Home » ARCHIVE, ART & POLITICS, Home » Muzeji Puni Falcifikata

Muzeji Puni Falcifikata

Umjetnički falcifikati (Photo ilustracija WPP 2012)

“Krivotvoritelj stoljeća” Wolfgang Beltracchi od prošle jeseni sjedi u zatvoru no direktori muzeja još uvijek nemaju razloga za opuštanje. Naime procjenjuje se da se u zbirkama još uvijek nalaze deseci krivotvorina.  Policijski inspektor René Allonge je uvjeren da nema savršenog krivotvoritelja. “Svi oni rade greške”, smatra Allonge koji se nalazi na čelu jedne od  tri istražne grupe u Njemačkoj specijalizirane za krivotvorene umjetnine, prenosi Deutsche Welle pozivajući se na pisanje novinske agencije DPA (Deutsche Press Agenture).

No usprkos svemu on smatra da se u zbirkama i muzejima diljem svijeta nalazi još “najmanje 25″ “umjetnina” krivitovritelja Wolfganga Beltracchija koji od jeseni prošle godine sjedi u zatvoru. “On je bio dobar zanatlija ali i on je radio greške, prije svega stilske”, govori Allonge na rubu jedne konferencije o međunarodnom krivotvoriteljskom miljeu.

Još oko 30 krivotvorina

Wolfgang Beltracchi

Wolfgang Beltracchi

Iskusni policiajac zna o čemu govori jer na kraju krajeva je upravo zbog njegove upornosti prošle godine došlo do uhićenja a na kraju i osude jedne od najuspješnijih bandi krivotvoriteljla. Grupa oko Beltracchija je tržište umjetnina zavila u crno. I to ne samo zbog konkretne materijalne štete koja se procjenjuje na preko 35 milijuna eura nego i zbog kvarenja ugleda mnogih “poznavatelja” koje je drski krivotvoritelj godinama opskrbljivao krivotvorenim djelima moderne umjetnosti.

Tri mjeseca nakon presude bivšem hipiju i nesuđenom povjesničaru umjetnosti, kriminolozi još uvijek tragaju za Beltracchijevim “remek-djelima”. “Polazimo od toga da je Beltracchi na tržište izbacio preko 100 krivotvorina. Dosad je otkriveno oko sedamdesetak”, kaže Allonge. Nedavno je u Japanu otkriveno novo djelo iz radionice “krivotvoritelja stojeća”.

Daleko od očiju javnosti

 

Djelo Maxa Ernsta

Beltracchi je zajedno s tri suradnika, od kojih je jedna njegova supruga, krajem listopada prošle godine u Kölnu osuđen na šest godina zatvora. On je godinama sustavno na tržište izbaciovao izmišljena djela poznatih umjetnika prve polovice 20. stoljeća poput Maxa Ernsta ili Maxa Pechsteina. Svoje znanje (Beltracchi je studirao povijest umjetnosti) vješti krivotvoritelj je iskoristio za “podmazivanje” tržišta. Naime sve prodane slike su kupcima bile predstavlljane kao dio jedne privatne kolekcije koja dotad nije bila dostupna javnosti. “Zaboravljena” djela velikih majtora su tako posljednjih godina visile po zidovima mnogih poznatih muzeja i privatnih zbirki diljem SAD-a, Francuske i Nizozemske.

Allonge kritizira praksu tzv. procjena iz usluge, između dvije interesne strane te proporuča stručno mišljenje iz više izvora. Kriminalistima doduše u međuvremenu na raspolaganju stoje metode za otkrivanje falsifikata (poput utvrđivanja starosti okvira ili tragova naknadne obrade) ali bolja kontrola prilikom kupnje je nužna. No problem često predstavlja činjenica da se mnoge transakcije drže podalje od očiju javnosti a prevareni kasnije često oklijevaju s izlaskom u javnost kako ne bi narušili svoj kolekcionarski ili galeristički ugled.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=7628

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2023 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes