Home » BALKANS, COMMENTARY » UN Diplomatski Ringišpil

UN Diplomatski Ringišpil

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović  (NEW YORK) - I ovaj najnoviji sukob predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika – u najnovijoj epizodi s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković oko njenog prava da se u ime službenog Sarajeva obrati Vijeću sigurnosti UN-a (29 juni 2021) – više je predstava za javnost nego učinkovita promjena, očito zacrtane diplomatske dinamike.

SVE ZAVISI OD TOGA ŠTA MIOSKVA STVARNO ŽELI – Ako su Rusi – naime, ambasador Ruske Federacije u UN-u Vasiliy Nebenzia po direktivama Moskve, odlučili u New Yorku “ići do kraja” i insistirati da se o novom Visokom predstavniku Christianu Schmidtu glasa u Vijeću sigurnosti, onda će oni – prema predpostavkama solidno upućenih diplomatskih izvora uložiti veto – bez pardona. Sva ova, iznova skandalozna i medijski (pe)dimenzionirana svađa između Dodika i bosanskih diplomata (nedavno je to bio Sven Alkalaj) – malo znači (ili sasvim precizno – NIMALO) za krajnji rezultat današnje sjednice. I, ako se Rusi odluče samo za upozoravajuću diskusiju – dostavljanje novih “crvenih linija”, dakle bez glasanja, ali uz upotrebu, tačnije pokazivanje bosanskog “bargening chip-a” (žetona za dogovor na drugim važnim strateškim poljima) – onda će analitičari u tome moći prepoznati uži i širi kontekst ovog diplomatske pirotehnike u New Yorku.
U Sarajevu pak, kako to javljaju bh.mediji – uz ostale je interesantno i upozorenje domaće parlamentarke Aleksandre Pandurević (člana Glavnog odbora SDS-a), koja kaže da je Milorad Dodik isključivi krivac što je ministrica Turković “uzurpirala nadležnosti Predsjedništva i danas se (29 juni 2021) obraća u Vijeću sigurnosti UN-a bez usaglašene platforme, s namjerom da iznese stavove svoje političke partije (SDA).” Ova vijest stiže u trenutku, kada ovdje, u New Yorku – još nemamo zvaničnu potvrdu da će gospođa Turković govoriti u UN-u; iako su svi izgledi da hoće.
Milorad Dodik i Bisera Turković (Photo montage BH. media June 2021, for education only)

Milorad Dodik i Bisera Turković (Photo montage BH. media June 2021, for education only)

JEFTINI POPULIZAM SE NASTAVLJA – “Umjesto što piše jalova pisma, Dodik je na sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao staviti tačku dnevnog reda – Platforma povodom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o ostavci Valentina Inzka. Naravno, bio bi preglasan, ali bi entitetskim vetom onemogućio Turkovićevu da se samoinicijativno obrati u Vijeću sigurnosti” – kaže Pandurević, prenosi Slobodna Bosna.

Pandurevićeva smatra da je Dodik ovakvim svjesnim propuštanjem da zaštiti RS u prvi plan stavio jeftini populizam umjesto interese manjeg BH entiteta, javlja “Srpskainfo”.
– “Čini mi se da je Dodikov pravi cilj da se ona obrati i da se, kao, onda svađaju. Stara igra dogovorenog sukoba namijenjena unutrašnjem populizmu i predstavi za birače, umjesto da se postupa u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i iskoriste mehanizmi zaštite (manjeg BH entiteta) RS S. Ako poteže vitalni nacionalni interes za Pelješki most, valjda se mogao malo potruditi i za RS i potegnuti vitalni nacionalni interes ili mu Srpska nije toliko bitna!? – kaže ona.
Prema istim medijskim izvorima koji citiraju zastupnicu Pandurević, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, “bezbroj puta je uzurpirala ovlaštenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i za takvo ponašanje su isključivi krivci srpski član Predsjedništva Dodik i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija”. Njima “nije ni na kraj pameti” da pokrenu inicijativu za smjenu Bisere Turković.
UMJESTO ZAKLJUČKA – TEZE ZA FINALNU ANALIZU – Drugim riječima – sve je to prazna priča. Oko smjene Inzka i dovođenju Schdmita se pitaju Rusi, Amerikanci, Njemci, Britanci i (pomalo) Francuzi (fakat je da Berlin i Pariz nikad nisu imali bolje bilateralne odnose), pa se Bosanci po običaju šepure za domaću političku upotrebu.
Doduše, ima mjesta za kritiku zapadnih zemalja koje prema mojim UN izvorima do krajnjeg datuma (kraj juna 2021) – nisu očekivali ovakvu rusku odlučnost. Time je opet zaveden dio (inertnih) BH. medija, pa je predpostavka (očekivanje) da Moskva neće (tako brzo) staviti na dnevni red Vijeća sigurnosti diskusiju, ili čak glasanje oko Schmidta – bilo zapravo pogrešno predviđanje. Zapadnjaci su ostali na auto-pilotu tvrdeći da će se imenovanje (potvrda) novog Visokog predstavnika u Sarajevu dogoditi po automatizmu i tiho – bez ovog diplomatskog vatrometa, a to su odmah bez skrutiniranja konzumirali domaći mediji. I tako smo opet ostali iznenađeni (?!) ruskom politikom na Balkanu koju dio BH. medija naziva čak “posljednjim ruskim trzajima”. Ne bih se baš mogao složiti s time.
ORDEN ZA RAZVALJIVANJE BOSNE – Nažalost, pokazalo se bar do sada, da je ruska podrška Miloradu Dodiku

President Joe Biden faces president Vladimir Putin in Geneva 16 June 2021 (Photo illustration for education only)

President Joe Biden faces president Vladimir Putin in Geneva 16 June 2021 (Photo illustration for education only)

značila više za njegovu kontinuiranu političku destrukciju Bosne i Hercegovine, nego američke sankcije; sankcije su ga malo, ili nikako spriječile u tome. Tako je to često: sankcije su manje učinkovite od podrške. Uostalom, Aleksandar Vućić nije bez razloga dodjelio najveće odličje Republike Srbije Miloradu Dodiku – kao najboljem srpskom i ujedno antibosanskom igraču. Orden za razvaljivanje Bosne. Važno je to pomenuti upravo sada dok se sve više špekulira s kojim imenima bi mogla biti proširena američka crna lista na Balkanu. Ako to budu neka marginalna imena i prezimena, onda se predstava za javnost samo nastavlja. A time i bosanska agonija.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=33694

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes