propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, UN NEWS » Trumpu samo jedan aplauz

Trumpu samo jedan aplauz

Donald Trump in UN 19 September 2019 (UN Photo/Rick Bajornas)

Donald Trump in UN 19 September 2019 (UN Photo/Rick Bajornas)

Piše: Erol Avdović (WEBPUBLICAPRESS) New York – UNITED NATIONS – U prvim analizama govora američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) analitičari se slažu da ratoborna retorika neće donjeti mnogo dobrog posebno u otvorenom i sve manje diplomatskom sukobu s Sjeverenom Korejom. Tramp nije štedio prijetnje prema Pyongjangu, pa je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova u UN-u rekao kako je otvoreni sukob praktično počeo, jer američki predjednik je “objavio rat” njegovoj zemlji.

Minister vanjskih pools Sjeverne Koreje Ri Yong-ho je reecho mako je “cjeli svijet tribe zapamtiti da su SAD prve objavile rat” njegovoj zemlji. I, kaka sad Pyongyang namjerava otvarati vert na američke rate avione.  On se osvrnuo na najnoviji Twitt američkog predsjednika (Trump’s tweet) u nedjelju 24.septembra 2017.

Nešto prije toga (19.septembra 2017) američki predsjednik je isto tako upozorio kako Sjedinjene države mogu uništiti Sjevernu Koreju.

Već na samom početku svog prvog obraćanja u UN-u Tramp je zaprijetio američkom vojnom premoći; rekao je kako će američka vojska “uskoro biti jača nego što je ikad bila”. On je rekao da je podloga tome brzi rast američke ekonomije, uz kako je kazao “najnižu stopu nezaposlenosti u proteklih 16 godina”.

Sa glavne govornice Svjetske organizacije šef Bijele kuće je obavjestio svijet da će SAD “potrošiti gotovo 700 milijardi dolara na našu (američku) vojsku i odbranu”.

 

Teroristi i ekstremisti

 

I pored uspjeha na domaćem terenu, s kojim je Tramp započeo svoj govor u već vidjenom populističkom maniru, svaki novi dan, kako je rekao – “donosi nove vijesti o prijetnjama svemu što mi njegujemo i vrijednujemo, dok teroristi i ekstremisti jačaju i šire se u svaki region planete”.

 

“Nasilni režimi (koji sjede) u ovom tjelu (UN-u) ne samo da podržavaju teroriste  nego prijete drugim državama i njihovim sopstvenim narodima sa najdestruktivnijim oružjem koje čovječanstvo poznaje”, rekao je Tramp. Naveo je i da se radi o maloj grupi režima koji ugrožavaju sve ono na čemu se temelje Ujedinjeni narodi. Očekivano, glavnu retoričku paljbu rezervirao je pesebno za tri drževe: Sjevernu Koreju, Iran i Venecuelu.

 

Ono što je izgovorio o režimu iz Pjongjanga podsjeća i na pripremu narativa, koji bi mogao opravdati vojnu akciju na Sjevernu Koreju. Tramp je rekao da nepromišljeno ponašanje sjeverokorejskog režima vrlo brzo postaje prijetnja cijelom svijetu “sa nezamislivim gubitkom ljudskih života”.

 

Optužio je “neke zemlje” da nastavljaju trgovati ili režim u Pjongjangu, čak snabdjevati s vojnom tehnologijom. Tramp se medjutim zahvalio Kini i Rusiji što su glasali za rezoluciju s dosad najžešćim paketom sankcija protiv Pjongjanga usvojenu jednoglasno u Vijeću sigurnosti UN-a.

 

Diktatori i njihovi režimi

Kao što je venezualanskog vlastodrđca Nikolasa Madura (Nicolas) nazvao “socijalističkim diktatorom”, tako je sjeverokorejskog diktatora Kim Un-junga nazvao “raketnim čovjekom (Rocket Man). Ovaj drugi, rekao je ima “samoubilačku misiju za sebe i svoj režim”.

 

Američki predsjednik je rekao – da se SAD, ali i svijet ne suočavaju samo s odlukom  o Sjevernoj Koreji: “Krajnje je vrijeme da se svijet suoči s drugim neodgovornim režimom – koji govori o masovnim ubistvima, kličući ‘smrt Americi’ i uništenju Izraela”.

 

“Iranska vlada maskira korumpiran diktatorski režim iza lažnog oblika demokratije”, rekao je Tramp, optužujući Teheran da destabilizira Bliski istok. No, dodao je – kako “opresivni režimi ne mogu trajati zauvjek zauvjek; doći će dan kada će se iranski narod suočiti s izborom”.

Suverenitet i državne granice

Poseban naglasak Tramp je stavio na poštivanje principa suverenosti zemalja članica UN-a. To je iskoristio da istakne američku zabrinutost zbog ugrožene suverenosti – kako je naglasio od Ukrajine do Južnokineskog mora. Ipak nije direktno prozvao vlast u Moskvi zbog aneksije Krima, niti je govorio o ugroženosti Baltika zbog neizvjesne ruske vanjske politike.

 

“Moramo uzdržati poštivanje ljudskih prava i poštivanje (državnih) granica”, upozorio je prilično općeniti predsjednik Tramp.

 

Patriotizam i populizam

 

Prisječajući se velike pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu, koja je dovela do stvaranja UN-a od strane ratnih pobjednika, Tramp je pomenuo vizionarstvo ii hrabrost osnivača – “onih heroja koji su se borili protiv zla, boreći se isto tako za države koje su voljeli”.

 

“Patriotizam je vodio Poljake da spasu Poljsku, Francuze da se bore za slobodnu Francusku, a Britance da stanu za snažnu Britaniju”, rekao je američki predsjednik. A zatim je nastavio u prilično konzervativnom stilu, kao da podilazi vlastitoj američkoj izbornoj bazi, čak i sa govornice UN-a.

 

“Ako danas mi ne investiramo u nas, u naša srca i um, u naše države – ako ne izgradimo jake familije, sigurne zajednice i zdrava društva za nas, niko to ne može učiniti za nas”. No, sve je završio globalnom porukom u istom populističkom štimungu.

 

- Pravo pitanje za UN danas, za ljude širom svijeta koji se nadaju boljim životima za sebe ii svoju djecu, je ono sasvim bazično: Jesmo li mi još uvjek patrioti?

 

Ipak jedan aplauz

 

Prvi aplauz Tramp je dobio kada je rekao da će kao predsjednik Sjedinjenih Država “uvjek stavljati Ameriku na prvo mjesto”, dodajući kako to očekuje ii od drugih svjetskih državnika – da suverenost i dobrobit svojih zemalja postavljaju kao svoj priotet. Tramp je dodao kao će sve dok on bude na čelu ureda predsjednika Amerike “braniti američke interese iznad svih drugih”.

 

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=28582

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes