propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, Home » Maov Kult Ličnosti Traje?

Maov Kult Ličnosti Traje?

Bo-Xilai, odstranjen iz partijskog vrha Kine (Courtesy photo - Council for Foreign Relations NY)

(Webpublicapress/agencije) — Da li je u Kini počelo “kinesko proljeće”, na to pitanje se još niko ne usudjuje odgovoriti nakon lokalni prosvjeda u nekim kineskim gradovima. Naime, na hiljade ljudi izašlo je na ulice nekoliko gradova diljem Kine, a došlo je i do sukoba s policijom, prenosi “Times of India”. Po svemu sudeći do prosvjeda je došlo zbog odstranjenja iz partijskog politbiroa popularnog rukovodioca Bo Xilaia, i to zbog navoda o korupciji. Novinska vijest se ipak ne može reducirati samo na priču o tome.

Kako to navodi njujorški Council For Foreign Relations (CFR) – Bo Xilai donio je sa sobom sentiment “vraćanja na Maoizam”, koga se aktuelna politička elita u Kini – teško oslobadja. Bo to nije učinio samo kroz izbornu kampanju i pjevanje “crvenih pjesama”, nego, kako navodi CFR i kroz njegovo odbijanje da se pokori aktualnim “partijskim normama” – ove i ovakve kineske komunističke partije Kine.

“Boova antikorupcijska kampanja bila je naširoko popularna, ali je ignoorala procedure o zatvaranju i sudskom postupku (privedenih i osumnjičenih – op.a.). Boaova politička smrt je ozbiljan udarac neo-ljevičarima, koji su udigli transparente s Maovim imenom, ali s polomljenim šansama za istinske političke reforme. No, ipak, partija treba napraviti cjelosno preispitivanje Maoističkog perioda, i uopće – karizmatičnog vodstva i kulta ličnosti da bi doista krenula naprijed”, piše izmedju ostalog u analizi CFR, koju na prepručuje Webpublicapress (ovdje).

Kako to prenose neki portali, demonstracije su izbile – upravo nekoliko dana nakon što je vrh Komunističke partije Kine iz politbiroa isključio političara po imenu Bo Xilai. Po svemu sudeći popularnog Xilaia su optužili za korupciju, a njegovu suprugu da je sudjelovala u ubojstvu britanskog državljanina. No, mnogi Kinezi ne vjeruju u ove službene navode i tvrde da se radi o orkestriranom izgonu Xilaia iz visoke politik, prenosi hrvatski portal “Advance.hr” čiji tekst prenosimo.

Za ideale ginu budale

Isti medijski izvor navodi kako se od Xilaia očekivalo da će ove godine napredovati u sam vrh izvršne vlasti – takav proces su podržali mnogi stanovnici, naročito radnici. Za razliku od aktualnih šefova partije, koji se godinama sve više udaljavaju od socijalističkih principa i priklanjaju kapitalizmu, Bo Xilai bio je drugačijih ideala.
Xilai je postao glavni predstavnik tzv. “nove kineske ljevice”, sastavljene od Maoista i socijal-demokrata koji su duboko razočarani uvođenjem tržišne ekonomije i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

Nema sumnje kako su mnogi kineski radnici upravo u Bo Xilaiu vidjeli simbol borbe za očuvanje egalitarnih vrijednosti u zemlji.

Bo Xilai je u periodu 2004-2007 obnašao dužnost ministra ekonomije, nakon toga je postavljen za glavnog upravitelja grada Chongqing i cijele metropolitanske provincije (oko 29 milijuna ljudi).
Ovdje je Xilai dobio priliku istaknuti svoje ideološke smjernice – za vrijeme njegove uprave pokrenuo je brojne maoističke kampanje u svrhu oživljavanja “crvene kulture”, uključujući promociju učenja Mao Ce-tunga, pjevanje “revolucionarnih” pjesama, poticanje studenata da uz redovne studije rade na polju itd. Xilai se zavjetovao da će vratiti marksističke ideale u Chongqing, što mu je osiguralo brojne simpatije diljem Kine.

Dok mu je rasla popularnost među narodom, nema sumnje da je također rastao i strah među najvišim dužnosnicima Komunističke partije. Već dugi niz godina jednostranački “komunistički” sistem u Kini služi isključivo za autoritativnu kontrolu radnika koji su u međuvremenu postali izvor jeftine radne snage za zapadne, ali i domaće, kapitaliste.

Napukla “crvena elita”

Advance.hr dalje piše: “Monolitna “crvena” elita očito se prestrašila retorike kojom je Xilai pridobio simpatije naroda i stoga su ga se – dok je još vrijeme – nastojali riješiti. No, izgleda da je njegov izgon možda ipak došao prekasno – zbog izbacivanja Xilai iz politbiroa Kina ovih dana proživljava najveću političku krizu još od prosvjeda na Tiananmenskom trgu 1989. Bliska i daleka povijest su sklone reviziji, stoga ne čudi da danas mnogi imaju potpuno krivu ideju što je zapravo predstavljao masovni prosvjed na Tiananmenu 1989. Mnogi će tako potpuno krivo zaključiti kako su kineski studenti htjeli pad socijalizma i tranziciju u zapadnjački kapitalizam – u stvarnosti bilo je potpuno suprotno, studenti su zahtjevali od Komunističke partije da pruži otpor prema ulasku kapitalizma u Kinu. No, 1989. već je bilo kasno i pobuna studenata je ugušena brutalno i u krvi. Kapitalizam je ušao u Kinu već dolaskom Deng Xiaopinga na vlast 1982. Od tada se koristi floskula “socijalizam s kineskim karakteristikama”, u stvarnosti to je “kapitalizam s kineskim karakteristikama”.

Zatim se navodi i ovo: “U tvornicama diljem Kine radnici se koriste kao jeftino roblje i prisiljeni su raditi u strašnim uvjetima, nazivati takav sistem “socijalističkim” je najveća nepravda prema svakom autentičnom socijalističkom idealu, taj sistem je izrabljivački – dok se strelice na ekonomskim izvještajima uspinju, narod trpi sve više i više. Zapadne sile toleriraju represiju i brutalno zakidanje slobode govora i informiranja isključivo zato jer to paše njihovim korporacijama – koje na leđima kineskog radnika ostvaruju gigantske profite, pritom stvarajući jad i nezaposlenost i u svojim matičnim državama – posebice SAD-u, ali i u Europskoj Uniji”.

Heroj ili propalica

Da li je Bo Xilai “heroj radničke klase”? Vjerojatno nije, prije će biti da je parolama o marksizmu nastojao osigurati svoju političku poziciju, no to možda nije ni važno – činjenica je da se nešto događa u Kini, nešto značajno. Dok gledamo blještave slike Pekinga i drugih velikih gradova, diljem ove najveće zemlje svijeta očito vrije nezadovoljstvo i gnjev. Izbijanje neke vrste pobune u Kini temeljito bi promijenilo svijet u kojem danas živimo, stoga ovu temu valja budno pratiti iz dana u dan – navode analitičari Advance.hr.

Umjesto putokaza

Umjesto zaključka nudimo još jednom uklon CFR: Njujorški Savjet za medjunarodne odnose navodi kako kineska komunistička partija za sad  ima “punu kontrolu” nad situacijom. I to, kako je vjerovati, da će se i 18. Narodni kongres odvijati “tiho i u normalnim uvjetima”. Ništa se značajno neće promjeniti sve dok partijski šefovi ne odluče da iskoriste ovaj slučaj sa Boom i korupcijom u najvišim redovima – kako to CFR navodi “apsolutnom korupcijom” – da zemlji ukažu na ispravan politički pravac. A ispravan politički pravac, očito misle neki – ne bi bio povratak Maovoj kulturnoj revoluciji na primjer.

 

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=10788

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes