propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, BALKANS » Bosanske zablude i ideali

Bosanske zablude i ideali

 

Erol Avdovic (Photo by Hajat Avdovic - Webpublicapress)

Erol Avdovic (Photo by Hajat Avdovic – Webpublicapress)

Piše: Erol Avdović — (Dnevni avaz) - S krajem ramazana, za sve one koji su u proteklom mjesecu posta i meditiranja pokušali da se što više predaju svom Stvoritelju dolazi trenutak završnog računa: u čemu se uspjelo, a gdje nije. Tako na površinu isplivaju i zablude. Bivalo se i pretenciozno, jer bosanski muslimani širom svijeta, uključujući i svoju maticu Bosnu i Hercegovinu, žive u ambijentu u kojem se valja prilagođavati.

Pogrešan mentalitet

Horizontom prolete i naši ideali. Njima bi trebalo težiti, bez obzira na tradiciju što nas često povlači unazad. Da ne govorimo o pogrešnom jeziku i beskorisnim savjetima, da treba šutjeti, trpjeti i pomiriti se s bezizlaznošću – jer sve to nas pretvara i u pogrešan mentalitet.

Za Bosance muslimane, a to se nikako ne bi smjelo (nacionalno) reducirati samo na Bošnjake, dakako, šutnja nije uvijek zlato. Dići pravedan, dobro artikulirani glas, upotrijebiti primjere iz svijeta u kojem od Amerike do Australije oni žive, posao je prije svih drugih.

Bosanci muslimani moraju naučiti tolerantno, ali istinito opisivati svoje stanje i manuti se (politike) sljedbeništva. Jer, apsolutno najgora je ova politička kasta među Bosancima muslimanima. Umjesto da nas emancipiraju, imitira se pogrešna porodična matrica oslonjena na nemoralni politički patos. Oni za koje mi glasamo rabe takav žargon – od ljutnje do žalosti, nažalost uz forsirani kolektivni kult žrtve, koji se besramno politički eksploatira, samo da bi nas zaveli.

E pa ne dajte da vas zavedu!

Van tog mikrokosmosa globalna se Bosna, kad su muslimani u pitanju, treba što prije uhvatiti ruku pod ruku s reformatorima islama. Dobro je to u svom historijskom presjeku onomad opisao Mirnes Kovač, uspoređujući rabinska učenja kod Jevreja. Za početak mora se sviknuti na realnosti našeg doba i na “Rim – kao činjenicu života”.

Racionalni vjernik

Oni koji vjeruju moraju shvatiti i da se Božija riječ treba marljivo studirati, a ne samo apologetski slijediti. I da se ona doseže kroz više tumačenja u skladu s novim vremenima. Iznimno je korisna ona epizoda iz historije judaizma da vjernik koji je krenuo da zasadi korisnu biljku treba prvo završiti taj posao! Pa tek onda okrenuti glavu za svojim vjerskim ili bilo kojim drugim autoritetom, ako se takvi odnekud pojave na njegovoj njivi.

No, mnogi muslimanski lideri traže bespogovornu poslušnost, prezirući pragmatičnost i racionalno vjerovanje. Oni prizivaju šutnju svojih sljedbenika, želeći da ih pretvore u obične podanike. Kategorija – racionalni vjernik je i najbolje odijelo koje može odjenuti musliman, jer to ga čini dijelom civilizacije u kojoj živi. Razmišljanje je važnije od izgleda, posebno onog koje provocira okolinu. Zato – razmišljajte umjesto da se “samo” gibate.

Trebalo bi nas obradovati i to što je u Berlinu, u džamiji sa simboličnim imenom – Ibn-Rušd-Goethe, žena imam (Seyran Ates) pozvala muslimane i muslimanke da obavljaju molitvu skupa. Opet je trenutak i za spominjanje temeljnog kur’anskog načela – kako je islam poslan kao milost svim svjetovima! I da on nije čak upućen samo vjernicima (muslimanima). Da ne govorimo o nekakvom izmišljenom „ekskluzivitetu“ Arapa, Turaka, nas bosanskih ili balkanskih muslimana!

To gdje će se, na kojem jeziku, u kojoj kulturi i kada dogoditi najpotpunije prihvatanje islama – Božija je mudrost. Mislioci koji meditiraju, respektabilni postači, klanjači, udjelioci sadake (milosrđa) i zekata (dobrovoljnog “poreza” na naše imanje u korist zajednice) – još u potpunosti to ne razaznaju. Ali, mogli bi naslutiti.

Jednom je Dževad Karahasan rekao kako je onima koji danas žele studirati islam na pravi način potrebniji engleski, njemački i francuski nego arapski jezik. Našalio se i da, kad vidi šta rade pušačima, onda je muslimanima u Evropi – baš dobro.

Ustvari, mi, bosanski muslimani sa Zapada, ne bismo smjeli dozvoliti da naši bosanski rođaci nastave biti žrtve nečijeg kulturnog atavizma i da svojom šutnjom, pomirljivošću i neracionalnom ljutnjom (kao da je biti “ters” pozitivna osobina?!) Bosnu, koja pripada svima, i nemuslimanima, vraćaju u srednji vijek.

Nikad više! Ovo nije 13. ili 14. stoljeće. Mi smo ipak 600 godina naprijed i valja se nositi i s izraslim idejama koje čovječanstvo baštini od renesanse i Francuske revolucije naovamo. A ne teturati unazad!

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=28141

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes