propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, EUROPE, Home » Chirac Protiv Sarkozyija

Chirac Protiv Sarkozyija

Hollande i Chirac (Courtesy photo 2012)

(Webpublicapress) — Aktualni predsjednik  Sarkozy gubi na ovim predsjedničkim izborima u Francuskoj, ali još nedovoljno, vjest je koju prenose mediji širom svijeta. Vijest je medjutim da je u prvom krugu predsjedničkih izbora koji su održani u nedjelju u Francuskoj, najviše glasova osvojio je socijalistički kandidat Francois Hollande, ispred kandidata desnog centra Nicolasa Sarkozyija. Na temelju prebrojanih glasova, koje je u nedjelju navečer saopštilo ministarstvo unutrašnjih poslova, Oland je osvojio 28 posto glasova birača, a Sarkozi 26,9 posto. Oba kandidata učestvovaće 6. maja u drugom krugu izbora za šefa države, javile su novinske agencije.

 

Birači šrom Francuske izašli na prvi krug izbora za novog predsjednika francuske republike. kako to izvještavaju mnogi mediji širom Europe – koji su ujedno i predvidjeli pobjedu Olandea u prvom krugu, a nagovjestili i kraj vladavine predsjednika Nicolasa Sarkozya. Biračka mjesta u kontinentalnoj Francuskoj i na Korzici bila su otvorena od 08:00 do 18:00 sati, dok su u većim gradovima birališta bila otvorena još i dva dodatna sata. Većina glasača, prema medijskim najavama, ali i posljednjim anketama daje izvjesnu prednost kandidatu socijalista Hollandeu.

Mnogi su protiv Sarkozyija

Interesantno, ali za socijaliste će izgleda glasati i neki članovi desnice, koji bi trebali glasati za Sarkozyija zbog istih ideoloških ubjedjenja; medju njima je i bivši francuski predsjednik Jacques Chirac. On je, kako to navode agencije, a prenosi AJB — dao je punomoć svojoj supruzi Bernadette da glasa za njega u selu Sarran u departmanu Coreze, gdje su oboje upisani u biračke spiskove. Chirac je prošlog ljeta izjavio da će glasati sa Hollandea, pošto mu niko nije nanio toliko zla koliko Nicolas Sarkozy. Bernardet Chirac je, medjutim, danas rekla da  njen 79-ogodišnji suprug žali što je dao takvu izjavu. Ona inače svesrdno podržava sadašnjeg predsjednika Sarkozyja.

Za predsjednika Francuske natječe se 10 kandidata, od njih jedino dvojica imaju realne izglede za pobjedu – aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy i predstavnik socijalističke stranke Francois Hollande.

Posljednje ankete koje su provedene u petak pokazuju da Hollande ima malu prednost ispred Sarkozya dok će kandidati krajnje desnice, Marine Le Pen, i krajnje ljevice, Jean-Luc Melenchon, ostati daleko iza. Na petom mjestu trebao bi, prema anketama, završiti centrist Francois Bayrou.

Prekršena izborna šutnja

Izbori su protekli uglavnom bez incidenata, ali Kako to javlja Al-jazeera, televizijski kanal TF-2 je u svojoj informativnoj emisiji u 15:00 objavio kratak intervju sa Jean-Lucom Mélenchonom, kandidatom Lijevog fronta, što je striktno zabranjeno zakonom o izbornoj šutnji,  koja je počelo u petak u ponoć i traje do večeras u 20 časova. Vijeće audiovizuelnih medija Francuske, koje je oformilo posebno tijelo da prati izvještavanje o današnjim izborima, opomenulo je TF-2 da su prekršili propise, ali im još nije izrekao i kaznu, koja može iznositi 75 000 eura i više.

U isto vrijeme u Parizu održavaju se prosvjedi – stotine demonstranata maršira gradom s velikim transparentom na kojem stoji “Oni ne predstavljaju nas !” – čime poručuju da nijedan od dva izvjesna kandidata za predsjednika nije adresirao stvarne probleme francuskog naroda.

“Nijedan od ova dva kandidata nije mi kredibilan, politiku kontroliraju financije”, rekao je jedan od prosvjednika za Reuters.

Česti dvostruki mandati

Od 1965. godine u Francuskoj je održano osam predsjedničkih izbora i izabrano je šest predsjednika: Charles de Gaulle, Georges Pompidou, Valery Giscard d’Estaing, Francois Mitterand, Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy. Mitterand je jedini predsjednik Pete Republike, koji je izabran u dva sedmogodišnja mandata. Chirac je takodje izabran dva puta, ali je, nakon ustavnih promjena, njegov drugi mandat trajao pet godina, koliko traje i sada.Short URL: http://webpublicapress.net/?p=11285

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes