propecia yahoo answers

Home » BALKANS » Dosljednost u Rutini

Dosljednost u Rutini

Erol Avdović (Photo by Hajat Avdović, Webpublicapress)

Erol Avdović (Photo by Hajat Avdović, Webpublicapress)

Piše: Erol Avdović – Za razliku od često ambivalentnih poruka iz Brisela kada su zemlje zapadnog Balkana u pitanju, posebno kad je riječ o proširenju Evropske unije, zvanični Washington ostaje dosljedan, kako okruženje od Bosne i Hercegovine do Sjeverne Makedonije – nema alternative oko članstva u EU. A tu su i otvorena vrata NATO-a, za one zemlje koje to žele i za to ispunjavaju uvjete.

Uspješna posjeta

Tek okončana posjeta pomočnika američkog državnog sekretara Metju Palmera (Matthew) regionu, posebno susreti koje je realizirao s ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom (Eric) – od Sarajeva do Banja Luke dokazuje tu konzistentnost: Washington ne odustaje od odavno utvrdjene sigurnosne arhitekture u jugoistočnoj Evropi, u kojoj je Bosna i Hercegovina u samom epicentru američkog vitalnog nacionalnog interesa.

Mnogo je razloga za to, uključujući i širu američku strategiju na Bliskom istoku, te zaoštrene odnose s Moskvom zbog Ukrajine, Sirije, ali i Turske, kao i ništa manje – zbog aktualnih rivalskih odnosa s Kinom u sferi medjunarodne trgovine.

Jednostavno, za Sjedinjene Države je neprihvatljivo da Balkan – od Bosne do Makedonije, preko Crne Gore, Albanije i Kosova – uz “malu” pomoć Rusije bude remetilački faktor u naporima da se ovdje održi demokratski medjunarodni poredak u kojem je vladavina prava na prvom mjestu.

Dejtonski kočničari

U tom balkanskom mikrokosmosu nema mjesta politikama koje promiću autokratske oblike vladavine, uz korupciju i upotrebu nacionalizma i govora mržnje, kao u slučaju BiH – dugi niz godina. Svi oni, a trenutno je na čelu te skupine Milorad Dodik, uz neke stare trabante – ostaju dejtonski kočničari ne samo demokratskog napretka Bosne i Hercegovine, već i prijetnja američkim interesima u ovom dijelu svijata.

Bez obzira ko je na čelu Bijele kuće, i unatoč tome što će njen glavni stanar još dvije, pa čak možda i dodatne četiri godine, ako pobjedi na izborima 2020. biti aktuelni američki predsjednik Donald Tramp (Trump) – teško je povjerovati da će se američka politika (usprkos nekim crnim slutnjama) na Balkanu mijenjati u dogledno vrijeme.

Amerika ne odustaje

Doslijednost Washingtona sastoji se i u tome, da nema ukidanja sankcija fakturisanih Dodiku i Nikoli Špiriću, sve dok oni ne okrenu ploču. To je jasna poruka sa širom regionalnom rezonancom: Prestanite opstruirati Dejtonski mirovni sporazum , ne dovodeći u pitanje na bilo koji način i, iz bilo kojih političkih razloga – opstanak Bosne i Hercegovine, jer u protivnom sankcije ostaju u nedogled.

To je svakako i poruka srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, da dozivanje predsjednika Trampa u Beograd – sigurno neće promjeniti američki stav prema BiH, Kosovu ili Crnoj Gori.

Otuda je (imajući u vidu sve pobrojano) – onomadno produženje povišenog stepena upozorenja oko zapadnog Balkana, koje je na snazi još 2001.godine, i koje potpisuje svaki američki predsjednik iz dobro znanih razloga – samo tehničko pitanje.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=31073

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2020 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes