propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, UN NEWS » Već vidjeno izdanje UN-a.

Već vidjeno izdanje UN-a.

Sergey V. Lavrov, Minister for Foreign Affairs of the Russian Federation, addresses a press conference on the margins of the General Assembly’s annual general debate. 22 September 2017 UN, New York (UN photo by Manuel Elias)

Secretary General Antonio Guterres meeting with H.E. Mr. Dragan Covi? (Chairman of the Presidency, BOSNIA and HERZEGOVINA). UN photo/Eskinder Debebe 22 September 2017.

Secretary-General António Guterres meets with Donald Trump, President, United States (UN photo)

 

Miroslav Lajčák (right), President of the seventy-second session of the General Assembly, with Secretary-General António Guterres during the opening meeting of the session.12 September 2017 United Nations, New York (UN PHOTO BY KIM HOUGHTON)

Miroslav Lajčák (right), President of the seventy-second session of the General Assembly, with Secretary-General António Guterres during the opening meeting of the session.12 September 2017 - UN, New York (UN PHOTO BY KIM HOUGHTON)

Piše: Erol Avdović - (Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD) – Ovogodišnje 72.zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda otvoreno je uz onoliko medijske i protokolarne pompme, koliko smo to imali priliku svijedočiti i proteklih godina. Opet se u New Yorku okupilo veliko državničko bratsvo šefova država i vlada iz 193 zemlje članice Svjetske organizacije, koji na glavnoj govornici UN-a nisu štedile jedni druge, iako su, u mnogome iznosili i zajedničku viziju čovječanstva.

Ovaj put Generalna skupština radila je i uz smbolični moto brige o čovjeku: “Fokus na ljudima: borba za mir i dostojan život za sve na održivoj planeti”. To je bila zvanična tema ovog najvećeg planetarnog zasjedanja. No, nakon svega i svih izgovorenih riječi, uz neke govore koje će se pamptiti poput onog generalnog tajnika UN-a Antonia Gutereša (Guterres) klick here for original video, zbog svojih jasnih opozicionih stavova — prije svega američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump), da jednino političko rječenje donosi mir, a ne bombardovanje do nestanka neke države — bilo je to samo još jedno — već vidjeno izdanje.

No, može se priznati da je ovogodišnja Generalna debata UN-a ostala u sjenci prijetnji nuklearne katastrofe koju bi mogao pokrenuti režim u Pyongjangu, a onda i neki američki vojni odgovor s nesagledivim konsekvencama. Trampov govor o Kim UN-jungu “kao ludaku koji će nastradati” svjetsku je zabrinutost oko mogućeg izbijanja novog globalnog sukoba samo je uvećao.

 

Lajčakovo predsjedavanje

 

Uoči otvaranja samita svoje uvodne govore održali su novi predsjednik 72.zasjedanja Miroslav Lajčak i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Giterres), koji je rekao da se svjet danas suočava sa strašnim prijetnjama.

Antonio Guterres UN Secretary General (Photo by Erol Avdovic Webpublicapress)

Antonio Guterres UN Secretary General (Photo by Erol Avdovic Webpublicapress)

Od proliferacije atomskog naoružanja i globalnog terorzma, pa sve do klimatskih promjena i raznih nejednakosti, kao i još uvjek neiskorjenjenim ekstremnim siromaštvom, sav taj spektar medjunarodnih problema proizvodi nove sukobe i ratove u svijetu. Stoga se, rekao je Gutereš, UN 21.stoljeća mora “adaptirati i dostaviti” ono što je dosad obećavao.

Lajčak najavio je da će u toku ovog zasjedanja biti riječi o prvom medjunarodnom dogovoru o migracijama, što je od presudnog značaja zbog izbjegličke krize poput one u Mijanmaru. No, to bi moglo imati utjecaja za sve one, koji kao svoju zadnju destinaciju vide neku zemlju na Zapadu.

 

Održivost mira

 

Predsjednik Generalna skupština najavio je posebnu raspravu radi usvajanja rozolucije o održivosti mira u svijetu. Imajući u vidu trenutne izazove, kao i prvobitni cilj osnivanja UN-a, prije više od 70 godina, ato je – sprječavanje trećeg svjetskog rata, to će isto tako biti jedan od diplomatskih prioriteta. Po Lajčakovim riječima i najavljeno potpisivanje deklaracije o eliminaciji nuklearnog naoružanja, od strane preko 100 zemalja članica UN-a, bit će važan iskorak u nastavku održivosti svjetskog mira.

Ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a prvi je medjunarodni multilateralni poligon na kome već sutra, svoj prvi takav javni nastup na medjunarodnoj pozornici ima američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

New York je bio mjesto prvog zvaničnog, ograničenog, kako je to u početku predvidjano — gotovo samo na protokolarnog susreta Antonia Gutereša sa američkim predsjednikom, jer Tramp je dosad otvoreno eskivirao očekivani sastanak sa novim generalnim sekretarom UN-a, koji se tradicionalno održava u Bijeloj kući već prvih mjeseci od stupanja na tu dužnost. No, bio je to srdačniji susret nego što se moglo predvidjeti, s obzirom na razlike koje su ostale vidljive izmedju ova dva političara.

 

Krike javne – komplimenti obostrani

 

Tramp je inače bio i ostao veliki kritičar načina poslovanja glomazne UN birokratije. Interesantno je ipak da je američki predsjednik uputio značajne komplimente novom generalnom tajniku UN-a Antoniu Guterešu. Na povrpini su ostale samo javne kritike na račun institucija i politika koje ova dva državnika personificiraju, ali komplimenti nisu izostali. Analitičari to nazivaju znanom hipokrizijom svjetskog političkog sistema.

Pod pokrovitelstvom američkog predsjednika u UN-u je održana održana velika multilateralna diskusija o reformama UN-a. Nema medjutim još izvještaja jeli išta konkretno dogovoreno oko reformi — posebno onih Vijeća sigurnosti UN-a, za koje se kaže da se baš ustajalo u svojoj “hladnoratovskoj” strukturi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sregej Lavrov je na konferenciji za tisak u UN-u rekao je kako u dugop zagovaranoj reformi Vijeća sigurnosti treba učestvovati što više zemalja, a ne samo velike sile; mnogi misle da pet stalnih članica Vijeća s pravom veta (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) već dugo, zapravo osujećuju svaki stvarni pokušaj da se Vijeće sigurnosti UN-a reformiše — kroz njegovo uvećanje ili dodavanje novih stalnih članica. Jedan od kritičara takve strukture je turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

Ujedno šef ruske diplomatije Lavrov u UN-u je rekao i da Amerika

Sergey V. Lavrov, Minister for Foreign Affairs of the Russian Federation, addresses a press conference on the margins of the General Assembly’s annual general debate. 22 September 2017 UN, New York (UN photo by Manuel Elias)

Sergey V. Lavrov, Minister for Foreign Affairs of the Russian Federation, addresses a press conference on the margins of the General Assembly’s annual general debate.
22 September 2017UN, New York (UN photo by Manuel Elias)

ipak neće napasti Sjevernu Koreju jer sad znaju da Korejanci imaju nuklearnu bombu. Rusi nisu jedini koji sugeriraju da s tom činjenicom treba živjeti.

 

DELEGACIJA BiH u UN-u

 

Zvaničnu delegaciju BiH na Generalnoj skupštini od 17 do 21 septembra predvodiće predsjednik Predsjedništva Dragan Čović. On će u Njujorku prvo imati posebno pripremljene bilateralne sastanke. U srijedu 20.septembra Čović se prema ranije utvrdjenoj satnici UN-a obratio  Generalnoj skupštini. Interesantno je da su govori svih zapadnobalkanskih lidera – osim što su donekle ličile jedan na drugi, gdje je u prvi plan stavljena borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, te uz podršku znanih zajedničkih stavova EU — ostali slabo primjećenih osim od lokalnih medija.

Ne samo to – govori su održani i u polupraznoj UN dvorani Generalne skupštine. Čović je u medjuvremenu prisustvovao i sastancima koje su u New Yorku organizirali čelnici EU, te diplomatskim prijemima uključujući tradicionalni večernji susret američkog predsjednika sa šefovima delegacija koji učestvuju na zasjedanju Generalne skupštine. U okviru zvanične delegacije BiH u Njujorku bio je prisutan i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, te nekoliko savjetnika iz kabineta sva tri člana Predsjedništva BiH.

Secretary General Antonio Guterres meeting with H.E. Mr. Dragan Covi? (Chairman of the Presidency, BOSNIA and HERZEGOVINA). UN photo/Eskinder Debebe 22 September 2017.

Secretary General Antonio Guterres meeting with H.E. Mr. Dragan Covi? (Chairman of the Presidency, BOSNIA and HERZEGOVINA). UN photo/Eskinder Debebe 22 September 2017.

Predsjedavajući Čović prisustvovao je kao uzvanik Gala UN prijema koga je u New Yorku kao domaćin priredio predsjednik SAD Donald Tramp.Ujedno on je imao sastanak i sa generalnim tajnikom UN-a Antoniom Guterešom. To je bio susret o kome je iz kabineta čelnika UN-a izdato službeno priopćenje. Ujedno, i u Sarajevu je Čovićev kabinet izdao priopćenje o sastanku s Guterešom, navodeći da je šef bh.delegacije u New Yorku informirao glavnog tajnika UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

Prometni haos – moglo je i gore

 

Oko Staklene palaće naroda na Istriveru ponovo su tone cementnih barikada i kamiona s pjeskom spremnih da u svako doba, ako to nalaže situacija istresu svoj teret i na taj način zatvore glavne prometnice oko UN-a. Zbog izmjenjenog režima saobraćaja po kojem prednost imaju veliki broj motorizovanih državničkih kolona koje hitaju ka UN-u, otežano je kretanje čak i pješacima koji moraju prolaziti kroz pojačane policijske i kontrole Osiguranja Ujedinjenih naroda. Ovo stanje potrajat je sve do petka, kada se završava prvi dio Generalne debate u kojoj su se svijetu obratili svi “glavni” ili bolje rečeno oni učesnici UN debate za koje je vladao najveći medijski interes..

Znaci prve relaksacje osjetili su se već u srijedu kada UN napustio predsjednik

UN on East River (Photo by Hajat Avdovic Webpublicapress)

UN on East River (Photo by Hajat Avdovic Webpublicapress)

SAD Donald Tramp, čime su, kako to već znamo is ranijih godina — znatno opale mjere sigurnosti. To se doista, valja registrirati dogodilo već u petak (22.septemra), pa je posljednji dan Generalne debate UN-a (25.septembar 2017) izgledao gotovo idilično u odnosu na zategnutu i napetu situaciju na dan otvaranja – 19.septembra 2017.

Uglavnom – prijeteći saobraćajni kolaps oko UN-a nije se dogodio, iako on uvjek ostaje kao izvjesna prijetnja zbog inače prepunih njujorški avenija i poriječnih ulica

 

Gala UN prijem — rukovanje ili “sastanci”

 

Ponajviše balkanski šefovi država i vlada, medju kojima treba izdvojiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – uveliko su se hvalili kako su imali “sastanak” sa predsjednikom SAD – Donaldom Trampom, i to baš na marginama Generalne skupštine UN-a. Naravno, riječ je o marginalnom “susretu” — zapravo samo rukovanju ili razmjeni kurtoaznih rečenica — koliko se već može odvorjiti za takvom mega gala prijemu koji organizuje američki predsjednik, jer da je Tramp na svakog odvojio samo po minutu – a kamoli nešto više (kao što je za svoje rukovanje s američkim predsjednikom ustvrdio predsjednik Srbije) — značilo bi to da je na te rukohvate — šef Bijele kuće u New Yorku, poslije naporne satnice u UN-u, morao odvojiti gotovo 200 minuta; znači preko 3 sata, iako je sam prijem potrajao oko 2 sata.

Stvar je nediplomatske nepristojnosti, pa i lične agresivnosti pojedinih abalkanskih lidera, koji su pokušali ukrasti koju sekundu ekstra s američkim predsjednikom, na račun svojih kolega iz susjedtva koji su isto tako dobili istu priliku. Stvar je medijske neobavještenosti, nepoznavanju protokola, pa čak i neiskustva — koje su sebi (na štetu balkanskih čitaoca) sebi dozvolili ad-hoc izvještači iz UN-a, koji su bez ikakve profesionalne skrutiniranosti (zadrške i provjere fakata, pa i protiv logike) prihvatili da prenesu kako se radi o “sastancima” njihovih lidera s najmočnijim političarem svijeta – američkim predsjednikom.

 

Aplauz u UN-u kao mjera

 

Donald Trump - Kim Jong Un 'war of words' (CNN photo illustration)

Donald Trump – Kim Jong Un ‘war of words’ (CNN photo illustration)

Tramp se u UN-u suočio s otvorenim rezervama prema njegovom stilu, a još više prema onako zapaljivoj retorici u slučaju Sjeverne Koreje; sve je to odmah stavljeno i u okvire domaćeg američkog populizma, jer analitičari su odmah ocjenili da se radi o udovljavanju Trampovoj domaćoj publici i izbornoj bazi. Oodgovorio mu je francuski predsjednik Emmanuel Macron, ne samo oko Sjeverne Koreje, već i oko prijetećeg tona da će Trampova administracija dokinuti američku podporu medjunarodnom programu (pod pokroviteljstvom UN-a) o zamrzavanju iranskog nuklearnog programa. Predsajednik Francuske rekao je kako Pariz smatra iranski “deal” — sasvim “provjerljivim, solidnim i robustnim…”

Tako je, iako je UN-u preovladao konsenus da je Pyongjang trenutno najveća globalna prijetnja, predsjednik SAD ostao – prilično usamlje kad je riječ o vojnoj prijetnji diktatorskom režimu u Sjevernoj Koreji.

S Trampom je (iako je Brazil bio prvi) naravno započelo 72.zajedanje Generalne skupštine – i bio je to po običaju svojevrstan lakmus test uspješnosti ove Generalne debate UN-a.

Tradicionalno, govori američkih predsjednika ocjenjuju se dužinom aplauza, pri čemu su u proteklih četvrt stolječa – shodno tom kriteriju najppularniji američki predsjednici bili Barak Obama (Barack) i Bil Klinton (Bill Clinton). Svakako, tada globalno najnepopularni Džordž Buš (George W. Bush) mladji u tom je pogledu daleko zaostajao za svojim predhodnikom i nasljednikom. Sudeći po samo jednom aplauzu u toku svog govora predsjednik Tramp nije dobio globalnu podršku za svoje riječi u UN-u.

No, nema sumnje da je i Donald Tramp imao izvjesnu svjetsku publiku u velikoj dvorani UN-a, znajuči da i on, bez obzira na svoj osebujni populistički stil – itekako zastupa kurs znane američka vanjske politike, koji se ne libi od prijetnji, krupnih riječi niti vojne intervencije. Itrevencionizam je bio i ostao dio retorike svake posljeratne generacije američkih predsjednika, razlike su bile samo u njihovoj liderskoj odgovornosti prema ostatku svijeta. Tramp još nije testiran u odnosu na svoje krupne riječi izrešene na glavnoj mirovnoj platformi UN-a — na govornici Generalne skupštine.

Ili, kako je to za “Avaz” ranije predvidjela bivša američka

Ambassador Rosemary DiCarlo of the United States. Photo: UNTV presiding with the UN Security Council - 16 July 2013 (UN photo)

Ambassador Rosemary DiCarlo of the United States. Photo: UNTV presiding with the UN Security Council – 16 July 2013 (UN photo)

ambasadorka u UN-u, Rozmari Dikarlo (Rosemary Di Carlo) — “Tramp će se takodjer prikloniti tradicionalistima američke vanjske politike”.

To se do sada samo djelimično ostvarilo, čemu je dokaz, upravo, pomenuti Trampov govor u UN-u. Bio je to samo djelimično diplomatski, ali mnogo više prijeteći, jer Tramp je zaprijetio da će sravniti sa zemljom Sjevernu Koreju, riječnikom koji svakako nije svojstven srednjoj — tradicionalističkoj liniji američke vanjske politike. Treba svakako tek vidjeti i koliko će se Trampu dopustiti da odstupi od te znane američke vanjskopolitičke linije unutar politike koja se kreira ne samo u Bijeloj kući već i u State Departmentu i Pentagonu.

UN je naravno samo dobra pozornica za govor koga najčešće ne slijede odgovarajuće akcije; vidjeli smo to i u toku rata protiv Bosne (1992 do 1995.)

 

Gdje je boravio Tramp

 

Predsjednik SAD Donald Tramp za vrijeme dvodnevnog boravka u Njujorku radi učešća na Generalnoj debate UN-a nije boravio u svom stanu na Petoj aveniji, niti jednom od luksuznih hotela nadomak zgrade Svjetske organizacije, već na svom imanju Bedminister u susjednoj državi New Jersey. Pitanje je bilo kako bi u onakvoj prometnoj gužvi, iko od državnika prisutnih u New Yorku hoće li otići na noge Trampu, na njegovo, od UN-a sat vremena udaljeno imanje, javljao PBS Radio (Američki javni servis). Ali, nismo dobili takav odgovor.

 

Frustrirani novinari

 

Bez obzira što se Odjel za akreditaciju novinara (MALU) u UN-u svesrdno trudio, a imao je doista više posla nego što se moglo ljudski hendlovati — novinari su, kako to obično biva — ostali poslovično nezadovoljni; Njima ili bolje reči Nama uvjek nešto fali i treba nam uvjek više. Ostat će zabilježeno da su do traženih intervjua i do ličnosti u centru pažnje dolazili samo najuporniji, a onda i najbrži (čitaj — mladji od prosjeka, jer oni najviše mogu trčati s kraja na kraj UN-a).

Journalists (with Webpublicaprtess senior diplomatic editor - in the middle Erol Avdovic) posing questions  to ambassador Churkin at the UN press briefing room (UN Photo/Paulo Filgueira)

Journalists (with Webpublicaprtess senior diplomatic editor – in the middle Erol Avdovic) posing questions to ambassador Churkin at the UN press briefing room (UN Photo/Paulo Filgueira)

Ipak, ovo nije bila jubilarna niti rekordna godina, kada je u pitanju bio broj državnika, prisutnjih u Njuorku, ali znana politička koreografija – prije svega u dramatično podignutoj sigurnosti, ne samo do samog ulaza u zgradu UN-a, već i unutar centrale Svjetske organizacije – u kojoj je takodje puno untrašnjih “linija razdvajanja”. Posebno su frustrijajuće one izmedju političara i diplomata s jedne i novinara-dopisnika, kojih je ove godine preko 2000 akredotovanih s druge strane. To potčinjavanje pojačanim mjerama sigurnosti bilo je traženi kompromis da uopće prenosite uživo dogadjanja iz UN-a, bilo perom ili kamerom, svejedno.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=28559

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes