propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, PANORAMA, TRAVEL » RIO JOŠ ČEKA NA VAS

RIO JOŠ ČEKA NA VAS

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Rio je ovih dana opet u centru pažnje. Na stotine vjernika proslavilo je krajem sedmice 80 godišnjicu izgradnje statue Hrista spasitelja nad gradom bdenjem, koncertom i tortom od osam metara, prenose novinske agencije. Osim što je hodošašće, to mjesto je postalo i obavezna destinacija za stotine tisuće turista koji posjete Rio svake godine. Ova statua je postala historijski spomenik 1973. godine, a 2007. godine navedena je kao jedno od sedam svjetskih čuda.

Oni koji su bili u Brazilu, znaju da je Rio njegov najljepši grad, te da je to prestižno mjesto osvojeno u konkurenciji s vrlo piktoresknim krajolikom u kome je mnogo gradova koji bi mogli ponjeti titulu najljepšeg, majinteresantnijeg ili nezaboravnog mjesta koje se ne smije propustiti.

Ovu 38 metara visoku statuu napravio je brazilski arhitekta Hektor da Silva Kosta (Hector Silva da Costa), a Francuz poljskog porejkla Pol (Paul) Landovski je izvajao Hristovu glavu i ruke. Statua se nalazi na visini od 710 metara na vrhu brda Korkovado.

BRAZIL ZEMLJA NOGOMETA I 130 MILIJUNA VJERNIKA

No, čak i oni koji nisu bili u gradu takodjer najpoznatije svjetke plaže Kopakabane, znaju ponešto o toj iznad Ria, dominirajućoj statui Hrista Spasitelja, jer taj je spomenik gotovo na svakoj razglednici ovog grada. Visoko nad zaljevom Rio De Žaneira (Rio De Janeiro) to je peta najveća statua Hrista na svjetu i simbol Olimpijskih igara koje će se u napopularnijem brazilskom gradu održati 2016. godine.

Brazil je najveća katolička zemlja na svjetu sa 130 miliona vjernika. “Hrist sa raširenim rukama – tako mi dočekujemo one koji dođu u naš grad da nas posjete”, rekao je novinarima gradonačelnik Rio de Zzaneira, Eduardo Paes, prenosi B-92.

Hrist Spasitelj je statua sagrađena u povodu stogodišnjice neovisnosti Brazila od Portugala. Njena izgradnja je počela 1921. godine, kada je obelježavana stogodišnjica, a završena je 1931. godine.

Ona prikazuje Isusa Hrista raširenih ruku i okrenutog ka gradu. Figurativno, ona prikazuje Hrista kako grli Rio de Žaneiro. Oni koji su bili u Riu mogu vam se zakleti da je to upravo tako i da je gostoprimstvo rezervisano za sve i ne samo za katolike. Putujte dakle u Brazil. Putujte naravno prvo u Rio, jer Rio je grad svih nas. (Webpublicapress/agencije/B-92)

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=1836

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2020 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes