Home » BALKANS, COMMENTARY » Dodik se nimble ne šali

Dodik se nimble ne šali

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović – Kriza na Kosovu događa se jer Priština ne želi da joj se instalira nova “republika srpska” kao u Bosni i Hercegovini. Opasna politička kriza u BiH se nastavlja jer Banja Lukna koristi svaku priliku da odmakne s osamostaljenjem kako to godinama prijeti Dodik. On se ne šali.

POLITIČKO SLIJEPILO I PROGRAMIRANA “NAIVNOST” – Ko to ne vidi samo produžava bosansku i regionalnu sigurnosnu agoniju. Kritike 8-rke koja uz dužni respekt ka pravu na političko koaliranje pokazuje znake tog strateškog slijepila treba izdići iznad odbrane bilo koje partije ili pojedinca. Treba insistirati samo na izbornoj volji glasača, njih više stotina hiljada, koji na ovaj našin ostaju bez predstavnika u vlasti za koje su glasali. Nema naivnih i malo je anđela u bh. politici.
“BLOKADA” I DRUGA PEŽORATIVNA RETORIKA SU POGREŠNI – Treba dobro pa ziti na riječi, ne ići na najniži, da ne kažem impulsivno provocirajući verbalni imenitelj. Dosta je bilo inflamatorne i pogrešne retorike. Sad treba mirno i argumentirano voditi politiku u ime Bosne i Hercegovine – ne odustajući od NATO-a koji je prioritet i izgledniji da se to članstvo realizira, nasuprot EU na dugom štapu i unatoć vjerovatnoj dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.
BRANITI DRŽAVNE STRATEŠKE A NE LIČNE I PARTIJSKE INTERESE – Treba dakle staviti državne i strateške, a ne partijske i lične prioritete u prvi plan. I tako govoriti. Nikako drugčije. Bosna treba nastaviti sazrijevati demokratski, a dijelovi međunarodne zajednice koji to ne potpomažu, već se bavi vlastitim postizbornim inžinjeringom, vjerovatno će se suočavati s još artikuliranijom ✍️ kritikom. Sada dok otvaramo još jednu evropsku kapiju

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=34785

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2024 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes