Home » ARCHIVE » Guterres i Srebrenica 2020

Guterres i Srebrenica 2020

Sven Alkalaj and Antonio Guterres (UN photo credit 2019)

Ban Ki-moon (former UN Secretary General) in Srebrenica - Potočari Memorial 2015 (Credit UN photo)

Erol Avdović, New York, January 2020 (Photo Webpublicapress)

Erol Avdović, UN New York January 2020 (WPP photo)

Erol Avdović (Author's photo, Webpublicapress February 2020)

Piše Erol Avdović – Ove 2020 sigurno najvažnija aktivnost Misije Bosne i Hercegovine u

Erol Avdovic author's courtesy photo for public domain 2020

Erol Avdovic author’s courtesy photo for public domain 2020

Ujedinjenim narodima ovdje u New Yorku bit će prvo komemoracija u povodu četvrt stoljeća od genocida u Srebrenici. A onda  - u novembru  i obilježavanje isto toliko – 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako će se o ovome više brinuti Ambasada u Washingtonu. Nema sumnje da će se BH Misija u UN-u nekako uspjeti organizirati za ovaj prvi srebrenički datum 11. jula, iako svi bh. diplomati ne misle jednako o tome. Kako će to na kraju ispasti, s kojim gostima, i hoće li na komemoraciji prisustvovati generalni tajnik UN-a Antonio Guterres ostaje da se vidi. Obaveze nisu male.

Ništa u Bosni nije lahko

Valja dakle tek vidjeti kako će diplomatski veteran, doskorašnji visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda,  bh. ambasador Sven Alkalaj sve to organizirati. Naravno, dozant ćemo i ko će mu u svemu pomagati, jer novi bh.ambasador ima izvanredne konekcije i netvork koji seže dalje od East Rivera. Ili će, s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, u kojoj pola države (manje više) negira genocid u Srebrenici, biti onih koji će mu odmagati u Sarajevu, i Banjoj Luci posebno? BH.diplomatija je nažalost još uvijek podjeljena po etničkim linijama. Znaju to na East Riveru, pa zato dužnosnici UN-a kad govore o Bosni ekstra paze na riječi, čak i kad imamo čistu situaciju, poput potvrde Haškog tribunala (ICTY) – da se u Srebrenici dogodio genocid. Gospodinu Alkalaju, ipak neće biti lako, predpostavljam to znajući s kim se sve mora dogovarati oko najavljene jubilarne komemoracije. I ko bi ga mogao bojkotirati! No, ne budimo na kraj srca, nešto ispadne bolje nego što oko toga strahujemo.

Lakši će posao imati Ambasada Bosne i Hercegovine u Washingtonu, oko obilježavanja “Daytona”,

Sven Alkalaj and Antonio Guterres (UN photo credit 2019)

Sven Alkalaj and Antonio Guterres (UN photo credit 2019)

i to-  bar iz dva razloga: Prvo Amerikanci će u glavnoj političkoj metropoli svijeta, u Washingtonu (a vjerovatno i na periferiji, u Daytonu) oprganizirati već neko ozbiljno slavlje u čast bosanskog mira koji traje, evo već dvije i po dekade. Bolje rečeno, sastavit će oni neki referentni mozaik – prigodno okupljanje diplomata i ostalih referentnih figura, da se podsjetimo šta je bilo, i (valjda) je li moglo bolje. A možda i šta dalje, iako je priča o “Daytonu dva” maltene sahranjena od svih ozbiljnih poznavalaca svjetskih prilika; bar za neko vrijeme.

Nemojmo se zavaravati, Rusi su toliko ojačali da se ne slažu s revizijom Daytona. Bez njih se ne može i to neće proći bez ko zna kakve trgovine sa Zapadom. Uostalom, upravo u ovoj zgradi Ujedinjenih naroda na East Riveru, u januaru 2018, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov (DW story)  odgovarajući na moje novinarsko pitanje, da li bi Moskva podržala “Dayton dva” – hladno odgovorio da Bosna i Hercegovina kao država ne bi izdržala takvu reviziju američkog sporazuma iz 1995. Drugim riječima, poručio je Bosancima – ne mojte o tome sanjati, jer mi znamo kako ćemo s Amerikancima.

I drugo, jedan dio bh. diplomatske garniture u Washingtonu na čelu s novim ambasadorom Bojanom Vujićem istinski su dejtonski apologeti. Znajući šta je Dayton donio RS-u, dakle strani koju sada zastupa Milorad Dodik, koji je nekad manji bh.entitet naziva “republika šumska” i njegovi politički sateliti – izlišno je opet trošiti riječi na to.

Guterres na potezu

Zato je od presudnog značaja čuti od generalnog tajnika UN-a, gospodina Guterresa šta on i njegova važna ekipa planiraju ove godine oko obilježavanja tužnog srebreničkog datuma. Važno je to iz bar nekoliko razloga: Prvo, 1999.godine, u posebnom izvješću tada generalnog tajnika UN-a Kofi Annana, Svjetska organizacija je priznala svoje katastrofalne propuste. A priznala je i greške Vijeća sigurnosti UN-a (prem da se, za one koji znaju – doista radi o dvije različite diplomatske strukture pod istim krovom). Pošto je UN priznao, valja mu se u skladu s tim priznanjem ponašati, ili je Annanov izvještaj o Srebrenici mrtvo slovo na papiru.

Drugo, generalni tajnik Guterres je prošle godine obznanio strategiju u borbi protiv govora mržnje. Evo prilike da se ta njegova inicijativa provjeri na djelu – oko Srebrenice. Nema adekvatnijeg (tužnog) datuma, osim onih oko obilježavanja Holokausta, da se podsjetimo šta govor mržnje, ksenofobija, nacionalizam, šovinizam i na kraju fašizam mogu donjeti ljudima kad se tome najmanje nadaju.

Gospodin Guterres bi se svakako trebao oglasiti oko mogućnosti da Visoki predstavnik Valentin Inzko ako treba čak i nametne zakon o kažnjavanju negiranja genocida – poput zakona koji u zapadnoj Evropi postoji oko negiranja nacističkih zločina. Guterres jednostavno evo ima svoju šansu ove 2020. Hoće li je iskoristi i oglasiti se ili će pokleknuti iz bilo kojih razloga – teško je predvidjeti. Ali ga treba podsjetiti na obavez koju je UN preuzeo na sebe 1999, kada je ponovno u nekom smislu izgovoreno ono “Nikad više”.

Ban Ki-moon (former UN Secretary General) in Srebrenica - Potočari Memorial 2015 (Credit UN photo)

Ban Ki-moon (former UN Secretary General) in Srebrenica – Potočari Memorial 2015 (Credit UN photo)

Na koncu, Guterresov prethodnik Ban Ki-moon za 20 godišnjicu Srebrenice otišao je u Potočare, te o svemu reflektirao veoma probranim riječima i u Sarajevu, i opet ovdje u New Yorku. Otuda  bi trebalo očekivati da će ovaj generalni tajnik, gospodin Guterres ove godine putovati u Bosnu. Hoće li – ne ovisi samo od njega, već i od onih koji su spremni da ga pozovu iz Sarajeva, ali ne radi sebe, nego radi čovječanstva.

Duguje se to kao što je rekao pokojni Ellie Wiesel i mrtvima i živima, i svakako to je dug prema budućim generacijama. Bilo bi pretenciozno reći da je samo Guterres na potezu, jer Bosanci bi sve to trebali inicirati. Ali je zato sasvim sigurno da generalni tajnik UN-a ima dovoljno snage, mudrosti, političkog iskustva i ljudske odgovornosti da se uključi oko 25 godina Srebrenice.

*

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=31995

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes