propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, UN NEWS » Koga Će Trump Naružiti

Koga Će Trump Naružiti

Secretary-General António Guterres (front left) and United States President Donald Trump (front right) during the high-level meeting on reform of the United Nations convened by the United States. 18 September 2017 UN New York (UN photo by Mark Garten)

Dragan Čović President of Presidency of Bosnia and Herzegovina (WPP photo file - September 2017)

Shinzo Abe prime minister of Japan (UN photo by Amanda Voisard - 2016)

 

Secretary-General António Guterres (front left) and United States President Donald Trump (front right) during the high-level meeting on reform of the United Nations convened by the United States. 18 September 2017 UN New York (UN photo by Mark Garten)

Secretary-General António Guterres (front left) and United States President Donald Trump (front right) during the high-level meeting on reform of the United Nations convened by the United States. 18 September 2017
UN New York (UN photo by Mark Garten)

Piše: Erol Avdović (Stalni dopisnik “Dnevnog avaza” iz Ujedinjenih naroda i SAD – Sve oči i uši prvog dana Generalne debate koja počinje danas (u utorak) uprte su u američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji će dostaviti svoju prvu poruku svijetu sa glavne globalne govornice iz Ujedinjenih naroda u Njujorku. Poznajući već njegov stil, te činjenicu da je ostao veliki kritičar post-hladnoratovskih institucija od NATO-a do UN-a, mnogi sa zebnjom očekuju koga će američki predsjednik najviše kritikovati pored dežurne teme – o prijetnjama koje dolaze iz Sjeverne Koreje.

 

Nefikasni UN

 

Prema tradiciji dugoj preko 70 godina prvi se na Generalnoj debate obračaju predstavnici Brazila, a drugi govori predsjednik SAD, kao predstavnik zemlje domaćina.

U Njujorku je već započeo i poseban samit o reformama UN-a pod pokroviteljstvom američkog opredsjednika. Delegacija BiH predvodjena predsjednikom Predsjedništva Draganom Čovićem učestvuje na ovom visokom državnom skupu.

Interesantno je da je Generalni sekretar Antonio Guteres (Guterres)

Antonio Guterres UN Secretary General (Photo by Erol Avdovic Webpublicapress)

Antonio Guterres UN Secretary General (Photo by Erol Avdovic Webpublicapress)

već na neki način pozitivno odgovorio na primjedbe onih koji oštro kritikuju rad Sekretarijata i mirovnih operacija UN-a, složivši se sa kritikama.

“Pitaju me šta mi neda spavati ponoći”, rekao je Guteres zahvaljujući se Trampu na organizaciji ovog prvog i najobimnijeg panela u UN-u: “To je birokratija”. On je priznao da je UN postao poznat po notornim situacijama i “fragmentiranim strukturama, vizantijskim (klasično lošim) procedurama i neprekinutim crvenim linijama”.

Nasuprot toga, kazao je šef Svjetske organizacije – “UN je zaboravio da služi ljudima”, pa ga zbog toga treba hitno reformirati, kako bi postao efektivan, fleksibilan i efikasan, posebno zato jer 90 posto UN personala služi na terenu a ne u kacelarijama.

 

Dokle može Tramp

 

Glavna nepoznanica ovog zasjedanja Generalne skupštine je i hoće li se Donald Tramp odlučiti da osobno sa govornice UN-a kritikuje i Rusiju zbog njene uloge u ratu u Siriji, kao i agresivne politike prema susjedima, posebno onim na Baltiku i aneksije Krima. Ta ruska vanjska politika predmet je stalnih kritika i otvorenog neslaganja Vašingtona i Moskve. Malo je i manevarskog prostora da se realizira ponuda ruskog predsjednika Putina, koji bi želio da u UN-u, u okviru ove Generalne debate – Amerikanci i Rusi u prvi plan stave zajedničku borbu protiv globalnog terorizma.

 

Trka s vremenom

 

Predsjednik Tramp će tokom svog prvog javnog angažmana u UN-u, ostat fokusiran na Sjevernu Koreju, ali će morati odgovoriti i na “otvoreno pitanje, koliko su ovako oštre prijetnje američke administracije na račun Pjongjanga uopće realne”, kao što to ističe “Washington Post” analizirajući očekivani prvi nastup predsjednika. Američke prijetnje bi mogle ostati prazne riječi, zbog toga što je Vašington, kako se strahuje, izgleda izgubio utrku s vremenom, jer režim u Pjongjangu odmiče brže nego što se očekivalo u napretku svog nuklearnog programa.

 

BH Delegacija

 

Dragan Čović President of Presidency of Bosnia and Herzegovina (WPP photo file - September 2017)

Dragan Čović President of Presidency of Bosnia and Herzegovina (WPP photo file – September 2017)

Osim bilateralnih sastanaka predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović pristvovat će danas na posebnom prijemu koga u čast šefova država i vlada priredjuje generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterreš). Čović će takodjer učestvovati u radu nekoliko foruma koje organizuj EU, Francuska i SAD, uključujući ii zajednički sastanak sa Federikom Mogerini i Donaldom Tuskom. Najviši bh.zvaničnik će prisustvovati i prijemu koga u hotelu “Waldorf Astoria” priredjuje američki predsjednik Tramp. Pred kraj sedmice Čović putuje u Čikago gdje će se susresti s predstavnicima bh.dijaspore kao i lokalnim veledostojnicima katoličke crkve.

 

I Hašim Taći kod Trampa

 

Iako Kosovo nije članica UN-a niti zbog toga učestvuje u radu 72.redovnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a, amerčki predsjednik Tramp pozvao je na svoj prijem ii predsjednika Kosova Hašima Tačija. Tako će se na američkom prijemu zajedno sa srbijanskim predsjedniom Alesndrom Vučićem naši ii kosovski predsjednik. Na tom prijemu uzvanici kurtoazno – uz rukovanje u manje od 60 sekundi mogu ozim pozdrava razmjeniti misli sa američkim predsjednikom. U toku susreta neki šefovi država ii vlada dobiju naknadno priliko da dodatnih “nekoliko minuta” iznova porazgovaraju sa šefom Bijele kuće.

 

Tramp hvali i kritikuje UN

 

Neuobičajeno blag prvi govor predsjednika Trampa bio je na otvaranju panela o reformama UN-a (Managment, Security and Development), pod pokroviteljstvom SAD. Tramp je aplaudirao novom generalnom sekretaru zbog Guteresove otvorenostti ii kako je rekao “vizije da reformira UN”. On je rekao da podržava novog šefa UN-a da sagleda cjeli sistem UN-a i ponudi bolji razvoj, menadžment, u održavanju mira i sigurnosti u svijetu.

 

Ipak, Tramp je pobrojao neke poznate nedostatke UN-a, uključujući uvećanje UN budžeta za 140 posto, poduplavanje broja uposlenika od 2000.godine do danas – naglašavajući da sve to nije donjelo vidljive rezultate, navodeći da se ta kultura pod vodstvom Antonia Guteresa “mijenja brzo”.

 

Japan traži solidarnost

 

Shinzo Abe prime minister of Japan (UN photo by Amanda Voisard - 2016)

Shinzo Abe prime minister of Japan (UN photo by Amanda Voisard – 2016)

Osim žestokih Trampovih prijetnji, veliku zabrinutost, ali bez ratne ili prijeteće retorike, izrazop je Japan. U svom autorskom članku u “New York Timesu” japanski premjer Šinzo Abe (Shinzo) zatražio je od medjunarodne zajednice “da ostane ujedinjena i sprovede zadnji paket sankcija protiv Pjongjanga”. U isto vrijeme, američka ambasadorica u UN-u, Niki Heli (Nikki Haley) ostala je pri svojim vrlo oštrim riječima – ponovo ističuči, kako američko strpljenje sa Sjevernom Korejom dolazi kraju, kao i sumnu da će sankcije same po sebi biti dovoljne.

 

Uloga Turske

 

Glavna debata koja će s najvažnijim govornicima potrajati do kraja sedmice gotovo sigurno će proteči u sjeni dominacije velikih sila, SAD, Kine i Rusije. Ali, kao važan nastup u UN-u, zbog situacije na Bliskom istoku navodi se i očekivano obraćanje turskog predsjednika Redžepa Erdogana. Autokratski turski lider, za kojim u UN-u vlada veliki interes i zbog uloge Turske u rješavanju izbjegličke krize, sada je i ličnost za čiju naklonost pored tradicionalniih zapadnih saveznika bori i Rusija. Erdoanovo prisustvo u UN-u sada opet podsjeća na doba Hladnog rata kada je Ankara bila jezičak na vagi u komplikovanim blokovskim podjelama izmedju Rusije i Amerike. To je posebno važno zbog odluke Turske, iako članice NATO-a da kupi ruske rakete.

 

Francuska inicijativa

 

U okviru UN debate bit će organizirana i prezentacija Globalnog pakta o zaštiti životnog okoliša u organizaciji francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), kao i samit o održivom razvoju u okviru UN inicijative “Agenda 2030”.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=28543

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes