Home » ARCHIVE, BALKANS » Sankcije za Jeremića u UN-u

Sankcije za Jeremića u UN-u

dr. Mustafa Cerić, predsjednik SBK (Courtesy photo - tip.ba)

Na Drini ćuprija (WPP photo archive)

(Webpublicapress/New York) -- Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Mustafa Cerić iz Sarajeva i njegov

dr. Mustafa Cerić, predsjednik SBK (Courtesy photo – tip.ba)

američki dopredsjednik Haris Hromić  iz New Yorka – uputili su pismo generalnom tajniku Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moonu u povodu izvođenja konrtoverzne srpske militantne koračnice “Marš na Drinu” u Generalnoj skupštini UN-a, po nalogu Vuka Jeremića. U pismu se od glavnog tajnika UN-a traži dokumentovanje ovog incidenta i sankcionisanje počinitelja, jer UN mora voditi računa o institucionalnoj memoriji te obavezama koje iz toga proističu. 

U pismu se ističe da se može dogoditi da pojedinačno pamćenje bude krhko i selektivno, ali da institucije poput Ujedinjenih naroda nemaju pravo na taj komoditet.

Dalje je navedeno da bez obzira na porijeklo te pjesme, i bez obzira na to koje emocije ona izaziva u srpskom narodu, a s obzirom na mjesto i izbor pjesme ukaljane nedavnim istorijskim zloupotrebama, taj izbor mjesta i pjesme, zajedno, duboko su uvredljivi i pogrešni.

Greška ili namjera ali uvreda sigurno

U pismu je pohvaljeno priznanje ureda generalnog sekretara UN-a da je izvođenje te pjesme bila žalosna greška.

- Znajući da je Srebrenica u samom srcu doline rijeke Drine, i znajući da ste vi nedavno posjetili Memorijal posvećen žrtvama genocida u Potočarima kod Srebrenice, čini nam se da je svaki daljnji argument nepotreban, navedeno je u pismu.

Na Drini ćuprija (WPP photo archive)

Ipak, Cerić i Hromić tvrde da nakon pažljive analize elemenata tog incidenta nema nikakve sumnje da je greška u potpunosti na uredu Vuka Jeremića, s obzirom na činjenicu da je namjera tog koncerta bila slavljenje predsjedavanja Srbije Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

- S obzirom na inherentno znanje o institucionalnoj historiji Ujedinjenih nacija, te imajući na umu visoki nivo upućenosti strana koje su bile uključene u pripremu te priredbe, njen ishod ne može jednostavno biti kvalifikovan kao nenamjerna posljedica događaja iza kojeg su stajale dobre namjere, navedeno je.

Dokumentovanje incidenta

Ocijenjeno je neprihvatljivim da suprotstavljene snage nastavljaju djelovati na samom vrhu sistema upravljanja Ujedinjenih nacija, “dok mi nastavljamo obnavljati i ponovno graditi multietničko društvo u dolini rijeke Drine”.

- Vjerujemo da ćete Vi u potpunosti istražiti i dokumentirati ovaj događaj, sankcionirati odgovorne za ovu tešku uvredu i uspostaviti mehanizme kojim će se spriječiti budući incidenti koji vrijeđaju i nanose emocionalni bol žrtvama genocida tokom službenih ceremonija Ujedinjenih nacija, navedeno je između ostalog, u pismu predsjednika i potpredsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa upućenog generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu.

 

(Source: FENA)

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=17597

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes