Home » BALKANS, COMMENTARY » Kako stići do Samilosti

Kako stići do Samilosti

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović – Za one koje su protekle dvije sedmice samo politizirali koristeći stradanje ljudi u Palestini, naravno i u Izraelu – lekcija, bez obzira na žrtve nije naučena. Jer, treba stići da nivoa istinske samilosti prema ljudima. To je mnogo više od svrstavanja samo na jednu stranu. Do suosjećanja se ne stiže isticanjem zastava na jednoj ili drugoj stran (različitih u Sarajevu, Banjoj Luci, ili Mostaru, Trebinju itd.). A ne stiže se ni prostom – crno bijelom retorikom u kojoj su jedni žrtve a drugi samo bezdušni izvršioci.

RIJEČI SU IPAK VAŽNE — Naravno da su djela važnija od riječi, ali u situaciji u kojoj je šira međunarodna akcija onemogućena da konkretno djeluje raznim diplomatskim mehanizmima u UN-u (pravo veta u Vijeću sigurnosti ili manipulisanje konsensusom), važno je, gotovo – presudno šta je ko rekao. Svako svoju knjigu ispisuje.
U Americi je 25 demokratskih kongresmena pisalo državnom sekretaru Antony Blinkenu tražeći zaustavljanje agresije na Palestinu, a neki su (očekivano bezuspješno, ali ne i beznačajno) ponovo tražili ukidanje ogromne amerčke pomoći – između 3.5 i 4 milijarde dolara godišnje Izraelu; to je dovoljno za nabavku 50-tak najmodernij ratnih aviona. Ne zaboravimo, nekoliko proteklih dana skoro 200 izraelskih najmodernijih ratnih aviona (koji nikad ne promaše ono što laserski gađaju) bombardovalo je civilne ciljeve u Gazi. I, kako rekoše oni najodvažniji u UN-u i šire počinjeni su (novi) ratni zločini prema palestincima.
White House (Courtesy photo The 1600 Report for education only)

White House (Courtesy photo The 1600 Report for education only)

Pritisak je izvršen i na Bijelu kuću. Prozvan je predsjednik Biden osobno – i sve te riječi osude, unatoč oglušivanju Netanyahuove vlade moraju imati smisla; one su doprinos deeskalciji, ma koliko se nekome činile nedovoljne. Uostalom, ostat će zabilježeno što je rekao senator Bernie Sander. Što su predsjedniku Bidenu poručili senatorica Elizabeth Warren i mlada, ali odlučna kongreskinja iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez, ili kako je kongresne govornice govorila zastupnica Rashida Tlaib. Govorili su i mnogi drugi.

BIZARNO PONAŠANJE MALIH I NEMOĆNIH — Historija se pisala ovih dana. I, neki su se baš osramotili u Evropi posebno – od Beča do Brisela. A neki su bizarno, dakako neiskreno i iz politikantskih razloga (meni je najviše zasmetao, gotovo da me zabolio “stav” Ministarstva vanjskih poslova Kosova) prepoznali pravo na “samoodbranu” isključivo superiornoj izraelskoj armiji, stavljajući to isto pravo Palestinaca u beznačajnu politikantsku fusnotu (uravnilovku).
AKCIJE HAMASA SE MORAJU OSUDITI – I da ne bude zabune: valja punom mjerom osuditi provokativno raketiranje civilnih ciljeva u izraelu od strane Hamasa – čije akcije redovno služe kao alibi za desetostruko letalniju akciju protiv Palestinaca. To se mora reći, iako su uzroci naravno dublji i onomad su počeli sa evikcijama Palestinaca u Jerusalemu, te policijjskom brutalnošću protiv vjernika ok Al-Akse.
S druge strane, Hamas kao da pomaže ultradesničarima poput Netanyahuoa da se održe što duže na vlasti. Upravo zato Bidenova administracija, jer ona, čini se, (zna se) to jedino može – mora pod hitno zaustaviti ovaj sukob i stradanje civila na obje strane. Please Mr. President.
Senator Bernie Sanders on US foreign policy in the Middle East (The New York Times)

Senator Bernie Sanders on US foreign policy in the Middle East (The New York Times)

LJUDSKA PRAVA U FOKUSU VANJSKE POLITIKE – I kako se povijest u tom dijelu svijeta odavno ponavlja u cikličkim krugovima, sve je opet započelo tu i to baš u toku završnih dana Ramazana u maju 2021. Dakako, takve provokacije i uskraćivanje osnovnih prava Palestinaca traju mnogo duže, a ovo je bila samo još jedna opasna iskra, neviđena od 2014. Ako Bidenova administracija želi doista staviti ljudska prava u fokus svoje vanjske politike onda mora povesti računa i o pravima Palestinaca – da svi to vide i da svima bude jasno, da se tu doista nešto pozitivno mijenja.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=33570

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes