Home » BALKANS » Propale Reforme u Bosni

Propale Reforme u Bosni

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović – KRAJ PRVE EPIZODE OKO REFORME IZBORNOG ZAKONA – Da zaključimo za neko vrijeme: Ovaj ciklus, ili ova epizoda oko reforme izbornog zakona u Bosni i Hercegovini propala je zbog neprihvatanja političkih realnosti u zemlji. Tu naravno važe sve znane karakteristike BiH kao korumpirane i zemlje tranzicione i nepotpune demokratije. Ali, ova reformska epizoda propala je i zbog naivnog vjerovanja jednog krila Bidenove administracije – poglavito u State Departmentu kako je upravo zbog ugleda i prestiža predsjednika Bidena u BiH – bilo moguće okončati na brzinu i što je još gore – na pogrešan način.

 

TROŠENJE BIDENOVOG KAPITALA – Taj je kapital nažalost ponegdje prilično urušen u Bosni i Hercegovini, ne bosanskom krivicom – već zbog nabusitog pristupa pregovaraća. Bosna se naime ne može optuživati zbog svoje “naivnosti” da povjeruje u Bidenove riječi iz 90-tih godina prošlog stoljeća – kao moralni kredo koji je u to doba određivao ovog političara. Radije, za uprijeti prstom je u naivnost Washingtona, pa i površnost u pristupu oko izbornih reformi.

 

POGREŠNA KADROVSSKA POLITIKA – Sve je krenulo pogrešnim imenovanjem Matthew Palmera za taj posao. A onda i uz pogrešnu analizu, da se Amerikanci mogu osloniti na Evropljanje i da sve skupa mogu okončati za par mjeseci pod šifrom “ciljane i ograničene reforme”, kako je to u svom pismu upućenom u Sarajevu 1. aprila 2021 opisao državni sekretar Antony Blinken. Neshvatljivo je kako su se Amerikanci mogli ponadati u EU birokratske emisare – činovnike poput Angeline Eichhorst, visokog dužnosnika za proširenje Olivera Varheljija, ali i Miroslava Lajčaka – koji su godinama angažovani, ali bez vidljivih rezultata na Zapadnom Balkanu. Uz njih visoki predstavnik Christian Schmidt djeluje sasvim zbunjeno i pomalo izgubljeno.

 

OTEŽAVAJUĆE OKOLNOSTI — Sve je dodatno otežano u situaciji tranzicije u Njemačkoj i odlaska Angele Merkel za koju je EU gotovo srasla u proteklih 16 godina. Ali, tu je i neizvjesnost oko predsjedničkih izbora u Francuskoj zbog pitanja da li Emmanuel Macron odlazi ili ostaje. Sve to uz objektivne prigovore analitičara – da su Pariz, pa i Berlin zamrznuli proces proširenja, te da je ta koncepcija – lijepa priča kojom se kupuje vrijeme.

 

POGREŠNI “DEJTONSKI” KONCEPT – Zapravo Washington je prilično nervozno ušao u izborne reforme u Bosni i Hercegovini (jer je frustriran EU politikom neproširenja). I, onada zaigrao totalno neprincipijelno i neshvatljivo na dva po svemu politički korumpirana lidera Milorada Dodika i Dragana Čovića, računajući da će udovoljavanjem njima – pritisnuti, ili čak ucjeniti treću stranu. A to je prevaziđeni dejtonski model, neadekvatan za novo građansko buđenje u BiH i regionu 2021/22.

 

SUOČAVANJE SA STVARNIM A NE BOSANSKIM PROBLEMIMA – Naravno, da Amerika, koja se sve više okreće Pacifiku, ima istinske ekonomske i vojne – rivalske probleme s Kinom i Rusijom. I da je sasvim konkretno fokusirana na Ukrajinu i energetske transferzale. Kao i na moguću intervenciju Rusije na Ukrajinu. Zato Washington želi tzv. stabilokratiju na periferiji Evrope, i često pribjegava suradnji s Beogradom, Tiranom i Zagrebom i van demokratskog koncepta. I, uz zbunjujući, ponekad patetični narativ o demokratiji i ljudskim pravima kao na onomadnom Samitu demokratije u Washingtonu.

 

NEIZVJESNO DO KRAJA – Zato, ne znamo kakva će biti druga epizoda vezana uz reforme izbornog zakona, ali i nasušne reforme pravosuđa u BiH. Otud je razumljivo, opravdano i dobrodošlo uletanje UK (Velike Britanije) u balkansku arenu upravo iz siguirnosnih razloga, koje Amerika nastoji adresirati ponavljanjem refrena – “rata neće biti” (Gabriel Escobar) preuzimajući nadati se punu odgovornost zbog tih tvrdnji. Predvidio bih, da će Washington ubrzo morati redefinisati svoj angažman oko Bosne i Hercegovine – i možda napraviti neke brze izmjene u svom timu kao u hokeju; tvrdoglavo insistiranje da je Palmer adekvatan izbor može dodatno otežati situaciju i ojačati nepovjerenje u Sarajevu. Ostalo ne smijemo nagađati.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34024

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes