Home » BALKANS » Izborna “reforma” u Bosni

Izborna “reforma” u Bosni

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović - DALEKO SMO JOŠ OD AUTOPUTA S TRI TRAKE – Sada je moguća samo “jedna traka”: To je uvođenje elektronskog brojanja glasova i video nadzori na svakom glasačkom punktu na izborima u Bosni i Hercegovini 2022. Druge dvije “trake” – reforme oko Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine i izbori za člana Predsjedništva moraju se sprovesti u širokoj javnoj – naglasimo to – JAVNOJ – a ne proceduri iza zatvrenih vrata, pa će to uzeti vremena

 

SPRIJEČITI MANIPULACIJE I SPIN DOKTORE – Važno je sada biti transparentan (TRANSPARENTNOST je sine quoa non – uslov/uvjet bez koga se ne može). Da ne bude prevara, manipulacija javnim mnijenjem, ili spinovanjem domaćeg i međunarodnog političkog faktora. Bez toga neće biti moguće izvesti niti minimum zajedničkog dobra u ovim pregovorima oko, zasad, jedino mogućih promjena izbornog zakona. Zato treba obratiti pažnju na slijedeće:

 

 

1. NOVINARI DA PITAJU PRAVA PITANJA – S obzirom da je gospodin Matthew Palmer u ovaj proces ušao s pogrešnom retorikom, ali i uz dokument (non-paper) sada treba vrlo oprezno; kao po jajima. Gospodin Palmer je naime na samom startu pregovora sugerirao da se želi ugoditi jednoj etničkoj grupaciji (iako kritičari s pravom i to opvrgavaju, jer to nije ugađanje jednoj etničkoj skupini – već jednoj partiji – HDZ-u i gospodinu Čoviću). Time je posredno poćeo “ugađati” i gospodinu Dodiku i njegovom viđenju budućnosti Bosne i Hercegovine. Upravo zato kolege novinari trebaju konkretno pitati i tražiti očitovanje – je li se odustalo od te prvobitne opcije i “ugađanja Hrvatima”, kako je rekao gospodin Escobar. Iako, opet treba razjasniti – takav pristup sigurno nije ugađanje svim bh. Hrvatima. Novinari trebaju postavljati prava pitanja. A ne treba prihvatati spin kako “niti jedan prijedlog nije na stolu”. Pa oko čega se onda vode toliki razgovori?

 

2. ODBACITI PRITISAK U FORMI “NEMA PUNO VREMENA” – Treba se oduprijeti pritiscima kako vrijeme nepovratno curi, kao što je to u dramatičnon formi rekla predstavnica EU gospođa Angelina Eichhorst. Mora biti onoliko vremena koliko je potrebno da bi se uspostavio evropski, demokratski i izborni zakon koji nije baziran na diskriminaciji ili favoriziranju bilo koga u Bosni i Hercegovini. Upravo zato bh. političari imaju odgovornost da ne prihvate nikakva brzopleta rješenja zapakovana u bilo koji neprecizan retorički spin koji bi vodio u nove podjele zemlje preko nametanja pogrešnog izbornog zakona. Dobro paziti – dva put mjeriti Palmerove riječi i one koje izgovara Eichhorst.

 

3. BEZ BRZOPLETOG PROGLAŠENJA USPJEHA – Ne treba dozvoliti američkim i EU diplomatama, bez obzira na autoritet njihovih funkcija, jer SAD i EU su demokraske države u kojima se argumentirani prigovori poštuju, a mogu se potvrditi i na sudovima (apelacijama i sl.) – da u već viđenom maniru i radi vlastitih činovničkih i karjernih ambicija proglašavaju uspjeh u pregovorima bez punog razumjevanja bh.javnosti. To važi i za domaće političare, koji bi trgovali oko svog statusa unutar međunarodne zajednice; njih treba dodatno skrutinizirati. Naravno, kao i uvjek – čast svijetlim izuzetcima.

 

Jer, ukoliko dođe do usvajanja samo – kako se to sada čini donekle jedino moguće, pominjane, minimalne reforme oko uspostave elektronskog brojanja glasova i video nadzora – onda je to prije svega zasluga i uspjeh građanstva u Bosni i Hercegovini. Dodao bih i onih političara i stranaka koje su neambivalentno, od samopg početka podržavale prvenstveno tu opciju.

 

4. IMAMO SAMO ONOLIKO PRAVA KOLIKO SE ZA NJIH IZBORIMO – Očito, građani Bosne i Hercegovine žele građansku liberalnu demokratiju po uzoru na zapadne zemlje, na EU i SAD – gdje svaki glas isto važi. Onako kako je krenuo, Palmerove “reforme” izbornog zakona su neprihvatljive i može se reći da su, već propale. Pitanje je sad kako će to sve biti zapakovano, da ne bi izgledalo kao totalna propast.

 

Dakako, ukoliko SAD i EU ponude reforme po uzoru na vlastite demokratije – o tome se, u pravom trenutku (timingu) i kroz određeni vremenski okvir, a ne pod pritskom (kao u Daytonu 1995) – još može i treba razgovarati; slobodno i ravnopravno. U tom kontekstu hvala svima koji su na tome istrajavali na istinskom liberalno demokratskom konceptu uređenja Bosne i Hercegovine i koji ne odustaju od ovih pricipa i naših zagarantovanih ljudskih prava. Čak da su naša prava i dva papirča na vrhovima naših dlanova – vrijedi ih sačuvati.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=33972

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes