propecia yahoo answers

Home » BALKANS, COMMENTARY » Hrabra i Antička Kenana

Hrabra i Antička Kenana

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Piše Erol Avdović - Dok smo mi Americi i Evropi zaokupljeni koliko će vakcina koja dolazi biti stvarno lijekovita i efikasna i protiv čega (jer još ne znamo ko je “taj” i odakle je virus stvarno došao), ili je u pitanju još jedan tržišni / berzovni logaritam, pogledajte kako se na evropskoj periferiji bore za ljudska prava i prava manjina. Zato zapamtite ovo ime: Kenana Strujić-Harbić, kao skoro pa idealni profil evropskog političara budućnosti. Iskreno se nadam da je Evropa stigla dotle.

EVROPSKA BORBA ZA SVE NAŠE MANJINE I LJUDSKA PRAVA
Vidite (VIDEO iz Parlamenta Crne Gore) ovu hrabru ženu koja odgovara onom čuvenom stihu Nazima Hikmeta: “O ljudi – nemoguće je dostići muževnost majki u suzama”. Ove i ovakve, rekao bih antičke žene i majke iz 21.stoljeća – često su veći stoici od tradicionalnih ratnika – muškaraca. Dakako, gledajući to kroz stalni angažman Ujedinjenih nacija, gospođa Strujić-Harbić mogla bi poslužiti i kao primjer dostignuća i rodne jednakosti (pored studija filozofije i sociologije na Univerzitetu u Sarajevu završila je i dodatni studij o rodnoj/spolnoj ravnopravnosti, ali najvažnije je to što ona svoje znane primjenjuje u praksi).Ali, ona je u našem (medijskom) fokusu ovih dana zbog njenih hrabrih riječi u Parlamentu Crne Gore o Srebrenici, jer to je kako ispravno kaže najvažnija riječ u našem jeziku.
Kenana je fakturisala umjesnu kritiku novoj crnogorskoj vladi, koja umjesto poslovnih projekcija najviše barata sa nacionalnim diskursom podsjećajući na balkanski užas 90.tih godina prošlog vijeka, koji je upravo kulminirao s genocidom u Srebrenici. Njene riječi u Podgorici mogle bi poslužiti kao primjer parlamentarcima na sramotnom i preplaćenom “godišnjem odmoru” u Sarajevu, gdje se nastavlja bosanski politički parazitizam.
Bosanci čekaju da im stranci i Visoki predstavnik (OHR) usvoje zakon o negiranju genocida, a da o tome ne vode uopće ni parlamentarnu diskusiju, a kamoli da se spremaju to izglasati?! Treba Bosni ovakvih poštenih lidera koji istinski, a ne samo retorički ili deklarativno gledaju u budućnost. Onih koji stoje kao stvarne barikade lažnim apostolima.
NACIONALIZAM NE SMIJE BITI ORUŽJE PROMJENA
I da ne zaboravim, rijiči gospođe Strujić-Harbić nova su dioptrija kroz koju sada jedino možemo posmatrati bez sumnje talentovanog oratora, još jednog sarajevskog studenta Dritana Abazovića, ali sve više neobazrivog na društvo “eksperata” koji ga okružuju. Friedrich Wilhelm Nietzsche je davno poručio budućim filozofima poput Dritana – pazite kako i šta radite s monstrumima i, koliko ste blizu do njih, da i vi ne bi ste postali kao oni – monstrumi.
Evropa i svi funkcioneri evropskih (EU) institucija koji promišljaju našu zajedničku budućnost mora konačno shvatiti da nacionalizam na Balkanu ne smije biti oružje promjena. Hvala kolegi Senadu Hadžifejzoviću (intervju Face TV) što je to i u ovom razgovoru s Kenanom Strujić-Harbić stavio u prvi plan.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=32860

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2021 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes