Home » ARCHIVE » Prema SANU Uputama

Prema SANU Uputama

Dr. Denis Zvizdic member of the Parliament of Bosnia and Herzegovina (Courtesy photo - Cazin.net, BiH, for education only)

Dr. Denis Zvizdic member of the Parliament of Bosnia and Herzegovina (Courtesy photo – Cazin.net, BiH, for education only)

Piše Denis Zvizdić – Smatram potrebnim, zbog domaće javnosti, a posebno zbog dijela međunarodnih predstavnika koji još uvijek naivno vjeruju u Dodikovu pozitivnu promjenu, još jednom ponoviti instrukcije Memoranduma SANU, koje Dodik, od kako je postao član Predsjedništva BiH, u potpunosti slijedi, i od kojih očito neće ili ne smije odstupiti:

❗️Instrukcija br.1: “Neophodno je RS i Srbiju uvezivati infrastrukturno i ekonomski, a posebno čvrstu saradnju treba ostvariti kroz izgradnju komunikacija i hidroelektrana”.

❗️Instrukcija br.2: “Vrlo je značajno da političari u RS-u jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dve teritorije koje trenutno čine celinu. A tu celinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom, a institucije na BiH nivou zajedničkim, odnosno sastavljenim na bazi privremene volje entiteta.”

❗️Instrukcija br.3: “Koristiti sve mehanizme da se oba doma parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrede i obesmisle na sve moguće načine. Sprečavati donošenje zakona koji se ne smatraju bitnim i ne predstavljaju nikakvu pretnju RS-u. Ovo je jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja zajedničkih institucija.“

❗️Instrukcija br.4: “Političari i državni funkcioneri Srbije će ubuduće zaobilaziti političare i institucije BiH što je god više moguće. Političari i državni funkcioneri Srbije trebaju što češće imati sastanke sa političarima iz RS-a po protokolu definisanom za međudržavne susrete.

❗️Instrukcija br.5: “Visoki funkcioneri RS-a i ostali građani bi tokom boravka u inostranstvu trebali izbegavati ambasade, konzulate i predstavništva BiH. Ukoliko im zatreba konzularna pomoć, onda bi se trebali obratiti DKP-ima Srbije bez obzira što formalno ne poseduju državljanstvo Srbije.”

❗️Instrukcija br.6: “Posebnu pažnju treba usmeriti prema zemljama koje nemaju čvrst stav po pitanju jedinstvene BiH i kojima je svejedno kakav će biti rasplet događaja u BiH. Ukoliko bi se ove zemlje lobiranjem ili na drugi način privolele na stav o podeli, onda bi broj i uticaj zemalja naklonjenih tzv. jedinstvenoj BiH bio u manjini.”

❗️Instrukcija br.7: “Treba izbegavati upotrebu termina Bošnjak i uvek upotrebljavati termin musliman, te ih i na taj način definisati kao religijsku grupu, a ne narod. Koristiti svaku priliku da se istakne kako su to Srbi koji su izdali veru pradedova i prihvatiti islam.”

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34052

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes