Home » BALKANS, COMMENTARY » O Srebrenici u UN-u opet

O Srebrenici u UN-u opet

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović (Ujedinjene nacije – New York) – Priznajem, često sam koristio svaku zgodnu i još više nezgodnu situaciju u UN-u, kada se u centrali Svjetske organizacije ovdje na East Riveru govorilo o tragedijama, ili epskim i apokalitičkim stradanjima da nakon one za svagda zapamćene 1995. godine u Bosni — podsjetim na Srebrenicu. I upitam neko pitanje u vezi s genocidom koji se u tom bosanskom gradiću dogodio – gotovo neshvatljivo – u samo nekoliko dana jula. Tako je bilo, iako je Vijeće sigurnosti i predsjednik ovog najvažnijeg organa UN-a ambasador Diego Aria – upozoravao još od 1993. da se u Bosni i Hecegovini počeo događati “slow motion genocide” (usporeni genocid). Ali, niko se nije obazirao sve do strašnog ljeta 1995; ili nedovoljno su se obazirali, baš ovdje u UN-u u New Yorku. A onda su se mnogo kasnije posipali pepelom, sve do dan danas.

Bilo mi je i nelagodno patati takva pitanja, osjećao sam uvjek mučninu u stomaku, i prigovor savjesti – kao da potresam kosti našenih i nikad pronaženih žrtava bosanskog genocida. Molio sam Boga u sebi da mi oprosti, ali novinarski refleks je bio brži od molitve. Morao sam, pracdam se samom sebi još i danas. Uvjek sam pitao ta pitanja u UN-u, koja su bila nominalna, nikako filozovska, pa ni spiritualna – koja u sebi sadrže mini komentar ili analizu – moralo se brzo reagovati i pokupiti preciznu i autentičnu informaciju. I uvezati to sa Srebrenicom. Da se slušajno ne zaboravi u kratkoj birokratskoj pameti.

Od Holokausta do bosanskog genocida

Tako sam i danas, na Dan obilježavanja – sjećanja na žrtve Holokausta, kada smo se prisjetili užasnog genocida nad Jevrejima u Evropi tokom Drugog svjetskog rata upitao – hoće li generalni sekretar UN-a Antonio Guterres putovati ovog ljeta u Srebrenicu na obilježavanje 29. godišnjice bosanskog genocida. Stephane Dujarrick, glasnogovornik Antonia Guterresa mi je rekao da još nema uvid u mogući plan putovanja šefa UN-a u Bosnu i Hercegovinu ovog ljeta. Ali shvatio je zašto ga to pitam baš danas. “I will keep you posted” (Držat ću te obavještenim, rekao je.

Posljednji put upitao sam isto pitanje Antonia Guterresa 4. februara 2020, neposredno prije nego što je počela pandemija COVID 19.  Odgovarajući na pitanje Guterres je potvrdio da će putovati u Bosnu i Hercegovinu u julu (2020) i da će boraviti na centralnoj manifestaciji u Srebrenici.

Tada mi je gospodin Guterres rekao, da je njegov tim već u kontaktu s vlastima u BiH u vezi organizacije tog događaja. Svi mediji u Bosni i Hercegovini odmah su prenjeli ovu vijest, shvatajući je kao jednu vrstu – posvećenog osjećanja. Ali, pandemija je spriječila generalnog sekretara UN-a da tog ljeta odputuje u Bosnu i pokloni se žrtvama genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru u Potočarima.

U međuvremenu nastavljena je bolna potraga za ostacima pogubljenih ljudi u Srebrinici. Klix.ba je javio da su identifikacijskom centru Tuzla još postoje žrtve za koje porodice nisu dale saglasnost za ukop jer tijela nisu kompletna.

Ban Ki-moon održao obećanje

Ban Ki-moon (former UN Secretary General) in Srebrenica - Potočari Memorial 2015 (Credit UN photo)

Ban Ki-moon (former UN Secretary General) in Srebrenica – Potočari Memorial 2015 (Credit UN photo)

“Uz sve ove imenovane žrtve genocida postoje 82 žrtve čija imena ne znamo, ali znamo da su žrtve genocida jer su ekshumirane u istim grobnicama u kojima su žrtve u prošlosti identificirane. Nažalost, te žrtve nemaju ime i prezime iz razloga što nemaju bliske srodnike od kojih bi bila uzeta krv na DNK analizu”, rekao je Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH, prenjeli su bosanski mediji.

Ovag sam tužnog dana, kada smo u UN-u imali sjećanje na žrtve Holokausta, ponovo sam vođen istom profesionalnom misijom da saznam informaciju i odmah je prenesem čitalačkoj publici (što danas više nego ikada može biti doista super expresno preko Twittera recimo) direktno iz Ujedinjenih nacija – upitao svoje staro pitanje vezano za Srebrenicu. Volio bih da nikad nisam morao. Ali od dužnosti se ne može pobjeći. Zbog svih ljudi. Da nam se ne bi ponavljala historija.

O da, da ne zaboravim. Onako kako mi je i obećao na početku 2015. tadašnji generalni sekretar UN-a Ban Ki-moo je u ljeto te godine posjetio Srebrenicu i onda mi kasnije pričao o tome u nekoliko navrata. Volio bih da mi to obeća i ovaj generalni sekretar UN-a Antonio Guterres; u neku ruku dobro se znamo – posebno kad je Srebrenica u pitanju.

 

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34957

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2024 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes