propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, BUSINESS, Home » Stižu Investicije u Hrvatsku

Stižu Investicije u Hrvatsku

 

Investirati u Hrvatsku (Courtesy photo)

(SE Times) – Nakon što se Hrvatska u julu 2013. učlani u EU, biće uklonjene brojne postojeće poslovne barijere, te će se zemlja pretvoriti u bezbjednije mjesto za ulaganja, kažu politički lideri i analitičari. Političari vide otvaranje potencijalnih mogućnosti investiranja od strane zapadnih investitora, posebno u oblasti transporta, energetike i okoliša.

“Članstvo Hrvatske u EU značit će sigurnost za investitore i ulaganja, bez obzira na to da li su oni iz SAD, Evrope, Azije ili iz same zemlje”, izjavio je za SETimes Berislav Živković, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

“Kapital ide tamo gdje može ostvariti sigurnu dobit, te gdje može dobiti zakonsku zaštitu, gdje su propisi jasni, gdje se primjenjuju transparentnost i ravnopravnost. Deregulacija i smanjenje birokratskih barijera, smanjenje poreza na dohodak, funkcioniranje primarno administrativnih institucija, funkcioniranje pravosuđa — ključni su za privlačenje kapitala”. dodaje on.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton, u službenoj posjeti Zagrebu 31. oktobra, izjavila je da pred zemljom stoje veće mogućnosti za buduća ulaganja iz SAD-a.

“Ja vjerujem da je Hrvatska dobro pozicionirana da može privući više stranih ulaganja ukoliko otvori svoja domaća tržišta. Vi imate obrazovanju radnu snagu i razvijenu infrastrukturu. Postoji, naravno, problem stvarne otvorenosti ka ulaganjima. Međutim, mi smo svjesni da hrvatska vlada priprema niz mjera u cilju stvaranja boljih uslova za ulaganja u Hrvatskoj, i sigurna sam da će biti veliki broj američkih investitora koji će ulagati u Hrvatsku,” izjavila je Clintonova.

Evropska komisija (EK) je 2011. godine objavila da je Hrvatska ispunila uslove za zatvaranje četiri zadnja poglavlja u pregovorima o ulasku u EU, predloživši 1. juli 2013. kao zvanični datum za prijem u EU te zemlje Balkana kao njene 28. članice.

Zvaničnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) međutim naglašavaju da komplicirana administracija i niz različitih poreza predstavljaju velike prepreke i za domaće i za strane investitore.

Povezani članci

“Neefikasnost administracije, pravna neizvjesnost i opterećenja u vidu različitih davanja ‘guše’ privredu. Geostrateška pozicija Hrvatske, razvijene telekomunikacije i transportna infrastruktura komparativna su prednost koja bi mogla biti interesantna stranim investitorima u Hrvatsku. Direktna strana ulaganja predstavljaju važan kanal za aktiviranje potrebnog potencijala za razvoj cjelokupne državne ekonomije”, izjavila je za SETimes Ana Pavlić, glasnogovornica HUP-a.

Bez obzira na to, kažu analitičari, Hrvatska će nakon jula biti u najboljoj strateškoj poziciji za zapadna ulaganja. “Prepreke za

Croatia Airlines – moguća investicija … (Courtesy photo)

dobro poslovanje definitivno postoje, posebno zbog neefikasne administracije, ali se sad polako uklanjaju zakonima” izjavio je za ,SETimes Damir Novotny, ekonomski analitičar i bivši član vijeća guvernera pri Narodnoj banci Hrvatske.

“Kad Hrvatska uđe u EU, ona će biti primorana da posluje po zakonima EU i da funkcionira kao i ostale zapadne zemlje. Također, kad jednom postane članica, Hrvatska će moći koristiti investicione fondove EU. Na primjer, američki građanin spreman na ulaganje u Hrvatsku bit će u mogućnosti koristiti za to ulaganje sredstva EU, čak i do 50 posto od ukupne investicije”, rekao je Novotny.

Kad postane članica, Hrvatska će imati pristup programima za fondove EU — uključujući i partnerstvo u budžetu Unije. Taj budžet, koji je od 2007. do 2013. iznosio 864 milijarde eura, pokriva izdatke u državama-članicama za sektore poput, između ostalog, poljoprivrede, internih politika, administracije i kompenzacije.

Izvor: SETimes.com.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=16132

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes