propecia yahoo answers

Home » BALKANS » Kozmetičke Reforme u BiH

Kozmetičke Reforme u BiH

Piše: Erol AVDOVIĆ -

Erol Avdovic (Photo by Hajat Avdovic - Webpublicapress)

Erol Avdovic (Photo by Hajat Avdovic – Webpublicapress)

Mnogo toga što politika u Bosni i Hercegovini ostvaruje, uz stalno isticanje nominalnih, a rjeđe stvarnih rezultata, već duže od četvrt stoljeća ovu zemlju drži na periferiji Evrope i na samom repu regiona.

Dakako, i BiH treba mjeriti kroz prizmu hoće li se od nje napraviti država svih njenih građana, a ne izopćenih interesa. To apsolutno nisu “nacionalni” i partiokratski interesi, koji dugo koče povratak onih koji su morali otići zbog rata, stvarajući bazu i za novi, ekonomski egzodus.

Ogromni je to moralni izazov i za međunarodnu zajednicu, sve podjeljeniju između Istoka i Zapada, koja, usljed vlastitog političkog vrijenja, nerijetko oportunizma i redovnih izbora, stalno ostavlja BiH za kraj. Zbog tako planiranog “finala”, istu mantru o reformama i demokratiji, čast izuzecima, i uz stalno iste, korumpirane bh. političare, s kojima djeluje, Evropa gubi bar dio svog kredibiliteta.

Sada kad znamo i da nema “Dejtona 2” niti gradnje novih američkih baza u okruženju (osim one u Albaniji), najmanje što se od Vašingtona i Brisela može očekivati jeste jasna potpora BiH sve do njenog punog članstva u NATO-u, kao što se, uz sve probleme, pomoglo Crnoj Gori i Makedoniji.

Bez toga ostaje “prazan” prostor ruskim sigurnosnim i (panslavenskim) mešetarima, kao i krajnje poduzetnim kineskim investitorima. Brisel, doista, to sve češće kritizira, ali sve manje prevazilazi atraktivnom alternativom umjesto birokratskom direktivom.

I to je jedan od recepata za produženi bosanski javašluk. Bosna i Hercegovina mora postati radionica, a ne pričaonica i ne više poligon velikih riječi, a malih dijela!

Svakako, ne mjesto pokusnog eksperimentiranja s kozmetičkim prividom uspjeha.

Valja priznati da tolerancija kriminala, koji je bez neovisnog i politički nepristrasnog sudstva postao “domaća životinja” u Bosni, uz svakodnevnu korupciju, prečesto potire značaj mnogih dobrih evropskih deklaracija.

Samo dekriminalizacija, a ne improvizacija, dakle puno sankcioniranje svih prekršilaca Ustava i zakona u BiH, čuva entuzijazam i zdrav duh, kao što jedino i osigurava napredovanje ka EU. Sve ostalo je uglavnom prazna priča, bilo da je evropska ili američka.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=30652

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2020 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes