propecia yahoo answers

Home » BALKANS, COMMENTARY » Kraj ere zavjera i laži

Kraj ere zavjera i laži

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović – Konačno, sve je  više republikanskih čelnika, posebno u četiri kritične države – Arizoni, Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu koji shvatajući da je Joe Biden novoizabrani predsjednik kažu da neće sudjelovati u zakonski sumnjivoj shemi (kako to javlja AP) zahtijeva elektorima u njihovim državama da glasaju za predsjednika Donalda Trumpa.

 

“Njihovi komentari učinkovito su zatvorili napola zavjeru koju su neki republikanci prihvatili kao posljednju priliku da Trumpa zadrže u Bijeloj kući,” javio je Associated Press (AP).

 

NEPRIKOSNOVENA VOLJA BIRAČA

 

Bilo bi dakako laše zbrajati glasove po principu – jedan čovjek jedan glas. Ali, u komplikovanom američkom izbornom sistemu – krajnju riječ i na ovogodišnjim predsjedničkim izborima trebaju dati 538 elektora. Oni bi u ime neposrednih glasača, 14.decembra trebali glasati onako kako su se oni koji su izašli na izbore u svih 50 saveznih država i Distriktu Columbia (Washington D.C.). To znači tradicionalno potvrditi broj elektoralnih (u ovisnosti od veličine države) glasaova.

 

U tom bi završnom činu Biden trebao dobiti 306, a Donald Trump 232 elektoralnih glasova. (Interesantno je da je sa identičnim rezultatom Trump porazio Hillary Clinton 2016.godine).

 

Kako Trump još javno ne priznaje izborni poraz, mišljenja su da on pokušava razmotriti i iskoristiti svaku moguću opciju da bi preokrenuo situaciju u svoju korist.

 

 

NEMOGUĆA MISIJA

 

A to je zapravo nemoguća misija, praktično neizvodiva. Pored ostalog, sve više sudova (kako smo to u predhodnim analizama i predvidjeli) odbija njegove zahtjeve, a Trump je već odustao od tužbi u Arizoni. U mđuvremenu, predsjednički advokatski tim se sveo samo na profanisanog Rudy Giuliania (što smo također na vrijeme predskazali) što je dokaz da Trupm ponajviše blefira oko nastavka legalne borbe za “prebrojavanje svakog glasa”.

 

Izbor Giuliania za svog glavnog (zapravo jedinog) advokata dokaz je da se Trump već pomirio s porazom, ali nepriznavanjem Bidena za izabranog predsjednika i nazovi nastavkom legalne “drame” samo šalje galvanizirajuću političku poruku svojoj (neukoj) izbornoj bazi.

 

AP navodi kako bi Trumpovo razmišljanje da motiviše elektorate da glasaju protiv volje građana čiji su oni delegate na završnom formalnom potvrđivanju izborne volje glasača bilo neizvodivo i bez presedana. Predviđanja su da će na koncu sve biti finalizirano na prvoj sjednici oba doma novog saziva američkog Kongresa 6. januara 2021.

 

NI ON NIJE PACIFISTA

 

Od mogućih opcija – šta bi Trump mogao poduzeti kako bi produžio svoj vijek u Bijeloj kući, ali nažalost i agoniju u američkom društvu opterećenom ekonomskim i zdravstvenim problemima, za čim on očito ne mari – osvanula je i vijest u dobro obavještenom izraelskom dnevniku Haaretz. Spekulira se naime, da bi Trump u tranzicionom periodu (narednih dva mjeseca) mogao čak napasti Iran?! Time bi, navodno kupio neko dodatno vrijeme za sebe i pokušao napraviti još jedan (nemogući) preokret.

 

Ne samo što je ta vijest indikativna, već ona pokazuje stvarno stanje uma (i duha) predsjednika Trumpa, koga mnogi uključujući i neke Balkance (?!) nazivaju maltene mirotvorcem (pacifistom) – jer “nije pokrenuo niti jedan rat.” Pravi odgovor je: Nije, jer mu se nije pružila prilika, a i zato što s glavni američki rivali – sada zemlje s kojima nije lako ratovati.

 

NEMINOVNI EPILOG

 

To je taj globalni politički realm koga treba razumjeti i kod pretjeranih očekivanja od strane Bidenove administracije kada je Zapadni Balkan i posebno Bosna i Hercegovina u pitanju.

 

Završavajući ovu kratku analizu ponovo u domenu minulih američkih izbora valja razumjeti da američki državni zakonodavci na strani republikanaca (GOP) u Arizoni, Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu reafirmiraju svoje stavove uveliko shvatajući realnost oko Trumpa. I da, kako navodi AP – neće intervenirati u izboru birača/elektorata koji bi mogli promjeniti volju američkih građana.

 

Trumpovj vladavini se tako bliži i službeni kraj. Sada je samo pitanje kakvu povijesnu baštinu (političku legaciju) Trump ostavlja iza sebe. A to će prvenstveno ovisiti o tome – koliko brzo će priznati pobjedu svog izbornog protivnika i prikloniti se bontonu i američkoj političkoj tradiciji. I, uzorno čestitati Joe Bidenu. Na koncu, iako je Trump osvojojo deset miliona glasova više nego 2016, Biden je osvojio bar pet miliona više od njega. Rekordnih – blizu 80 miliona Amerikanaca je glasalo za Joe Bidena.

 

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=32819

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2021 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes