propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, Home » Otkrivena Jedna Od Najstarijih Kopija Mona Lise

Otkrivena Jedna Od Najstarijih Kopija Mona Lise

Čuvena Mona Lisa od Leonarda Da Vinchia (Courtesy photo)

Iako se donedavno vjerovalo da je riječ tek o jednoj od brojnih replika ‘Mona Lise’ nastalih godinama nakon smrti Leonarda da Vincija, španjolski stručnjaci došli su do nevjerojatnog otkrića. Kopija dame zagonetnog osmijeha nastala je u isto vrijeme kad i Da Vincijev original, i to u studiju renesansnog majstora. Zbog tamnog pokrova preko pozadine slike, djelo je godinama stajalo nezamijećeno. Po uklanjanju površinskog sloja restauratori su spoznali da je pred njima slika iznimne vrijednosti. Slika se razvijala i mijenjala paralelno s originalom, zaključuju stručnjaci iz Prada. 

Restauratorica Ana González Mozo potvrdila je da je riječ o slici visoke kvalitete nastaloj upravo u studiju Leonarda da Vincija.

Važna je jer otkriva mnogo o praksi Da Vincijevih učenika, no i o majstorovu originalu.

Dijelovi madridske kopije bolje su očuvani. Tako, primjerice, bolje vidimo detalje Mona Lisine haljine, stolice na kojoj sjedi, kao i lica.

Restaurator Bruno Mottin vjeruje da je autor kopije jedan od dvoje Da Vincijevih omiljenih učenika – Andrea Salai ili Francesco Melzi.
Vjerodostojnost kopije potvrdili su i stručnjaci iz Louvrea, gdje se nalazi Da Vincijev original.

Kopija Mona Lise bit će svečano predstavljena javnosti sredinom veljače u Pradu te krajem ožujka u Louvreu gdje će se, nakon 500 godina, ponovno naći na istom mjestu kao i original.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=7763

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes