Home » ARCHIVE, EUROPE, TRAVEL » PARIZ JE JOŠ UVJEK PARIZ

PARIZ JE JOŠ UVJEK PARIZ

Pariz grad svjetlosti (WPP photo archive)

Piše: Karmen Medija za Webpublicapress — Na nagovor moje divne prijateljice Safete, doputovah s njom 27.oktobra u Pariz. Mnogo toga sam slušala o Parizu, ali tek kad sam ušla u ovaj grad, shvatila sam da nema dovoljno riječi kojima možete opisati sve doživljeno.  Svaki korak po Parizu je korak po historiji, izmiješanoj s modernim. Grad koji bruji, pjeva, pleše, sjeća se i poklanja sve svoje zvukove, boje i pokrete.

Prva misao mi je bila: Blago Parižanima radi Pariza!

Moja odiseja kroz ovaj velegrad, kojeg bih radije nazvala Megacity, je počela od trga Concorde, na francuskom Place de la Concorde. Okretala sam se po trgu i ustanovila da mi ne bi bilo lako u nekom od auta. Vreva, u kojoj se najvjerovatnije, samo rođeni Parižani mogu da snađu. Možda ni oni.

Obelisk iz Luxora na ovom trgu me dočekao i, čini mi se, rukovao s mojim oduševljenjem. Obelisk se nalazi na ovom trgu od 1836 g. i poklon je tadašnjeg egipatskog vice kralja Muhammada Ali Pashe francuskom kralju Louise Phillippe-u. (Da li sam stvarno čula riječi: Ne, nije ovo samo Evropa, ovdje je svijet!)

Predivan obelisk, sa pozlaćenom bronzom na vrhu, visok je preko 20 metara. Napravljen je 1300 g. pr. n. e. u doba vladavine faraona Ramzesa II. Hijeroglifi usred grada mode, umjetnosti i prestiža. Znamenje istorije afričkog kontinenta usred Evrope. Divno! bio je jedan od milion mojih uzvika, koje sam začarana ponavljala.

 

Place de la Concorde je početak poznate avenije; Avenue des Champs-Élysées, dugačke oko 3 kilometra i široke 70 metara. Po tri trake za auta vode kroz aleju, a nekad i četiri. S obje strane mondena, blještava sadašnjost, koja nimalo ne narušava starine u neposrednoj blizini. U daljini, prolazeći pored blještavih prodavaonica još blještavijih imena; Chanel, Yves Saint Laurent, Armani … ugledah Trijumfalnu kapiju, Arc de Triomphe, koja se nalazi na trgu Charles-de-Gaulle, na kom avenija završava. Ovaj spomenik je napravljen u čast carske armije, a Napoleon je naredio gradnju u čast svoje pobjede i vojnika carske armije. Završetak radova nisu ni on ni njegovi vojnici dočekali.

Prepoznala sam ovo mjesto iz filmova; mjesto na kom se odjednom nalazi na stotine vozila, kao u začaranom krugu iz kojeg se može, vjerovatno nekom čarolijom, izići na jednu od najmanje dvanaest velikih ulica. Stvarno, ovdje je potreban čarobni štap da biste izišli iz kruga Trijumfalne kapije. Čarolija!

 

Nakon što smo izišli sa de Gaullevog trga, dočekale su me opet tople oktobarske ulice, a mnoštvo ljudi i vozila su svo vrijeme činili grad šarenim platnom ljepote. Prošlost i sadašnjost u harmoničnom skladu, kakav se rijetko sreće u Evropi. Da, zaljubljenost na prvi pogled.

Pored Sene stara zdanja, a svako zdanje priča koja zapanjuje ili opija svojom dramatikom. Sorbonne, Notre Dame, Opera, Eifffelov toranj, Louvre… Mostovi građeni u raznim epohama, brodovi na Seni, sa kojih mi domahnuše jednako očarani turisti. Dah zastaje, dok gledam i slušam glas koji objašnjava sve istorijske drame, padove, obnavljanja, rušenja, podizanja – veličanstvenu prošlost ovog grada. Stojim na mostu, koji je prikazan u filmu “Parfem”, radjen po romanu Patricka Süsskinda, sa Dustinom Hofmannom u jednoj od uloga. Sjećate li se kad se obrušiše kuće u Senu u tom filmu? Tako je upravo bilo; dva puta je bilo urušavanje kuća na ovom mostu. Tragedija.

 

Louvre, pompezno zdanje koje je jedno od najstarijih građevina u Parizu. Datira od početka srednjeg vijeka, negdje oko 1130 g. n.e. Mjesto na kom se nalaze Da Vinčijeva Mona Lisa, Rafaelova i Tizianova djela, sfinga iz Egipta stara preko 2 500 godina, Apolonova sala… jednostavno, muzej nad muzejima! Ulaz u muzej je velika Staklena piramida, visoka je preko 21 metar i oko nje se nalaze četiri manje piramide. Mitterrand, tadašnji predsjednik Francuske, je 1989. godine svečano otvorio ovu piramidu.

Nakon Louvre, put vodi ka Eiffelovom tornju, la tour Eiffel. Ni jedna, do tad viđena slika, nije mi mogla dočarati realnu veličinu ovog tornja. Tek kad se nađoh u neposrednoj blizini, shvatih pompeznost ovog zdanja. Naravno, moja me Safeta nije mogla nagovoriti da idemo liftom na vrh tornja. Ma ni na prvu etapu! Iz sigurne daljine sam se divila. Srećom, Safeta je već bila na vrhu tornja, pa me nije grizla savjest zbog moje fobije od visine.

 

Mogla bih nabrajati još danima o posjeti Parizu i njegovoj ljepoti i šarmu, o njegovim užurbanim danima i o noćima punih romantike i svjetlosti. Dan u Parizu je šetnja kroz protekle vijekove i ujedno elegantan korak po pisti elegancije i profinjenosti. Šetnja kroz koju možemo da provirimo i na budućnost. Noć je bila jednako veličanstvena, topla, puna zvukova i boja. Eiffelov toranj je blještao, okićen mnoštvom treperavih svjetala i zapečatio nezaboravnu posjetu Parizu.

Da, tako se lako zaljubiti u ovaj prekrasan grad. Ko ga jednom vidi, opet mu se mora vratiti. Ja, sigurno.

*

 

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=3760

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes