Home » BALKANS, COMMENTARY » Novinari rade svoj posao

Novinari rade svoj posao

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović – Ispravno je onomad Udruga BH novinari osudila političke pritiske predsjednika Naroda i pravda Elmedina Konakovića na novinare i urednike portala http://Klix.ba i http://Istraga.ba i uputila zahtijev da Konaković prestane s prozivkama novinara. Ne ide to tako gospodo političari!

MI SAMO RADIMO SVOJ POSAO – U dva mandata, 1999. i 2000. godine bio sam predsjednik United Nations Correspondnts Association (UNCA) u New Yorku i 19 godina u Bordu direktora ove internacionalne udruge novinara. Svojevremeno sam lično gen.sec UN-a Ban Ki-moonu upućivao prigovor zbog upada u Klix, Avaz itd.
KOME SE NE SVIĐAJU NOVINARSKA PITANJA – Podržavam odluku Upravnog odbora Udruge novinara Bosne i Hercegovine i sada. Držim da je ovakvav zahtjev trebalo uputiti i VP Christianu Schmidtu nakon njegovog neprimjernog obraćanja novinarki N1 Adisi Imamović u Goraždu u augustu. Ne mogu političarii odlučivati šta da ih novinari pitaju. Ili, imati svoje “privatne” novinare koje javno uzdižete i na sve načine nagrađujete. Postoji nešto što se zove neovisno novinarstvo. Zato, štitimo profesionalna i ljudska prava uviijek i na svakom mjestu.
NEKAD SE TREBAMO I IZVINUTI – U demokratiji se političari odmah izvinu za greške ove vrste. – kad pretjeraju prema novinarima i javno im pokušaju održati lekcije iz poslušnosti. Jer, poslušnost je samo prema istini. U Americi sam gledao brojna takva izvinjenja od predsjednika i drugih visokih zvaničnika. Gledao sam i Clintona i Buša, i Obamu i Bidena. Očekivano – u toj ulozi pokajnika samo nisam vidio Donalda Trumpa.
OD SCHMIDTA DO KONAKOVIČA – U Bosni i Hercegovini ???????? visoki predstavnik Schmidt treba da prednjači u kreiranju pozitivnog demokratskog ambijenta koji predpostavlja odgovornost svih ,a ne samo nekih političara. Schmidt bi trebao početi od sebe samog. A kao da se zaboravilo i na tu ulogu OHR-a. kada je jačanje slobode medija u pitanju I naravno, Dino Konaković da se izvine ako to može razumijeti i osjetiti (nasušnu) potrebu te vrste. Novinari neće odustati, jer što kaže Dragan Bursać – i solidarnost je u pitanju: Na istom smo zadatku koji se ne plaća samo novcima. I to je naprosto tako.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34742

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2024 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes