Home » BALKANS » Ponižavanje Bosne Traje Još

Ponižavanje Bosne Traje Još

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

PONIŽENJE BOSANSKIH LJUDI SE NASTAVLJA – Ljudi, građani, narod u Bosni željni su da bosanski intelektualci govore, ali ne samo protiv političara, u svakodnevnom, najčešće primitivnom obraćunu. Intelektualci su pozvani da govore prosvjetljenu istinu i pišu beskompromisno razborite i istinite knjige. Trebaju pisati i govoriti – kuda i kako naprijed, a ne da lamentiraju podobno političkoj klimi, sijući dodatnu pometnju. Sada je to osobito važno.

DEJTONLUK I TRGOVINA PODOBNOŠĆU – Ali, sad slijedi bosanska turobna intelektualna šutnja. Jer, podobni se intelektualci, a takvi su nažalost najglasniji megafon, ili spin doktori status quo agonije – sada presabiru, preračunavaju: “Đe sam ja tu”? Taj oportunizam je amplificiran, podignut na kvadrat u “dejtonluku”: Nije se lako dodvoriti onim najjačima koji otvoreno prave socijalni i naravno politički inžinjering od Bosne i Hercegovine – s Orbanovim predrasudama i kolonijalnom nemilosrdnošću. Upravo spin doktori to nazivaju “vizijom”?! Nažalost, antibosanska matrica je ostala ista: Trećinu “treba” istrjebiti (na razne načine); trećinu protjerati (to su oni koji odlaze u “dobrovoljni” egzodus, da se nikad ne vrate – zbog poniženosti, a ne nedostatka kruha u Bosni). I, trećinu treba – sada se to zove “europeizirati” – lišiti svakog ili najvećeg dijela autohtonog identiteta. Posebno ako to i trunku miriše, ili kako se u Bosni kolokvijalno kaže “tukne” – na Orijent.
BOSANCE SVESTI NA EGZOTIČNI ZAČIN I UŠUTKATI IH – Naprosto to je tako. Zadnja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, donesena po nalogu geostratega koji u drugi plan bacaju – gaze proklamovane vrijednosti i EU standarde kojima Bosna i Hercegovina teži – najveće je poniženje bosanskim ljudima i bosanskim građanima. Ali, poniženje je i najvećem dijelu bosanskih intelektualaca čija se civilizacijska borba na ovaj način potire i brutalnom silom poništava. To su oni koji ne trgujuju s principima kao što su ljudska prava i demokratija, na poslijetku znanje i koji su zapravo najranjiviji. I oni počinju da šute. Ili će tek biti ušutkani na razne načine – do toga da sami odustanu. Ali, onda se najčešće dogodi neko dobro čudo, jer čuda ne kontrolišu ljudi.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34724

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes