Home » ARCHIVE, COLUMN, COMMENTARY, Home » Sigurnosna Granica Na Drini

Sigurnosna Granica Na Drini

 

E. Avdovic UN photo

Piše: Erol Avdović (Komentar “Dnevni avaz”) - Ulaskom u Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO savezu, Bosni i Hercegovini bi se u Čikagu još više odškrinula ta važna evroatlantska vrata. Napaćeni građani BiH vjeruju kako je taj sigurnosni kišobran dovoljan da ih zaštiti i od nedovršenih međusobnih kalvarija. To je praktično i opravdano rezoniranje. 
MAP, međutim, nije garant da će BiH u dogledno vrijeme, pa čak i uopće, postati članica Saveza ako ne provede tražene reforme. Ipak, ulazak u NATO nije samo oblačenje uniforme, već prihvatanje sistema vrijednosti kao i zajedničke geostrategije. Otuda neophodnost i etičke jasnoće.

Ako ćemo pravo, gledajući Mladićev prst ispod grla, kojim ovaj izvođač radova u korist još neugasle ideje velike Srbije čak i “iza rešetaka” prijeti stradalnicima genocida u istočnoj Bosni, onda bi Drina trebala odmah postati granica do koje se proteže NATO.

No, na samitu u Čikagu neće se dogoditi to pravedno čudo. Iako je Rusija sa svojom “humanitarnom” bazom već došla do Niša, a ruski interesi preko moskovskih tajkuna stigli i do Banje Luke, Bosni se ne gleda kroz prste kao što je to učinila EU prema Srbiji.

Nije sporno da BiH mora ispuniti sve uvjete, iako svi vide da bh. demokratska tranzicija opasno dugo traje i da bi neki “popust”, poput onog Srbiji, dobrodošao i ovoj napaćenoj zemlji. Posebno, jer se zna ko su kočničari evroatlantskog ubrzanja.

Oko BiH se, nažalost, opet kasni kao i prije 20 godina! Vrijeme je, ako već kasno nije, da se Bosna i uz pomoć NATO-a otme iz kandži čestog ponavljanja znane balkanske historije.

Short URL: https://webpublicapress.net/?p=12127

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2022 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes