Home » ARCHIVE, BALKANS, Home » Turska Dalje Bez Pučeva

Turska Dalje Bez Pučeva

Premjer Republike Turske Recep Tayip Erdogan - Volja naroda se mora poštivati (Courtesy photo - Son Haberler)

(Webpublicapress) — “Turska više nije zemlja v pučeva”, rekao je premjer ove zemlje Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan), prenio je u nedjelju  jedan od najtiražnijih turskih dnevnih listova Hurriyet. Erdoa je kako se navodi – pojasnio da se to može zahvaliti načinu –   na koji se radilo  ”oko vojnih intervencija u politiku”. I drugi turski mediji navode da je Erdogan u vezi ove teme održao vatren i žestok politički govor na ovu temu.

Opozicija inače oštro kritikuje premjera Erdoana optužujući njegovu vladajuću garnituru da vodi političke procese protiv nekih od najpoznatijih turskih generala. No aktualni turski premjer ima svoju viziju Turske koja se sve više razlikuje od one iz prošlosti: “Turska nije više zemlja u kojoj ko god se probudi rano ujutro može poduzeti vojni puč (coup d’état)”, rekao je Erdoan Kongresu vodeće Partije prava i razvoja (AKP) u Taridjanu (Thracian), u oblasti Tekirda (Tekirdağ).

Ko je pozivao vojsku da intervenira uoči posljednjih izbora?

 

Erdogan se oštro okomio na noviju tursku povjest – punu vojnih pučeva, navodi Hurriyet. Premjer je kritikovao glavnu opozicionu Republikansku narodnu stranku (CHP). On je, kako to navodi isti medijski izvor – “branio tekuće sudske protiv navodnih vojnih zavjera”.

“Neki [ljudi] u ovoj zemlji nisu shvatili volju naroda. Neki [ljudi] u ovoj zemlji nisu shvatili volju Parlamenta. Neki [ljudi] nisu shvatili da je Gazi Mustafa Kemal [Osnivač moderne Turske - Atatürk], koji je rekao ‘da suverenitet bezuvjetno pripada narodu …’ Oni kažu ‘suverenitet pripada nama’ i onda imamo kotrljanje tenkova”, rekao je premjer Erdoan u veoma žestokom govoru.

Turski premjer čija je partija već skoro cijelu dekadu na vlasti ništa manje oštro je kritikovao pomenutu opozicionu partiju CHP, jer je upravo ona, navodno “pozivala vojsku da interveniše uoči posljednjih izbora“. Erdoan je, kako to javlja Hurriyet – rekao da se ti koji su zagovarali puč – sada “predstavljaju kao heroji demokracije”:

“Niti je 12. septembar [vojni puč iz 1980] niti 28. februar [misli se na proces iz 1997.] došao pod istragu zbog osvetoljubivog sentimenta, već radije zbog u ime volje naroda i nacije. Ove se istrage ne vode zbog AKP-a, već zbog [turske] nacije, za Tursku i za njenu budućnost, imajući (naravno – op.a.) na umu  CHP i MHP [Partiju Nacionalističkog pokreta)“, rekao je premjer Erdoan.

 

Populistički stavovi

 

“Nikad nas nije interesovao revanš ili izjednačenje poena. Rekli smo da će pravda preovladati. Sudovi [jurisdikcija] sada rade svoj posao (vidi medijski izvještaj o procesu generalima)” rekao je.

“Mi ne želimo da se takve stvari dogadjaju u Turskoj ponovo. Ova sudjenja se održavaju kako bi se zaštila turska budućnost od  nestanka”. Erdoan je dodao kako je politika u Turskoj ostala “pod režimom tutorstva” – onih snaga, “koje bi iz sjenke željele postići da njihova, a ne narodna volja preovlada”.
“Ovi [ljudi] su oduvjek prezirali ovaj narod. Ovi [ljudi] su uvjek prezirali volju naroda i njihov izbor.  Oni su tjerali one kojima je narod dao mandat – van iz njihovih ureda silom oružja, represijom, konspiracijom i provokacijom” poručio je Tajip Erdoan.

Niko se više ne sjeća ” nevrijednih” ljudi koji su turskom premjeru Menderesu (Adnan Menderes) i njegovim pomoćnicima (Fatin Rüştü Zorlu i Hasan Polatkan) – stavili omču oko vrata (PAŽNJA – uznemirujuči sadržaj) - smrtnu kaznu1961 – podsjetio je Erdoan sa tribine u Taridjanu. On je dodao da tusrki narod nije zaboravio taj politički “trio” koji je osudio prijeki vojni sud.

(Hurriyet/preveo na bosanski i priredio: Erol Avdović)

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=10947

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes