propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, BALKANS » Gligorov Protiv Rata u Bosni

Gligorov Protiv Rata u Bosni

Kiro Gligorov izmedju Izertbegovića (lijevo) i Tudjmana (desno) na pregovorima u Ohridu 1991 (Photo - RTV Slovenija)

(Webpublicapress) — Na samom početku 2012, Balkan je ostao bez jednog od svojih eminentnih državnika: Kiro Gligorov, prvi predsjednik neovisne Republike Makedonije, preminuo je u nedjelju navečer u svom domu u Skopju. Imao je 94 godine. Smrt bivšeg makedonskog predsjednika potvrdio je šef njegovog ureda Zivoko Kondev. Gligorov je preminuo u snu. Prvi demokratski izabran makedonski predsjednik ostat će po tom što je organizirao pregovore u Ohridu 1991, sa Milanom Kušanom, Alijom Izetbegovićem, Franjom Tudjmanom i Slobodanom Miloševićem.

Američki mediji navode da je Gligorov bio prvi demokratski izabrani predsjednik Makedonije. Washington Post piše o biografiji bivšeg predsjenika. Svojevremeno je Gligorov bio visoki čelnik u Titovom Savezu komunista i obnašao funkciju predsjednika Skupštine SFRJ.

Gligorov je imao osebujan politički i životni stil. Ovo drugo krasila je skromnost i priličan stoicizam. Sječam se susreta s njim u njegovom kabinetu u jesen 1992 (pripremani TV intervju za WTN World Wide Television News), a onda kasnije u New Yorku, u jesen 1993. Ispred glavnog ulaza UN-a, iz mnoštva novinara izdvojen sam da bi se makedonski predsjednik pozdravio sa mnom: “Redovno gledam vaše komentare na TV A-1 (Skopje)“, rekao mi je veoma blago Gligorov, dodavši mi kako su “analize na mjestu”.

Iako je kao političar ponikao iz rigidnog sistema u kome medijske slobode nisu zaživjele, za Gligorova bi se moglo reći da je u bivšoj Jugoslaviji bio liberal. Bio je umjerenih stavova i sposoban razgovarati sa svima. Uoči rata Hrvatskoj 1991, i posebno u BiH 1992 nije bio na strani Miloševića, ali je nastojao biti inkluzivan u razgovorima svih strana. Bio je rodjeni diplomata. Pravnik po struci, rodjen u Štipu 1917, studirao je u Beogradu i već uoči Drugog svjetskog rata postao je antifašista.

Na početku raspada Jugoslavije, pozvao je makedonske vojnike da se povuku iz JNA, a potom sa generalom Blagojem Adžićem dogovorio mirno povlačenje jedinica JNA iz Makedonije. Iako je krajem 1999. prestao da bude predsjednik, Ginisova knjiga rekorda ga je početkom 2000. godine proglasila za najstarijeg predsjednika države na svijetu, prenosi Deutsche Welle.
Za predsjednika Makedonije Gligorov je izabran 1991. godine. Na poziciji šefa države proveo je dva mandata. Kad je bio izabran za predsjednika, Makedonija je i dalje bila u sastavu Jugoslavije. Ostat će poznat po tome što je sa prvim predsjednikom Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem, u jesen 1991 pokušao “spasiti Jugoslaviju”, kako su to neki tumačili, a zapravo zaustaviti rat predlažući izlaz kroz “asimetričnu federaciju”.

Za Makedoniju je Gligorov svakako najzaslušniji državnik u novijoj povjest ove male balkanske države stisnute izmedju kroz skoriju povjest veliko državnih aspiracija Srbije, Bugarske i Grčka; na zapadu se Makedonija graniči sa Albanijom, a na sjeveru sa Kosovom. On je raspisao referendum na kojem su se Makedonci 1992 odlučili za nezavisnost i tako postali jedina država koja se od Jugoslavije odvojila mirnim putem.

Politička karijera Kire Gligorova prvenstveno je obilježena pokušajem atentata 3. listopada 1995. godine, kada je eksplozija bombe teško oštetila njegov automobil i nanijela mu teže tjelesne ozljede. Atentator nikad nije pronađen, a tada skoro 80-godišnji predsjednik preživio je s velikim ožiljkom na licu.

Stipe Mesić o Gligorovu: Gligorov je znao braniti nacionalne interese, a da pritom nije podlegao nacionalizmu

Povodom smrti Kire Gligorova sućut predsjedniku Makedonije Gjorgeu Ivanovu uputio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. “Njegov je odlazak gubitak ne samo za Makedoniju, nego i za cijelu regiju”, poručuje Mesić, prenosi hrvatski portal idex.hr.

“Kiro Gligorov bit će zapamćen kao jedan od prilično rijetkih političara i državnika s ovih prostora koji je znao prepoznati, zastupati i braniti interese svoje nacije, a da pri tome nije podlegao ekstremnome nacionalizmu. Zahvaljujući u prvome redu njegovoj mudroj politici Republika Makedonija uspjela je krenuti putem neovisnosti, izbjegavajući u isto vrijeme ratove koji su potkraj dvadesetoga stoljeća razdirali prostor bivše Jugoslavije”, kaže bivši hrvatski predsjednik.

Mesić se prisjetio svog prijateljstva s Gligorovom, koje je započelo još u doba Jugoslavije, a nastavilo se i intenziviralo u vrijeme Mesićevih predsjedničkih mandata. “Uvijek mi je bilo drago susresti se s njime i razmijeniti mišljenja – bilo o bilaterali, bilo o regiji, ili o prilikama na međunarodnoj sceni. Bio je iskreno posvećen produbljivanju i jačanju hrvatsko-makedonskih odnosa, ali i miru i stabilizaciji, te normaliziranju prilika u cijeloj regiji”, kaže Mesić, prenosi idex.hr.

Kiro Gligorov bit će sahranjen u krugu svoje obitelji na skopskom groblju Butel u aleji zaslužnih gradjana.

E. Avdović

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=6687

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes