u prvim reakcijama među demokratama se osjetila i vidljiva doza trijumfalizma, nakon rovovske političke borbe koja je oko ovog paketa potrajala punih sedam sedmica – od samog starta Bidenove administracije.

 

KORIST I (MOGUĆE) FINASIJSKE REPERKUSIJE – Demokrati tvrde da se ovim zakonom “regulira vladina potrošnja u borbi protiv pandemije” (regulira kriza) kako je to javio AP (Associated Press). Ipak, teško je to sada predvidjeti, jer je Bidenov trilionski paket (skoro dvije hiljade milijardi dolara) politički rizičan.

Ovaj paket bi se čak mogao opisati kao ples po žici, s obzirom da u sebi nosi potencijalnu opasnost od inflacije. Američki deficit se opasno približava cifri od 22 triliona; još uvjek najjača svjetska ekonomija godišnje proizvodi nešto preko 20 triliona dolara. Dakako, sada je najvažnije bilo pomoći milionima onih koji osjećaju potrebu za finasijskom asistencijom.

“Pomoć je stigla”, objavio je Biden na svom Twitteru samo nekoliko trenutaka nakon prozivke, koja je završila aplauzom demokratskih zastupnika. Biden je rekao da će mjeru potpisati u petak (12 marta), javio je AP.

 

ŠTA JE SVE UNUTRA – SOCIJALNA DIMENZIJA – Iako predviđa mnoge stavke – osnovno je da će biti dovoljno novaca (na stotine milijardi dolara) za započeti proces vakcinacije. Ambicija je da se do ljeta protiv COVID-a vakciniše svaki Amerikanac koji to želi od ukupno oko 340 miliona stanovnika ove zemlje. To već iz ove perspektive izgleda sasvim moguće.

U međuvremenu mnogim Amerikancima će itekako dobro doći jednokratna direktna uplata od 1.400 dolara; dobit će je svi koji zarađuju do 75.000 $ godišnje. A nastavit će se i uplata sedmičnih naknada za nezaposlene u iznosu od 300 dolara sve do početka septembra. No, (u sve skupljoj Americi) to je tek dovoljno da se preživi, ali bi na socijalnoj razini moglo imati pozitivan efekat da umiri moguće nerede nezadovoljnika; čak i onih iz tabora bivšeg predsjednika. Tu dimenziju ne bi trebalo zanemariti.

 

RASTE BIDENOVA POPULARNOST – Uostalom, ankete pokazuju da čak 70 posto Amerikanaca misle da predsjednik Biden dobro rukovodi situacijom oko pandemije. Posebno se to odnosi na brzinu vakcinacije; od skora se vakciniše preko dva miliona Amerikanaca dnevno. Predsjednik Biden će, kako se očekuje objaviti da će država kupiti još 100 miliona novih Johnson and Johnson vakcina.

Čak 44 posto republikanaca misli također da demokratski šef Bijele kuće dobro radi svoj posao oko pandemije.

I prema anketi CNN-a 61 posto Amerikanaca (demokrata, republikanaca i nezavisnih) smatra da je ovaj finasijski paket dobar. O političkim ili fiskalnim posljedicama enormne potrošnje (mogućoj inflaciji i štampanju novca) ćemo razmišljati kasnije. Sada je važno zaustaviti stradanje.

 

VANJSKA POLITIKA – OPREZNO I NA ČEKANJU — A kada je riječ o vanjskoj politici što posebno zanima Bosance i Balkance – usvajanje finasijskog paketa za domaću (američku) upotrebu označio je približavanje trenutku kad će (ako se problemi sa pandemijom i ekonomijom stave pod kontrolu) u dogledno vrijeme otvoriti prostor za vanjsko političke inicijative.

U tom kontekstu treba sagledati i brzinu, pa i nervozu s kojom se prestrojavaju politički ešaloni u manjem bh.entitetu gdje se kao i u Beogradu anticipira akcija nove američke administracije na Balkanu.

Rano je govoriti o čemu se radi, ali nekih naznaka već ima. Bilo bi neozbiljno u ovom trenutku nagađati o tome.

Uglavnom, u prvih 50 dana Bidenove administracije vrlo se oprezno djelovalo na vanjskopolitičkom planu. Kratkoročno, ili bolje rečeno na prvom mjestu ostaje Iran kome je stavljeno do znanja da bi se pregovori o Obaminom Nukleranom dogovoru iz 2015 (koga je Trump ukinuo 2018) mogli obnoviti. Al, Teheranu je također već fakturisana i prva tranša sankcija od strane ove, Bidenove administracije, kao što su limitirano napadnute položaji iranskih saveznika u Siriji.

U svakom slušaju, dostavljena je krajnje ozbiljna poruka, rekao bih kao refleksija znane Bizmarkove doktrine (nagrade i kazne / mrkve i tojage). No to je, u najmanju ruku i poruka Tel Avivu/Jerusalemu, da ne poduzima ništa na svoju ruku, jer Biden je ipak šampion multilateralizma, što se naravno može dodatno analizirati.

 

ŠEKSPIRIJANSKA DILEMA – Tu je i Avganistan i šekspirijanska dilema da li povući preostalih 2.500 američkih vojnika, već u maju, kako je to ranije najavljivano. I, tako prepustiti “zemlju opijuma” talibanima sa svim moguće neželjenim posljedicama.

U širem igrokazu glavni američki rival ostaje Kina i neki misle, da su s tim u vezi tu najaktuelnija dva pitanja: Prvo: Nije više pitanje hoće li se, već kako će se i kada oko globalnih interesa Kina i Amerika sukobiti. Dilema je samo je li taj “sukob” moguće prebaciti samo u legalnu sferu, ili tržišnu utakmicu bez neželjenih neprijateljstava. I drugo, važno pitanje je i hoće li Amerika pridobiti Rusiju na svoju stranu na ćemu se odavno (očito ne sasvim uspješno) radi.

 

ZAPADNI BALKAN NOVA GLOBALNA ARENA – Zapravo. Zapadni Balkan bi mogao postati nova arena sukoba Zapada s jedne – i u najgoroj varijanti Kine i Rusije na drugoj strani.

“2021. će biti godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost Zapadnog Balkana”, rekao je general američke avijacije Philip Breedlove govoreći na nedavno održanom virtualnom panelu za hrvatske novinare, kako su to prenjeli mediji u regiji.

Američki general je iznio viđenje, po kome je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na “političkom hodočašću” u Sarajevu i Zagrebu i Beogradu (u decembru 2020) izravno kalkulisao sa dvije države “koje Moskvi omogućuju da provodi svoju regionalnu politiku ‘razjedini pa vladaj – Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.”

 

PANIKA U BANJOJ LUCI (?) – No, kako to obično biva s Rusima se nikad ne zna do kraja. Njima je Balkan očito postao “bargening chip” (kurentna politička valuta) za trgovinu s Amerikancima. Još ćemo o tome pisati kad budemo znali više. Ovdje samo pominjem jedan znani politički mentalitet.

Uglavnom, pomenuti američki general, predpostavlja da će se s Bidenom “poslije 12 godina” (što znači osam Obaminih i četiri Trumpove godine) Amerika (pokušati) vratiti na lidersku poziciju u Evropi. A to je dovoljno i za novi početak na Balkanu.

 

Ko spava, ko drijema, a koga je uhvatila (pretjerana) panika zbog toga – u Sarajevu, Banja Luci i Beogradu vidjet će se vrlo brzo. S razlogom ili bez razloga.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=33429

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes