propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, INTERVIEW » Donald Trump će se prilagoditi tradicionalistima

Donald Trump će se prilagoditi tradicionalistima

Rosemary DiCarlo (Official photo courtesy for education only)

Rosemary DiCarlo - Yale University photo (for education only)

Ambassador Rosemary DiCarlo of the United States. Photo: UNTV presiding with the UN Security Council - 16 July 2013 (UN photo)

Rosemary DiCarlo (Official photo courtesy for education only)

Rosemary DiCarlo (Official photo courtesy for education only)

Razgovarao: Erol Avdović  – Američka ambasadorica Rozmari Dikarlo (Rosemary DiCarlo) godinama je u Stejtdepartmentu bila zadužena za Balkan. Na mjestu zamjenika šefa Misije SAD u Ujedinjenim narodima u New Yorku nastavila je pomno pratiti balkanski portfolio. DiCarlo je karjerni diplomata sa ekstenzivnim poznavanjem regiona jugoistočne Evrope; doktrirala je ruske studije i smatra se za jednu od najboljih poznavalaca zemalja koje su bile pod sovjetskim utjecajem. Pored francuskog, govori ruski i bila je pomoćnica zamjenika američkog državnog sekretara zadužena za evroazijska pitanja.

 

Nakon više decenija u američkoj diplomatiji, po odlasku u mirovinu, od 2015.godine predsjednica je prestižnog Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku (National Committee on American Foreign Policy) i predavač na sveučilištu Yale.

Za Webpublicapress DiCarlo je komentirala posjetu američkog državnog tajnika Reks Tilersona (Rex Tillerson) Moskvi. Osvrnula se i na prijem Crne Gore u NATO. Govereći o američkoj vanjskoj politici DiCarlo predvidja da će u Trampovoj (Donald Trump) administraciji preovladati tradicionalisti američke vanjske politike, što se vidjelo i nakon ekspresnog stavljanja predsjednikovog potpisa na ratifikaciju crogorskog učlanjenja u NATO. Predsjednik Tramp djelovao je kao internacionalista, te klasični ovdašnji političar, koji ne odstupa od znanih pozicija o američkom globalnom vodstvu.

 

Podrška Balkanu

 

Sve su indicije i da je relativno novi diplomata Tilerson, već prihvatio takve poglede, te da će se i predsjednik Tramp, bez obzira na razbacivanje predizbornim sloganima – prikloniti kontinuitetu te dobro znane američke diplomatske struje, što DiCarlo potvrdjuje.

Ona je podsjetila i da Washington ostaje nepopustljiv u svojoj podršci zemljama zapadnog Balkana, sasvim konkretno – u njihovoj namjeri da se pridruže evroatlanskim integracijama, bez obzira na protivljenje Rusije.

Odgovarajući na pitanje šta se očekivati u odnosima Rusije i SAD, (pitanje je postavljeno dan upči Tilersoovih susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i predsjednikom Putinom 12.aprila 2017.) DiCarlo je kazala da je američki ministar vanjskih poslova – želio Moskvi dostaviti jasnu i jedinstvenu američku poruku:

“Ukoliko Rusija očekuje bolje odnose sa SAD, onda će SAD treba da vide odgovornije ponašanje Rusije”.

No, stvari su dodatno komplicirane zbog već dugotrajnih razmimoilaženja SAD i Ruske Federacije oko Sirije.

DiCarlo je naglasila, da je sirijski predsjednik Bašar Elasad (Bashar al-Assad) “kroz konflikt (u Siriji) počinio zločine prema nevinim civilima i, to su akcije koje su neprihvatljive”.

Otuda ruska podrška Asadu sve više frustrira medjunarodnu zajednicu.

Rosemary DiCarlo - Yale University photo (for education only)

Rosemary DiCarlo – Yale University photo (for education only)

“Upotreba bojnog otrova ‘sarin’ je ogromna povreda Konvencije o zabranin korišćenja kemijskog oružja (Chemical Weapons Convention), kojoj se Sirija pridružila 2013.godine. Produžena podrška Rusije Asadu i njihovo ponašanje kao da su slijepi prema ovim zločinima komplicira svaku suradnju izmedju Rusije i SAD, bilo da je riječ o terorizmu ili drugim pitanjima. Rusija bi umjesto toga trebala raditi sa Sjedinjenim Državama i ostalima kroz nadgledanje ozbiljnih pregovora kako bi se okončao konflikt i podržala bolja budućnost za sve ljude u Siriji. Do sada je Rusija podržavala samo Asadovu poziciju – da su svi oni koji mu se suprotstavljaju ‘teroristi’”, kaže DiCarlo.

Sugerira i da su Rusi i Asadov režim obmanuli svjetsku javnost oko Sirije.

 

Kritični trenutak

  

Trampova administracija prijeti novim napadima ako Asad ponovo upotrjebi kemijsko naoružanje, ali sada, Moskva, Damask i Teheran udruženo prijete da će odgovoriti silom na to. Jesmo li stigli do “tačke bez povratka” (point of not return), i koliko doista predsjednik Tramp može slijediti ono što u UN-u govori američka ambasadorica Niki Heli (Nikki Halley), najavljujući možda nove američke napade na Siriju?

 

“Mislim da predsjednik Tramp čini svoju poziciju jasnom – da upotreba zabranjenih supstanci (bojnih otrova poput nervnog agensa ‘sarin’ – op.a.) kao kemijskog oružja nije prihvatljivo. Asad i Rusija saglasile su se da će eliminirati zalihe (sirijskog) kemijskog naoružanja još 2013.godine. Ali, to se nije dogodilo. Svjetske sile su podržale američke zračne napade (6.aprila na vojnu bazu Shayrat u Siriji – op.a). Ne mislim da je to tačka s koje nema povratka. Medjunarodna zajednica propisala je taj marker koga Asad mora poštivati. Rusija može pomoći osiguravajući da Asad to obaveze ispunjava”.

 

Jesmo li to svjedoci neke “Trampove doktrine” u razvoju, ili su ovi napadi na Siriju stvar – radije taktik, nego strategije, kako bi Bijela kuća odgnala optužbe o “ruskim vezama” Trampovih ljudi?
“Mislim da je prerano govoriti o “Trampovoj doktrtini”, ali mi možemo govoriti politici — uvjerenju da Sjedinjene Države uzimaju na sebe svoju odgovornost da govore na glas i preuzimaju akciju, ako je potrebno – suočavajući se sa brutalnim i zvjerskim zločinima”.

 

Ruski izbor

 

Kako sad razmišljaju Rusi i Putin, nakon što je Tillerson upozorio na nekompetentnost Moskve oko nadgledanja Asadovog kemijskog naoružanja i pozvao Ruse da se pridruže SAD, a ne da se svrstavaju uz Iran i Siriju?

“Ne mogu reći kakva će biti (daljnja) ruska reakcija, ali ono što mogu kazati jeste kako u SAD postoje mnogi, uključujući i predsjednika Trampa i državnog tajnika  Tilersona, koji žele vidjeti bolje američko-ruske odnose. Ponadala bih se da će ruski zvaničnici razumjeti to kao i potrebu za odgovornijim ponašanjem na njihovoj strani kako bi se ovo poboljšanje odnosa na kraju i ostvarilo”.

Kako če onda podrška američkog Kongresa, a odmah zatim i potpis predsjednika Trampa na članstvo Crne Gore u NATO-u utjecati na rusko-američke odnose? Koja bi, s tim u vezi bila poruka iz Vašingtona za balkanske zemlje, posebno za BiH? 
“Sjedinjene Države dugo su slijedile svoju (konzistentnu) podporu za

Ambassador Rosemary DiCarlo of the United States. Photo: UNTV presiding with the UN Security Council - 16 July 2013 (UN photo)

Ambassador Rosemary DiCarlo of the United States. Photo: UNTV presiding with the UN Security Council – 16 July 2013 (UN photo)

članstvo onih zemalja zapadnog Balkana u NATO-u, koji za to ispunjavaju uvjete ove organizacije.  To je bila politika nekoliko američkih administracija. Ruska Federacija bila je dugo svjesna ove američke pozicije. Iako Rusija može da se ne složi s ovim stavom SAD i NATO saveznica, ne vjerujem da će crnogorsko članstvo imati značajan utjecaj (impact) na američko-ruske odnose”.

 

Politika otvorenih vrata

 

Članstvo Crne Gore u NATO-u nije značajno samo za ovu zemlju, već i za cjeli region. Ono pokazuje da Sjedinjene Države i naši partneri još uvjek čuvaju otvorena vrata evroatlanskih institucija za zapadni Balkan. To potvrdjuje našu politiku Evrope kao cjele, slobodne i u miru”, kaže DiCarlo.

 

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=27893

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2019 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes