propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, Home, INTERVIEW » Brammertz: Još Pitanja Za Srbiju

Brammertz: Još Pitanja Za Srbiju

Razgovarao: Erol Avdović – Glavni tužioc Haaškog tribunala Serge Brammertz u intervju za “Dnevni avaz” (i Webpublicapress)

Glavni tužioc Haaškog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji Serge Brammertz (UN Photo/Marco Castro)

govori o tome kako brzo se mogu očekivati dovršenja dokaznih postupaka protiv prvooptuženih Mladića i Karadžića, za što, kako kaže nije zainteresirana samo javnost i oštećeni u BiH, već mnogi u svijetu. Govoreći o timu Mladićevih liječnika, koji čine sve da ga održe u životu do planiranog okončana sudjenja, do 2014, Brammertz je rekao kako je “sada očito Mladić u boljem zdravstvenom stanju nego kad je krajem maja 2011, prebačen iz Beograda u Hag”. U razgovoru koga smo s Brammertzom vodili u New Yorku (u decembru prošle godine) – glavni tužilac je tada rekao, da još od službenog Beograda nije dobio sve tražene odgovore oko skrivanja ratnih zločinaca.

 

Nema više kašnjenja

 

Gospodine Glavni tužioce, za razliku od nestrpljive javnosti i žrtava ratnih zločina, Karadžić i neki drugi Vas optužuju da “ubrzavate pravdu”: Kako s pravnog aspekta možete udovoljiti objektivnim zahtjevima da se sve ubrza bez legalnih posljedica?

 

Ma ne, vidite nikad nismo rekli da će slučajevi biti ubrzani. Mi smo rekli da smo u slučaju Karadžićevog sudjenja mi sada ušli u zadnju fazu tužilačkog slučaja. Kao što znate, dokazi oko genocida u Srebrenice su prezentirani tokom sudjenja, i sve to evo traje neko vrijeme. Dakle tužilački slučaj bit će gotov do marta ili aprila ove naredne godine, a to će biti kasnije nego što se inicijalno planiralo.

 

A za kada je to bilo planirano?

 

Ne želeći puno da idem u tehničke detalje, ali na početku smo planirali da na to potrošimo 300 sati – za prikazivanje naše dokazne evidencije. E sad vidite, tih se 300 sati može prezentirati ako želite za godinu dana, ali s obzirom da je gospodin Karadžić primio mnogo evidencionog materijala, uzelo nam je skoro dvije godine za našu prezentaciju, iako smo se nadali da će mo to uraditi za godinu i po. Znači u ovom slučaju, ništa nije ubrzano, već je zapravo trajalo duže nego što se planiralo.

 

No, tu je taktika odugovlačenja očita od strane Karadžića, sve do ismijavanja Suda od Vojislava Šešelja: Koliko je činjenica da ovaj evropski Sud ne dosudjuje kapitalnu kaznu – doprinjela da se sve odvija ovako, uz česte bizarnosti jednog Šešelja recimo?

 

Teško je odgovoriti na to pitanje. Karadžić i Šešelj su dvije individue koje su odlučile da se same brane na Sudu. I naravno, kad god imate osobe koje same sebe zastupaju u situaciji ste da slušate retoriku koja se mogla čuti tokom činjenja ratnih zločina. I tu su onda opravdani prigovori žrtava kako su prinudjene ponovo slušati istu retoriku koju su slušale tokom zločinačkih aktivnosti i dodatno patiti. Ovdje ipak želim reći, da ako hoćete da pravda bude efikasna, da pravda bude kredibilna – onda se mora apsulutno respektirati pravo na odbranu. Isto tako mora se dati pravo optuženim da u potpunosti iznesu svoje mišljenje o zločinima zbog kojih su optuženi i da oni imaju mogućnost na unakrsno ispitivanje svjedoka. A to vrlo često samo potvrdjuje naše navode. Do sudije je na kraju sudjenja da odluči o njihovoj krivici ili nevinosti.

 

Bez straha od presude

 

Ali, koliko nedostatak smrtne kazne na Haškom sudu utječe na sve to?

 

Nema više medjunarodnog tribunala gdje je smrtna kazna opcija. Sada je to internacionalni standard za medjunarodne sudove — da se tu ne izriče kapitalna kazna, te da je doživotna kazna, maksimalna kazna koja se izriče.

 

Da li se oko sudjenja Mladiću zakomlikovalo zbog činjenice da je on bolestan i da Vi zapravo nemate baš puno vremena da ga proglasite krivim?

 

U slučaju Mladića, doista je tačno da smo prvo zatražili da sudjenje razdvojimo na dva dijela. Kao što znate to je odbijeno od Sudskog vijeća. I zato smo napravili taj novi prijedlog o reduciranju broja incidenata, od nekih 190 — na nekih 100 kriminalnih incidenata.

 

Ali, zar vas ne brinu prigovori žrtava da ste s tom “redukcijom” možda nekog oštetili oko dosezanja pravde?

 

Znate, ja se redovno vidjam sa organizacijama žrtava. Tako smo, posebno sa organizacijama žrtava iz Sarajeva i Srebrenice bili skupa prošle sedmice (decembar 2011 – op.aut) u Haagu. Ja sam im objasnio, da je ovo, naravno, frustrijajuće i za tužioca – da se odsjeku slučajevi od koji su mnogi s velikom gravidnošću, ali naš cilj je da nadjemo neki kompromis. U jednu ruku želimo održati sve važne komponente oko dokazivanja zločina: granatiranje Sarajeva, imajući etničko čišćenje u općinama i imajući genocid u Srebrenici. Sve smo to zadržali u optužnici, ali smo reducirali broj individualnih incidenata. Znači, ono što sam objasnio organizacijama žrtava je da bi smo mi u “idealnom svijetu” naravno preferirali da imamo uključene sve optužbe, ali to bi onda bilo sudjenje koje bi potrajalo mnogo godina.

 

Možete li reći da su se žrtve složile sa Vama?

 

Mislim da razumiju našu zabrinutost (oko odugovlačenja procesa – op.aut.), da mi želimo imati slučaj koji će s jedne strane predstaviti magnitude stradanja, a s druge strane predstavljati izvodiv slučaj.

 

Mladić je sada zdraviji nego što je bio

 

Koliko je Ratko Mladić stvarno bolestan?

 

Znate to je stvarno nemoguće za mene da kažem. Očito, kad je on stigao u Hag, bilo je tu zdravstvenih pitanja. Mislim da je takodjer vrlo vidljivo da postoje još neka zdravstvena pitanja. Ali, do sada – nemamo indikacija da sudjenje neče početi onako kako je planirano od predsudskug vijeća (pretrial chamber). Dakle, nadamo se da će sudjenje početi sredinom slijedeće godine (juni 2012 – op.aut). No, to je do sudija da odluče.

 

Vjerujete li ipak da će Mladić zdravstveno izdržati kraj sudjenja – kao što je predvidjeno do 2014?

 

To je svakako naš cilj. Sve mjere koje smo preduzeli, uključujući pominjano reduciranje optužnica imale su kao glavni cilj da sudjenje počne što prije moguće. Na koncu to je ono što žrtve i njihove organizacije očekuju od nas. Naravno, ja nemam kristalnu kuglu ispred sebe i ne znam kako će se situacija (sa Mladićevim zdravljem – op.aut.) razvijati, ali mi ćemo, naš Ured tužioca — učiniti sve da sudjenje počne čim prije bude moguće.

 

Šta je za vas u Hagu u vezi Mladićevog zdravlja korisnije da imate doktore iz Beograda, kako on zahtjeva, ili njegovo preživljavanje osigurate preko liječnika u Hagu?

 

To nije pitanje za mene. O tome treba odlučiti Registratura suda. Vidjeli smo dolazak tih njegovih doktora iz Beograda, ali kakva je interakcija izmedju tih medicinskih eksperta napravljena, ja stvarno ne znam!

 

Neću se mješati u kandidaturu Srbije za EU

 

Što sada nakon izručenja Mladića i Hadžića Hagu, te nakon ovih posljednjih političkih odluka Brisela o kandidaturi Srbije za EU, i onoga što se ponovo očekuje u martu 2012 – Vi kao glavni tužioc Haškog tribunala možete reći oko te sprege kad je u pitanju suradnja i posebno motivacija Beograda da suradjuje sa Haaškim tribunalom?

 

To je svakako glavno pitanje za Srbiju. I to su naravno političke odluke koje donose zemlje članice EU. Što se nas tiče, prvo moram reći da mi uopće nismo bili uključeni u proces donošenja ovih odluka. Medjutim, u proteklu godinu dana (2011 – op.aut.) naši su uvjeti, oko hapšenja bjegunaca nametnuti Srbiji. Ne bih to nazvao pritiskom, već, kroz neko svoje iskustvo sa zemljama bivše Jugoslavije, to bih radije imenovao “pozitivnim podsticajima”. Oni su, u slučaju Srbije, apsolutno odigrali glavnu ulogu. Za mene nema dileme oko toga. Trenutno su poticaji usmjereni na pitanje Kosova.

 

Još imamo regionalnog utjecaja

 

Da li ćete Vi, Haaški sud uopće još imati neki utjecaj oko odnosa Srbije i EU do kraja svog mandata? Kao što znamo ne radi se samo o 161 optuženom koji vam je izručen, već o stotinama drugih ratnih zločinaca koji mirno šeću Srbijom ili drudgje regionom?

 

Naravno. Ono što vidimo danas, nakon hapšenja dvoje preostalih bjegunaca (Maldić i Hadžić – op.a.) je da pitanja Haškog tribunala nisu na naslovnim stranama regionalnih novina. Ali, kako sam to rekao i u Vijeću sigurnosti (decembar 2011 – op.aut.) – ja još želim da saznam od Srbije kako je moguće da su se te osobe skrivale toliko mnogo godina. Da je Mladić bio uhapšen nekoliko godina ranije, mi ne bismo imali probleme koje imamo danas. Ja još želim da znam zašto je uzelo toliko mnogo vremena da bi Srbija osugurala više informacija.

 

Je li se vi to žalite da ponovo ne primate tražene informacije iz Beograda?

 

Pa kad sam bio tamo u novembru (2011 – op.aut.) – u Beogradu nisam dobio informacije koje sam tražio, već samo indikacije da će oni raditi na tome. Ali, vaše pitanje je šireg značaja. Poruka koju sam uputio Vijeću sigurnosti je: mi smo sada u finalnoj fazi rada Haškog suda; istina je da je bila 161 optižnica, istina je da se još vodi veliki broj slučajeva, ali mi mislimo da je Sud dao značajan doprinos oko pitanja ratnih zločina u regionu. Ostaje medjutim sutrašnji problem: kako će se jedan broj slučajeva voditi u zemljama bivše Jugoslavije, u Srbiji, Hrvatskoj, ali i u BiH. Izrazio sam ovdje u UN-u zabrinutost u vezi sa generalnom strategijom oko (procesuiranja – op.a.) ratnih zločina. Napredak nije potpun upravo zbog toga, jer je još na stotine slučajeva koji treba otpočeti i voditi…

 

HAAŠKI SUD NAS UČI DA NEMA NEGIRANJA GENOCIDA

 

Oduvjek sam želio da Vas pitam: Šta će na koncu biti legacija Haškog suda?

 

Ostavit ćemo to drugima da odluče. Ali, mislim da bez našeg Tribunala ne bi bilo moguće da imamo te optužene lidere, kao što smo ih imali na Haaškom sudu za bivšu Jugoslaviju. Izvodjenje pred lice pravde tih počinioca zločina je jedan od rezultata. Budućnost će pokazati koliko smo kroz to doprinjeli pomirenju. Ali, isto tako bit će to i važan zapis (record – document – op.aut.) o počinjenim zločinima. A u dijelu Bosne recimo, gdje se genocid nastavlja negirati, i drugdje, to kao registrirana sudska ostavština – (dokumentovani dokaz – op.a.) – ostaje jasna demonstracija i dokaz o tome što se dogodilo. Tako da niko više u budućnosti ne bude u poziciji da negira počinjene zločine, ili kaže da se to nikad nije dogodilo.

 

NITI SKUPO NITI PRESPORO

 

Zar iznošenje tih dokaza nije bilo presporo, skoro 20 godina, a i preskupo?

 

Naravno, ako pogledate unazad, možda možete ustvrditi da sudjenja traju vrlo, vrlo dugo. Jer – to su veoma teške procedure. Dolazim iz nacionalnog jurisdikcionog sistema (Belgija – op.a.) u kojem sudjenja nikad ne traju toliko dugo. Ali, ako samo pogledate recimo Karadžićevo sudjenje, sa 400 svjedoka, sa 100.000 strana dokumenata, s desetine hiljada žrtava, vjerujte mi – to nije lako sastaviti u jedno kratko sudjenje.

 

NI MADELIN ALBRIGHT NIJE VJEROVALA

 

Prije nekoliko mjeseci u Hagu je otvoren Globalni isntitut za medjunarodnu pravdu i na otvaranju je glavna govornica bila Medlin Olbrajt (Madeline Albright), bivša američka državna tajnica i veleposlanica u UN-u, kad je Vijeće sigurnosti donjelo odluku o osnivanju Haaškog suda ona je stolovala u UN-u. I znate šta je rekla: kad smo mi 1993, u Vijeću sigurnosti osnovali Hašaki sud – većina nas nije vjerovala da će se to dogoditi. I kad je ovaj Tribunal stvoren nismo vjerovali da će biti toliko sudjenja i da će svi ti optuženici biti uhapšeni.

 

Olbrajtova je bila u Hagu dvije sedmice nakon što je Mladić bio uhapšen i tada, rekla kako nikad nije mogla predvidjeti da će svi ti ljudi jednom biti ovdje iza brave. Uvjek je to znači stvar vidjenja. Malo je bilo onih koji su prije 20 godina, vjerovali da će Haški sud biti tako uspješna institucija. Je li sve moglo biti uradjeno brže: Možda jeste! Je li sve moglo biti uradjeno i bolje: Takodjer, možda jeste! Ali, uz sve rečeno, sve poteškoće, Haaški sud ostaje veoma važan instrument medjunarodne pravde, vrlo važna institucija za region.

 

U isto vrijeme Sud je prvi ad-hoc medjunarodni tribunal, koga su tek slijedili kasinije jedan broj drugih takvih sudova. To je i Tribunal koji je veoma mnogo utjecao na kreaciju Stalnog krivičnog suda (ICC – International Criminal Court). Siguran sam da je Sud odigrao pozitivnu ulogu na više nivoa.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=8906

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes