Home » BALKANS, COMMENTARY » Od UN-a do Predsjednika

Od UN-a do Predsjednika

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović – Umirovljenog generala Zdravka Ponoša “upoznao” sam dok je bio šef kabineta Vuka Jeremića tokom Jeremićevog predsjedavanaja  67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ovdje u New Yorku. Prilično tih i povučen – uz oficirsko držanje čak i bez uniforme – zapravo istinski diplomata po svojim manirima kakvim zgrada na East Riveru obiluje; zapravo Ponoš mi je izgledao kao prototip UN birokrate. i ništa više od toga. I što je najvažnije, sušta suprotnost od konroverznog – tada predsjednika Generalne skupštine UN-a Jeremića, o kom sam često pisao da prenaglašeno ističe svoj “srpski dres” umjesto neutalnog globalnog diplomatskog odjela ovdje u cenrtali UN-a. No, general Ponoš je bio jako povezan s Vukom i njegovim političkim svjetonazorima. Povrh svega, u januaru 2010. postavljen je za pomoćnika ministra vanjskih poslova Srbije zaduženog za bilateralne odnose, dok je na čelu Ministarstva bio Vuk Jeremić. Na tom mjestu bio je sve do promjene vlasti 2012. godine.

KAKO BITI VJERODOSTOJAN KANDIDAT – Sada kada je glavni izborni rival Aleksandru Vučiću na aprilskim predsjedničkim izborima – general-potpukovnik VojskeSrbije u penziji, Zdravko Ponoš, kao kandidat ujedinjene opozicije, i bivši načelnik srbijanskoga Generalštaba već je – razočaravajuće počeo na sebe skretati pozornost sa u najmanju ruku ambivalentnim stavovima o presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, osuđenim na doživotni zatvor radi genocida u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovine..

Mnogi balkanski mediji, a posebno hrvatski, s obzirom da je Ponoš, inače hrvatski  Srbin, jer rođen je 1962. u Golubiću kod Knina, ali i kao suprug Hrvatice, naravno u fokusu njihovog interesovanja. I, kako to navodi splitska Slobodna Dalmacija, srbijanski general se već i prije službene objave kandidature za utruku za novog predsjednika Srbije – našao na snažnom udaru vučićevskih tabloida i zastupnika ‘naprednjaka’ u srbijanskom parlamentu. Ali, prigovaraju mu i oni neutralni mediji, prije svega u BiH zbog njegovih sramnih stavova upravo oko zločinca Ratka Mladića.

Prosto je nevjerovatno kako Ponoš, osim oficirske hvale, pa i hvaljenja vojničkih postupaka Mladića, koji u historiju nije otiša zbog svoje vojne karjere, već zbog toga što je bio glavni izvodžać i sa drugima poput Radovana Karadžića – arhitekta genocida nad bosanskim muslimanima – nije na prvo mjesto svojih javnih kontemplacija o Mladiću stavio upravo njegove zločine?! A ne “zasluge” za RS (manji bh entite ssa etnički očišćenom teritorijom). Jednom riječju Ponoš se već obrukao i okaljao da ga usputno i minimalno posipanje pepelom neće spasiti od njegovih javnih iskaza o tome.

Doduše, Vučićevi mediji u Srbiji ga Nazivaju  ’Hrvatom’ i podsječaju da ima dvojno – dakle i hrvatsko državljanstvo, te da je vlasnik pasoša s šahovnicom, a prigovaraju i da je ‘brat od tetke Borisa Tadića’, ‘rodbinom kosovskog premijera Agima Ćekua’ i ‘slugom NATO-a’ (svojedobno se kao vojni pitomac JNA školovao i u nekim zemljama Zapada), na šta podsjećaju, ističući tu kolekciju činjenica, ali i izmišljotina pravo hrvatski mediji.

GNUSNE LAŽI U FUNKCIJI OSVAJANJA VLASTI – U Begradu eksploatiraju i laž da je svojedobno kršten u Katoličkoj crkvi. Slobodna Dalmacija navodi da je Ponoš, za razliku od doista etničke Hrvatice Ane Brnabić, koja dakako ponajmanje u Beogradu govori hrvatski jezik i čisti je Vučićev politički apologeta, skoro do banalnosti –  Ponoša skrutiniziraju zbog svega toga, ali dakako ne zbog hvalospjeva Ratku Mladiću

U vremenu u kojem Ratko Mladić ostaji zli simbol nedovršenog rata protiv Bosne, s apetitima službenog Beograda da dio BiH – preko tkzv. “Republike Srpske” što semantički upućuje na “pravo” bosanskih Srba s onima u Srbiji – Ponošev stav o ovom notornom ratnom zločincu ostaje čisti patos sbijanske politike. Srbija nikako da se izvuče iz tog političkog blata s anticivilizacijskim odnosom prema ratnim zločincima iz svoje avlije- Mladić and company, svi oni kojima je UN sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) odrezao oko 700 godna zatvora ostaje taoc tog krvavog atavizma koji ne da cijelom regionu naprijed. I to neće prekriti snjegovi, trava, paprat i raž – sve dok se o tom javno i istinoljubivo ne progovori. Bez toga nema katarze i u krajnjoj liniji pomirenja,

Umirovljeni general Vojske Srbije Zdravko Ponoš dok je bio našelnik generalštaba u Beogradu (Courtesu photo - for education only)

Umirovljeni general Vojske Srbije Zdravko Ponoš dok je bio našelnik generalštaba u Beogradu (Courtesu photo – for education only)

Degutantno je gledati i slušati dodvoravanje onom neemancipiranom dijelu Srbije, nažalost u najvećem procentu – ne denacificirane nacije, koja u svakom izbornom ciklusu, kao “vrlinu” u javni prostor izbaci divljenje i poštivanje “srpskih heroja” koji su počinili teške zločine protiv čovješnosti u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu u psljednjoj dekadi 20. stoljeća. Pa, svu ono retriku, kako su svi činili zločine jedni protiv drugih. Nažalost jesu. Ali ne tako masovne i nisu svi  - zapravo niti jedan Hrvat ili Bosanac  i njihovi vojnici nisu ratovali na teritoriji Srbije. U Srbiji su masovne grobnice rezervisane za kosovske Albance, Bošnjake i Hrvate koji su završili na obližnim stratištima.

OPASNA “IZBORNA KARTA” ILI ISTINSKI SVJETONAZOR – Pod teretom optužbi za ‘antisrpstvo’ i ‘nepatriotizam’, koje su prilično sulude čak i za srbijanske medijske standarde, Zdravko Ponoš je “u zadnje vrijeme odlučio zaigrati prilično opasnu izbornu igru, hvaleći na sva usta ratnog zločinca Ratka Mladića i učinke njegovih zločina” u Bosni i Hercegovini, piše Slobodna Dalmacija. “Što je najluđe, Ponoš je predsjednički kandidat koalicije stranaka koje službeno priznaju presude Haaškog tribunala, pa i onu kojom je Ratko Mladić proglašen krivim za genocid.” Ali, na TV nastupima general Ponoš se odbija izjasniti i po pitanju genocida u Srebrenici (1995( koga su dakako potvrdili svi UN sudovi. Doduše, naklonjeni mediji Ponošu izbjegavaju i postaviti takvo pitanje; umjesto toga ga pitaju da pojasni koje je to “zaluge” za RS Ratko Mladić imao?! Pa se umjesto kritike, u Beogradu opet sve pretvara u apoteozu zločina.

“Ja sam Mladića upoznao na početku rata u Kninu, on je bio dobar oficir. Poduzimao je briljantne vojne akcije u toku rata. Taj čovjek je uradio mnogo kvalitetnih vojničkih stvari, i da to nije urađeno danas ne bi bilo Republike Srpske”, glasi najnoviji Ponošev hvalospjev Mladiću u emisiji televizije Nove S. Osim što je Mladića nazvao dobrim oficirom, Ponoš je odbio izravno reći da je on odgovoran za genocid.

“Snage pod njegovom komandom su počinile zločine koji su bacili sjenu na tu njegovu vojničku karijeru, i on za to odgovara, to je jednostavno tako”, kazao je pitijski Ponoš. Dodao je i da to ne dovodi u pitanje samu Republiku Srpsku, „kao izraz vjekovnih težnji srpskog naroda”.

I kako to ispravno zaključuje “Dalmacija” – Ponoševi stavovi o Ratku Mladiću i genocidu koji je proveden pod njegovom komandom jako “podsjećaju na jednu davno ugaslu srbijansku političku nadu koja također nije dobro znala granicu između patriotizma i adoracije četništva i krvološtva, Vuka Draškovića.”

OD LOTIČEVACA PREKO MLADIĆA PA DO DODIKA – ”Nastavi li bez isprike zadanim putem političke regresije, i Zdravko Ponoš bi, baš poput Draškovića, mogao brzo pokopati svoju karijeru, i to puno prije izbora. Ionako je svima već dao naslutiti da izbora baš i nema kad u pogledu temeljnih civilizacijskih normi i odnosa prema ratnim zločinima nema ama baš nikakve razlike između vlasti i opozicije. Ili su razlike taman tolike kolike su svojedobno bile između četnika, nedićevaca i ljotićevaca.”

Nažalost od šefa kabineta predsjednika Generalne skuptine UN-a u okviru kojeg je učestvovao u sramnom uvlaćenju tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona u aplaudiranje po taktovima zloglasne koračnice “Marš na Drinu” uz čije su zvuke srpski vojnici u minulim ratovima činili brojne zločine, uključujući i sliovanja i druga nepočinstva u Bosni – do predsjedničkog protiv-kandidata dokazanom radikalu Aleksandru Vučiću, ovaj “novi” Zdravko Ponoš ne nudi jasnu alternativu i izlazak iz balkanskog mraka u kojem Srbija ostaje glavno izvorište regionalne destabilizacije. Nimalo ohrabrujuće, ča i i uz želju da mu se nešto – zbog autokrate Vučića od kojeg bi Balkan a posebno Bosna i Hercegovina odahnuli, ako bi otiša sa političke scene. Interesuje me zapravo kakav je odnos Zdravka Ponoša prema glavnom rušitelju Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku? Bojim se da bi se razočarenje tu čak moglo i produbiti.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34353

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes