Home » ARCHIVE, EDITORIAL » Moon: Da se Poštuje Zakon

Moon: Da se Poštuje Zakon

Veleposlanik SAD u Bosni i Hercegovini Patrick Moon (Official SD photo – WPP photo archive)

Razgovarao Tarik Lazovic (“Dnevni avaz”) - Američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) posljednjih je dana u žiži bh. javnosti zbog apela koji je putem svog bloga uputio političarima pozivajući ih da se, konačno, uhvate ukoštac s korupcijom. Mun je svojim postupkom pogodio u žicu većinu bh. građana koji godinama trpe posljedice tog zla koje razara društvo i državu.  U intervjuu za „Dnevni avaz” Mun je otišao i korak dalje tražeći od političara da daju zeleno svjetlo pravosuđu koje, prema njegovim riječima, čeka takav signal da poduzme odlučne korake.


Mnoge je iznenadio Vaš odlučan istup i poruka da je dosta s korupcijom. Šta Vas je motiviralo da fokus javnosti okrenete u tom smjeru?

- Postoji nekoliko stvari. Prije svega, u BiH vlada demokratija, a sve ankete govore da građane brinu dvije stvari – posao i korupcija. Organizacija “Transparency International”, širom svijeta poštovana nevladina organizacija koja mjeri stepen korupcije, BiH stalno stavlja nisko na listi zemalja kada je riječ o percepciji građana u vezi s postojanjem korupcije. Dakle, građani često imaju dodir s korupcijom.

 

Oni je vide u obrazovanju, profesori traže mito od studenata da dobiju dobru ocjenu, oni to vide u zdravstvu, ljekari traže mito da bi osigurali zdravstvenu zaštitu, to vide i u svojim vlastima na svim nivoima i u privatnom sektoru, gdje se daje mito za ugovore. Građani moraju glasnije govoriti o tome i reći šta žele od političkih stranaka.

 

Trebaju angažirati političke lidere, pisati, trebaju biti aktivni u medijima. Još jedna avenija komunikacije su i mirni protesti.

Bilo je i nekih reakcija na to što ste rekli…

- Mi smo već imali mirne proteste protiv korupcije, politički lideri to moraju primijetiti. Ja govorim političkim liderima da trebaju govoriti protiv korupcije, da ne smije biti korupcije u vlasti. Čestitam i Dodiku, koji je prije nekoliko dana dao sličnu izjavu i potakao tužilaštva da procesuiraju slučajeve korupcije.

 

Dakako, ako se procesuiraju samo članovi određene stranke ili preduzeća, to nikome neće donijeti dobro. Slučajeve treba procesuirati na svim nivoima protiv onih za koje postoje dokazi.

 

Vidjeli smo taj proces u Hrvatskoj, gdje je prije 10 godina bilo korupcije i ja sam tad bio tamo. Tad su formirali USKOK i nekoliko godina nije bio efikasan, ali, kako je ta zemlja išla prema EU, reformirala se i jačala zakonodavstvo, a politički lideri shvatali su šta EU znači i USKOK je postao moćniji i poštovaniji i sad to znamo iz procesa protiv nekih od najviših funkcionera. Isto se može, i to će se desiti u BiH.

 

Tu je neophodno liderstvo. Politički lideri moraju ispuniti tu obavezu i pokazati da im je stalo do borbe protiv korupcije. Smatram da je pravni sistem spreman procesuirati slučajeve korupcije. Ali će nevoljko ulaziti u to ako smatraju da politički lideri to ne podržavaju.

Ko je odgovoran

Ali zašto se do sada nisu procesuirali veliki slučajevi korupcije?

- Svaki građanin s kojim sam ja razgovarao žalio se na korupciju i kaže da direktno utječe na njega. Kaže da ima korupcije u vlastima i to doprinosi jednoj velikoj apatiji. Nažalost, čini mi se da sistem ne procesuira slučajeve korupcije. Broj ljudi koji su osuđeni za koruptivne aktivnosti je nizak. Čini mi se da se radi o malim slučajevima.

Ko je odgovoran za to, tužilaštvo ili politički lideri? 

- Lideri moraju jasno govoriti o tome da se procesuira korupcija, da žele da tužioci rade i policija istražuje te slučajeve. Jer policija i tužilaštva možda neće željeti da to urade bez jasnog signala političkih stranaka. Mora biti političke podrške s vrha, moramo imati profesionalne istrage i pravično procesuiranje krivaca.

Politički lideri su odgovorni građanima, ali kome odgovaraju tužioci?

- Tužioci su dio vlasti i oni odgovaraju Ustavu, zakonu i građanima ove zemlje.

Imamo primjer 230 miliona KM nenaplaćenog PDV-a, a država mora uzeti kredit od MMF-a. Zar neplaćanje poreza nije primjer te korupcije, jer se nekim firmama, očito, dozvoljava da ne plaćaju porez?

- Ne znam ništa o konkretnim slučajevima, ali smatramo da, gdje postoji sumnja korupcije, policija ima odgovornost da to istraži, a tužioci procijene ima li dokaza. Bez obzira o čemu se radi, politici ili biznisu.

 

Srbija je od Evropske unije dobila listu sumnjivih privatizacija i započela obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom. Je li možda i BiH potrebna ta vrsta pritiska i podrške Brisela da se pokrenu istrage?

- Možda, nisam upoznat s konkretnim slučajem. Tužilaštva i policija mogu tražiti od međunarodnih organizacija podatke i informacije i to je legitiman način da se vode istrage.

Stabilna koalicija

Kako komentirate posljednja dešavanja u FBiH? Predsjednik FBiH Živko Budimir je odbio smijeniti ministre na zahtjev premijera i produžio je blokadu. Iako postoji demokratska većina u Parlamentu, ona ne može preuzeti Vladu FBiH…

- Mi ne zauzimamo stav o tome koja bi stranka trebala biti u vlasti. Drago nam je da je uspostavljena stabilna vlast na državnom nivou. U FBiH bismo, također, željeli vidjeti stabilnu vladu. Ukoliko stranke odluče da promijene koaliciju, da preuzmu vlast u FBiH, moraju se ponašati u skladu sa zakonom. Mi želimo da se ponovo uspostavi stabilna koalicija u federalnoj vlasti.

 

Nemam odgovor kako to tehnički treba i može da se uradi, ali mogu reći da to neće uspjeti ukoliko politički lideri tih stranaka ne sjednu i ne razgovaraju. Sve što čujem je da oni galame jedni na druge, optužuju se međusobno, podnose slučajeve pred sud, a ništa ne rade. Mislim da postoji rješenje za ovu situaciju, ali moraju sjesti i razgovarati. Nadam se da će to biti što prije.

Neki kažu da je već sve riješeno i da postoji demokratska većina, ali da to Budimir ne poštuje. Je li u tome problem?

- Ako hoćete novu koaliciju, morate se pridržavati zakona ove zemlje. Ukoliko nemate glasove i mehanizam da se promijeni Federalna vlada, onda morate sjesti svi zajedno i razgovarati kako dalje.

Dakle, razgovarati s Budimirom?

- On je ključna osoba u ovom procesu.

Zar nije apsurdno da neko iz male stranke sa 2.000 glasova blokira i drži ključeve stabilne vlasti?

- On je legitimno izabrani predsjednik FBiH.

Međunarodna zajednica je prošle godine djelovala kada je budžet bio u opasnosti i ova je vlada utemeljena na budžetu i odluci OHR-a. Sada je nova većina izglasala i budžet na vrijeme, ali im Budimir blokira uspostavu stabilne vlasti. Zašto sada ne djelujete i ne deblokirate sve?

- Hajde da se vratimo na ono što je bilo u martu 2011. Prvo, OHR je vodio medijaciju da se formira vlast. Nažalost, dvije se stranke (HDZ BiH i HDZ 1990, op. a.) nisu dogovorile o tome. Žao mi je što nisu, tako da su druge stranke formirale Vladu.

Zar ovakva situacija, ova blokada, ne krši Ustav jer Budimir nema legitimitet da predstavlja volju jednog naroda, i to onog iz kojeg dolazi?

- Ne slijedim tu vašu logiku. Ako treba utvrditi da li neki zakon nije ispoštovan, onda treba tražiti odluku Ustavnog suda.

Čini se da svi putevi vode ka Ustavnom sudu FBiH…

- Nažalost, Vlada FBiH nije imenovala nove sudije u tom sudu.

A i to je zbog Budimirove blokade!

- Ne, posljednje dvije godine nisu bili u stanju naći kvalificirane kandidate oko kojih su se svi mogli složiti.


Ima li na vidiku neke nove medijacije od međunarodne zajednice?

- To nije vjerovatno. Ko je počeo ovaj proces? Lideri u FBiH i na njima je da nađu rješenje. Ako ne možete, onda sjedite za sto i nađite kompromis i formirajte Vladu.

O budžetima

- Pohvalio bih vlade za usvajanje budžeta na vrijeme. Nikad to nije lako i teške se odluke moraju donositi. Vlade su donijele te odluke. Mi smo dali podršku procesu i bilo nam je drago da su ispunjeni uvjeti MMF-a. Ohrabrujemo da se ograniče rashodi i da se povećaju prihodi, ali ne na štetu ekonomije.

 

Uvjeti za MAP

- Nažalost, nije ispunjen. To je pitanje bilo riješeno u martu, u maju su neke stvari dodane, ali nije proveden taj dogovor. Zašto, ja ne znam. Čuo sam da RS želi osigurati da se riješi i državna imovina. Ne razumijem u čemu je problem. Isti model se može primijeniti i na vojnu i državnu imovinu, ali se Dodik nije usaglasio s provođenjem.

O Srebrenici

- Prilično dobro se razvijaju stvari u vezi s formiranjem vlasti nakon lokalnih izbora. Bilo bi divno da sve probosanske stranke budu u koaliciji, ali se to ne čini mogućim. Angažirali su se na terenu, radili u manje-više demokratskom procesu. Sve govori da su izbori bili legitimni. Zadovoljni smo ishodom.

Reforma Federacije

- Još smo u fazi planiranja konferencije na proljeće. Radimo s našim međunarodnim partnerima na izradi plana koji će uključiti stručnjake, nevladine organizacije, akademike, nestranačke ljude. Mi želimo dati platformu na kojoj će oni dati rješenja za efikasniju FBiH. Neki su rekli da je ovo izgovor za formiranje trećeg entiteta. To nije tačno, to nije opcija. Mi želimo jačati, a ne dijeliti FBiH i zemlju.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=17122

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes