propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, BALKANS, Home, TRAVEL » HAJDEMO U ISTANBUL

HAJDEMO U ISTANBUL

Kapali čaršija (WPP photo Hajat Avdovic 2011)

Jusko Bojadzic (dopsinik BHradio 1 i FTVBIH iz Istanbula) – specijalno za Webpublicapress — Republika Turska bez Istanbula koji se nalazi se na obalama Bosforskog moreuza i Mramornog mora, na raskršću puteva koji vode sa balkanskog poluotoka u Malu Aziju i iz Sredozemnog u Crno more, nebi bila to sto je. Istanbul je jedini grad na svijetu podignut na dva kontinenta čiji se broj stanovnika popeo danas na oko 18 miliona.

Stanbol kako to vole zvati domicilni žitelji je glavna luka i trgovački centar Republike Turske. To je danas najvazniji turski grad sa brojnim univerzitetima, visokim i srednjim školama, bibliotekama i kulturnim centrima. Grad na Bosforu je najjače ekonomsko i kulturno središte turske države, važan internacionalni i saobraćajni čvor i jak turistički centar.

Grad je živi spomenik prohujalim civilizacijama na historijskoj vjetrometini. Oni koji znaju bilo šta o Istanbulu kazaće da je u njemu mnogo toga što ukazuje na ogromni značaj i uticaj na tokove svjetske historije. Sve do turskog osvajanja 1453. Grad je bio centar moćne Vizantijske imperije, a od tog vremena središte ogromne Otomanske carevine. Po stvaranju Turske republike 1923. glavni grad je postala Ankara, a legendarni “Stambol na Bosforu” je nastavio da živi, razvija se i korača krupnim koracima ka novom vijeku, ljubomorno čuvajući uspomene.

DOMAĆIN OLIMPIJADE 2020?

Kada je nedavno lično Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan najavio da će Istanbul biti kandidat za domaćina ljetnjih Olimpijskih igara 2020. svim 78 miliona Turaka je laknulpo, mada im neće biti jasno zšsto su dosadašnja četiri pokusaja da Istanbul dobije IO propala.Ovo je peti pokušaj Istanbula da bude domaćin Olimpijade. Prethodno je taj grad bio kandidat za Olimpijske igre 2000, 2004, 2008, i 2012. godine, ali je svaki put izgubio.”Uzbuđeni smo što ćemo ovog puta ostvariti naš cilj”, rekao je Erdogan najavljujući ponovo kandidaturu.
Turska vlada godinama pokušava da uhvati korak sa evropskim standardima.To se vidi po tome da je je moderno zdanje Osmanliske Kašali čaršija, mimo očekivanja,ostavilo iza sebe mnoga čuvena mjesta za posjet na svijetu poput Ajfelovu kulu, Versaj, egipatske piramide, Tadž mahal…

KAPALI ČARŠIJA – GLOBALNA ČARŠIJA

Istanbulski Grand bazar ili Kapali čaršija, kako je Turci zovu, našla se na 10. mjestu, ispred svih evropskih atrakcija. Kroz Kapali čaršiju za 12 mjeseci 2010 godine proslo je 15 miliona stranaca i domaćih državljana. Tako je Kpali čaršija ostavila iza sebe čuvenu katerdalu Notr-Dam (13,6 miliona posetilaca), Luvr (8,5), Ajfelovu kulu (6,7), Versaj (5,9), Britanski muzej (5,8), egipatske piramide (četiri miliona), Tadž mahal (tri miliona).

Čudo ljudskih ruku čiji su temelji udareni prijre 550 godina, u vrijreme vladavine Mehmeda Osvajača, nakon što je otvorio kapije Carigrada, želje su miliona turista širom planete da je posjete. Svi koji se nadju na Bosforu osjetiće dušu megalopolisa ukoliko pored Aja Sofije i Plave džamije obiđe i Kapali čaršiju.

Ovo je,najveći pokriveni tržni centar na planeti, svojevrstan historijski i kulturni spomenik. Pod kupolama se nalazi 30 hektara nevjerovatnog prostora u evropskom najstarijem dijelu Istanbula. U 80 sokaka smiješteno je 3.500 dućana u kojima radi dvadesetak hiljada trgovaca,tu je i jedna džamija, bunar… Armija posetilaca na raspolaganju ima 18 ulaza.Sve ovo su samo jedan od razloga da se grad na Bosforu posjeti i doživi uživo, ostalo je stvar ličnih impresija……

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=3476

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2020 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes