Home » BALKANS, COMMENTARY » Pet do 12 pred UN-om

Pet do 12 pred UN-om

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović — Predstavnici BH diplomatije uključujući i onu u UN na East Riveru dodatno su se aktivirali odkako je krenula sigurnosna kriza u Bosni i Hercegovini krajem prošle 2021. Ambasador BiH u UN- u New Yorku Sven Alkalaj učestvovao je u mirnoj šetnji koju su predstavnici bh.dijaspore u New Yorku ali i prijatelji BiH, koji su se okupili ispred centrale UN-a i pročitali pismo upućeno zvaničnicima svjetske organizacije – generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu, predsjedniku Generalne skupštine UN-a Abdulla Shahidu, te na dresu svih 15 članica Vijeća sigurnosti na samom početku januara. U istom paketu je kopija pisma poslata i podsekretarki UN-a za politička pitanja i mirovne operacije ambasadorki Rosemary DiCarlo.

Ambasador  Sven Alkalaj  UN Security Council (UN photo/Mark Garten)

Ambasador Sven Alkalaj UN Security Council (UN photo/Mark Garten)

ALKALAJ – RAZGOVARAM O BiH U UN-u – - Važno je da su ta pisma upućena upravo sada, kako bi se najviši zvaničnici UN-a i zemlje članice Vijeća sigurnosti upoznale sa situacijom u Bosni i Hercegovini – i potencijalu da taj sigurnosni izazov ne samo za BiH nego i za širi region – Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evope eskalira u veći sukob, rekao je ambasador Alkalaj u izjavi za WebPublicaPress. Dodao je kako će u svojim diplomatskim komunikacijama u UN-u o tome razgovarati s s najvišim diplomatskim predstavnicama prijateljskih i važnih zemalja na East Riveru. Ambasadoru Alkalaju također je upućena kopija pisma upućena na pomenute UN adrese.

PET DO 12 ISPRED UN-a — Pismo je desetog januara pred UN-om javno pročitala dr. Amra Šabić El-Rayess, profesorica na Columbia Univerzitetu tačno pet do dvanaest, čime je simbolično upozoreno da je situacija u Bosni i Hercegovini kritično ozbiljna, te da je ovo najopasnije vrijeme od Daytona 1995 (zahvaljujući američkoj administraciji predsjednika Clintona potpisaog Dejtonskog  mirovnog sporazuma postignutom u Daytonu, Ohio, čime je zaustavljen brutalni rat u BiH 1992-1995). To je dio akcije globalne Bosne, kako se između sebe naziva dizanja glasa i apela za mir u Bosni i Hercegovinu kroz  masovna okupljanja Bosanaca šrom svijeta. A Ujedinjeni narodi će svakako biti ponovljena adresa na koju će se uputiti zahtjevi međunarodnoj zajednici da se aktivnije uključi u rješavanje bosanskog pitanja. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u više navrata je i sam preko svojih glasnogovornika izrazio uvijerenje da UN aktivno prati događanja na Balkanu u BiH i na Kosovu posebno. No, nažalost za to vrijeme, posebno u doba pandemije politička situacija u Bosni i Hercegovini se usložila, pa i dodatno komplikovala. U Sarajevo naime nastavljaju dolaziti međunarodni emisari, a tamo je na djelu priličan politički rašomon.

A KOJA JE PORUKA SARAJEVA WASHINGTONU – Prava je muka slušati lažne dileme političke pozicije i opozicije u

UN Secretary General Antonio Guterres UN 4 February 2020 WPP photo

UN Secretary General Antonio Guterres UN 4 February 2020 WPP photo

Bosni i Hercegovini treba li nastaviti pregovore s Palmerovom ekipom narednih dana. Riječ je o (ne)mogućem nastavku pregovora o izbornoj “reformi” i novom izbornom zakonu; po svemu što znamo, unatoč čak i moguće novoj retoričkoj (spin) ambalaži naredne sedmice u Sarajevu – bit će to nastavak sramnih pokušaja ostvarivanja brzog diplomatskog uspjeha, koji čak neće neće ni odložiti, već samo produbiti krizu u BiH. To znaju i poltički vrabci na grani.

PUNO KALKULANATA – MALO DRŽAVNIKA — Opozicija želi da pozicija pogriješi kako bi imala municiju za izbore u jesen 2022. Time pokazuju koliko jeftino kalkulišu. Pozicija, želi pokazati državotvornost, a u isto vrijeme najavljuju spremnost za nastavak pregovora s Palmerom, ali – čast izuzetcima – bez punog razumjevanja politike koju on zastupa. Mnogi još misle da on predstavlja Sjedinjene Države u cjelosti. Uostalom takve su vijesti, kako “Amerikanci” žele podržati HDZ oko izbornih reformi – umalo zdravo za gotovo prihvaćene u Sarajevu. Dok nismo objavili pismo američkih senatora. A ima tog sigurno još. Sigurno je da u Kongresu koji tradicionalno predstavlja građansku savjest Amerike u odnosu na svaku izvršnu vlast postoje i drugi glasovi kojima je stalo do principa o kojima je svojevremeno i oko Bosne govorio tada senator Joe Biden.
SARAJEVO ANALIZIRATI PRECIZNIJE I UZ FAKTE – U naredno, veoma kratkom roku, u bosanskohercegovačkoj prijestolnici se svi – i opozicija i pozicija – moraju odrediti prema ovom novom “dejtonskom” pitranju o načinu izbornog procesa u BiH, jer moguće konsekvence su dugorčne. I o tome Palmer i ekipa kao da ne vode računa, jer poslije svega odlaze na novu priželjkivanu funkciju. Drugim riječima – u sarajevu se mora se povesti više računa o Bosni i Hercegovini, ne sa aspekta legitimne političke utakmice tamošnjih partija i njihovih koalicija, već sa aspekta interesa običnih građana, koji će u oktobru glasati po principu ZA i PROTIV Bosne i Hercegovine. Tu se stranci ne pitaju.
Joe Biden president elect (TV image photo by Erol Avdovic for education only)

Joe Biden president elect (TV image photo by Erol Avdovic for education only)

A KOJE JE BOSANSKA PIORUKA BIDENU – Mučno je i saznanje, da niko iz političkog Sarajeva nije iskoristio dolazak Samanthe Power, koja je donjela poruku svim Bosancima od predsjednika Bidea, također pošalju poruku Bidenovoj administraciji. Na primjer: Molim vas ostanite fokusirani na ljudska prava, oko kojih se po vašim najavama centrira nova vanjska poltika SAD, a to je i najava Bidenove političke doktrine. I, zato (molim vas) prestanite gurati “Palmerov zakon” o izborima, jer to može prerasti u diskriminirajuću “reformu” izbornog sistema u Bosni i Hercegovini. Jer, to bi se moglo pretvoriti u izborni apartheid kakvog nema u ostatku Evrope. Izostala je ta, ili neka druga konzistentna poruka od vlasti, pozicije i opozicije, pa i graćanskih – nevladinih organizacija u Sarajevu; šta je po srijedi, dejtonski mentalitet ili je Bosancima doista dobro?! Ta poruka nažalost izostaje i od bh. diplomatije. Nedovoljno je da o tome pričaju samo neki od nas (freelance) novinara. I da o tome bruji #globalnabosna na društvenim mrežama. (Erol Avdovic)

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34130

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes