propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, UN NEWS » Bosna Ostaje Vjerna UN-u

Bosna Ostaje Vjerna UN-u

Andrej Plenković Primeminister Croatia (Twitter photo)

Miroslav Lajčak President of 72. Session of UN General Assembly and Chairman of BiH Presidency Dragan Čović 21 september 2017 (UN Photo:Ariana Lindquis)

Piše: Erol Avdović (WEBPUBLICAPRESS/Dnevni Avaz) UNITED NATIONS, NEW YORK – Terorizam ostaje nesumnjivo najveće zlo današnjice, u svim njegovim formama i predstavlja najveću prijetnju medjunarodnom miru i stabilnosti, rekao je predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obraćajući se u srijedu ujutro po američkom vremenu  Generalnoj skupštini UN-a.

On je kazao da će BiH nastaviti doprinositi punoj implementaciji kontraterorističke strategije UN-a, doprinoseći radu istoimenog komiteta Svjetske organizacije.

 Miroslav Lajčak President of 72. Session of UN General Assembly  and Chairman of BiH Presidency Dragan Čović 21 september 2017 (UN Photo:Ariana Lindquis)


Miroslav Lajčak President of 72. Session of UN General Assembly and Chairman of BiH Presidency Dragan Čović 21 september 2017 (UN Photo:Ariana Lindquis)

Dragan Čović u New Yorku se sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom (Guterres), a ostvario je i poseban prijateljski susret s predsjednikom Generalne skupštine UN-a bivšim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, šefom Slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

 

Najveća opasnost

 

“Mi posebno pozdravljamo napore generalnog sekretara Antonia Gutereša ‘Guterres) u jačanju UN kontraterorističkih kapaciteta i osnivanju tog ureda”, naglasio je Čović.

Predsjedavajući Bh.Predsjedništva rekao je i kako BiH igra značajnu ulogu u medjunarodnim naporima da se pobjedi ova pošast. Kao članica medjunarodne koalicije u borbi protiv ISIL-a (Da’esh); BiH posebno doprinosi u prikupljanu informacija i njihovoj razmjeni na medjunarodnoj razini, rekao je.

U toj borbi, BiH je isto tako posvećena punoj implementaciji svih dosadašnjih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Čović. To uključuje sprječavanje finasiranja, planiranja ili izvodjenja terorističkih akata.

 

Pravi razlozi

 

Čović je rekao kako BiH dijeli pogled po kome je za dugoročno iskorijenjenje terorizma i nasilnog ekstremizma potrebno kontinuirano investirati u cijeli spektar medjusobno povezanih mjera, “od iskorijenjenja nepravde i nejednakosti, siromaštva, nedostatka do pobaoljšanja razumjevanja medju onima koji se razlikuju”.

 

Dijalog prije svega

 

Sasvim ispravno Čović je zaključio da kako jačanje interkulturalnog dijaloga mora biti jedan od načina da se pobjedi ektremizam kome često nepravedno pridodaju religijski predznak.

Globalno razoružanje ii sprječavanje atomske proliferacije, uključujući osudu nuklearnih testova Sjeverne Koreje, takodjer su bile teme koje je Čović dotakao. U ime službenog Sarajeva i on se pridružio pozivima Pjongjagu da odmah prekine s tim testovima.

U isto vrijeme on je naglasio da BiH podržava “Agendu 2030” o samo održivoj planeti – dodavši da je naša država potpisnica globalnog Pakta o klimatskim promjenama potpisanog u Parizu.

Predsjednik Predsjedništva u Njujorku je  govorio i o naporima koje BiH ulaže na svom putu približavanja euroatlanskim intergracijama.

 

Evropski put

 

Rekao je kako je BiH “naučila svoje lekcije iz bliske prošlosti”, izabirući da “njena budućnost bude utemeljena na prinncipima osnivača Evropske unije, od prije 60 godina”.

- Mi smo usvojili evropski put i, birajući izmedju kooperacije i konfrontacije – mi biramo i uvjek ćemo odabrati kooperaciju tražeći zajednički kompromis, rekao je, potencirajući u Njujorku – posvećenost Sarajeva važnim regionalnim inicijativama na EU putu.

Rekao je kako BiH čini sve da “ubrza napredak da bi stigla tamo gdje pripada, u okviru jake evropske porodice”.

U isto vrijeme Čović je priznao da BiH projlazi kroz period teških i “važnih izazova” te da nijedan narod u BiH ne može biti sretan na račun druga dva.

Čović je u Njujorku još jednom pozvao medjunarodnu zajednicu da nastavi pomagati Bosu i Hercegovinu, zahvalivši se na svoj dosadašnjoj pomoći.

 

Novi izborni zakon u BiH

 

“Vjerujem da je do nas u BiH na napravimo krucijalni korak da usvojimo promjene izborne legislative do kraja ove godine, u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH”, rekao je Čović u UN-u.

 

Zagreb slično u UN-u

 

Andrej Plenković Primeminister Croatia (Twitter photo)

Andrej Plenković Primeminister Croatia (Twitter photo)

Hrvatski premjer Andrej Plenković u UN-u je zauzeo komplementarni stav s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Plenković je rekao da pažnja međunarodne javnosti ostaje vezana na BiH, jer je ona nefunkcionalna država u kojoj od završetka rata 1995. tinjaju međunacionalni i socijalni problemi.

 

“Vjerujemo u izgradnju snažnih društava u našoj regiji, kako bi se s dugotrajnih kriza prešlo na politički dijalog i aktivni angažman. To je osobito važno u susjednoj BiH, gdje je ispravna primjena ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, Bošjnaka, Srba i Hrvata, preduvjet za punu funkcionalnost i stabilnost države”, istaknuo je premjer Republike Hrvatske u svom obraćanju na 72.zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

 

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=28578

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes