propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, BALKANS » TITO ŠTITIO “ŠAKALA”?

TITO ŠTITIO “ŠAKALA”?

Medjunarodni terorista Carlos Ilich Ramirez "Šakal" (Courtesy photo)

Engleska kraljica Elizabeta II i Tito u Jugoslaviji (Muzejski photo -- WPP archive)

Medjunarodni terorista Carlos Ilich Ramirez "Šakal" (Courtesy photo)

U svojoj autobiografiji Carlos “Šakal” piše kako mu je tajna služba omogućila nesmetani boravak u Jugoslaviji, a on je zauzvrat obavljao poslove za nju poput “kroćenja” ustaških terorista uoči zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Bjelosvjetski terorist venezuelanskog podrijetla Carlos Iljič Ramirez Sanchez poznatiji po nadimku Šakal, kojemu je početkom tjedna u Francuskoj počelo suđenje za dva teroristička napada 80-ih godina prošloga stoljeća, u svojoj autobiografiji objavio je pojedinosti o vezama i suradnji s tajnom službom bivše Jugoslavije te samim Josipom Brozom Titom.

 

Uhićen u Esplanadi, Tito naredio da ga puste

“Uživao sam odmarajući u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu sve dok njemački doušnici i Francuzi nisu otkrili gdje se nalazim. Počeli su vršiti pritisak na Jugoslaviju, pa sam bio uhićen u zagrebačkom hotelu Esplanade s lažnom alžirskom putovnicom. Kada je Tito čuo da sam uhvaćen, odmah je naredio da me puste i omoguće mi bijeg u zemlju po mom izboru. Usprkos velikom pritisku Njemačke i Francuske, Tito nikada nije priznao da sam bio u Jugoslaviji, a svi dokumenti vezani uz moj slučaj bili su uništeni”, napisao je taj nekoć zloglasni terorist u autobiografiji čije je dijelove prenio tjednik Slobodna Bosna.

 

Šakal koji se uvijek predstavljao kao ljevičarski revolucionar, žario je i palio 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća, a njegova biografija podatan je filmski i literarni materijal. Sam je priznao da je ubio oko 2.000 ljudi među kojima je, kaže, bilo tek

Engleska kraljica Elizabeta II i Tito u Jugoslaviji (Muzejski photo -- WPP archive)

deset posto nedužnih, odnosno “civilnih žrtava”.

Ubijao uz pomoć jugoslavenskog SDB-a

 

U spomenutoj autobiografiji piše kako je terorističke akcije u Marseilleu, Bonnu i Parizu izveo uz pomoć jugoslavenske tajne službe, zloglasnog SDB-a (Služba državne bezbjednosti).

“Dana 25. kolovoza 1983. uz pomoć jugoslavenske tajne službe, podmetnuo sam eksploziv u rezidenciju francuskog konzula u Bonnu. Zatim sam prešao, s jemenskom putovnicom, iz Istočnog u Zapadni Berlin u kolima jugoslavenske registracije s vozačem Bojanom”, zapisao je Šakal.

 

Prema pisanju Slobodne Bosne, Šakalove autobiografske navode potvrdio je bivši jugoslavenski špijun Božo Spasić rekavši kako je čitav prostor Jugoslavije bio teren na kojem su se sastajali brojni palestinski teroristi i Šakal koji je i sam jedno vrijeme bio aktivni član palestinskog Nacionalnog oslobodilačkog fronta.

“Osiguravao” zimsku Olimpijadu u Sarajevu

Jugoslavenski SDB je, prema Spasićevim riječima, sklopio nagodbu sa Šakalom po kojoj on i njegovi “drugovi” teroristi ne bi bili izručeni zemljama koje ih traže već isključivo Egiptu, Aližiru ili Libiji. Zauzvrat je obećao da neće poduzimati terorističke akcije na području Jugoslavije. Jugoslavenska tajna služba čak ga je angažirala a uoči zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. “ukroti” ustaške emigrante koji su planirali izvesti terorističke napade u Sarajevu. Nakon tog obavljenog psola, Šakal više nije dolazio u Jugoslaviju.

 

Njegova najčuvenija akcija bila je otmica jedanaest ministara OPEC-a, Organizacije zemalja izvoznica nafte, obavljena u ime palestinskog pokreta u Beču 1975. te otmica francuskog zrakoplova na letu u Ugandu godinu dana kasnije.

U Francuskoj je već jednom osuđen na doživotnu robiju, a sada mu sude za dva teroristička napada 1982. i 1983.kada je u bombaškim napadima ubio jedanaest ljudi. Uhićen je 1994. i otad je u zatvoru.

Inače, nadimak Šakal nadjenut mu je nakon što je među njegovim stvarima svojedobno pronađen i roman Fredericka Forsytha “Operacija šakal” o propalom atentatu na francuskog predsjednika Charlesa De Gaullea.

(Izvor: Javno.hr)

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=3963

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2020 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes