propecia yahoo answers

Home » BALKANS, COMMENTARY » Bolje sudnica nego ulica

Bolje sudnica nego ulica

Piše Erol Avdović (Radio Sarajevo) – U svim američkim

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

Erol Avdović (WPP New York photo 2020)

saveznim državama u kojima će Donald Trump navodno suditi Joe Bidena zbog “izbornih prevara” ili tražiti prebrojavanje glasova (Arizona, Nevada, Georgia, Pennsylvania, Michigan i Wisconsin) – čak da se i utvrde neke (očekivano minorne) nepravilnosti – da jedan broj glasova bude nevažeći (nepravilno ispisan, bez potvrđenog identiteta glasača itd.) - Bidenova prednost je toliko velika da se ona – prema navodima eksperata ne može dovesti u pitanje.

U Michigenu, naprimjer, gdje je Trump 2016. pobijedio Hillary Clinton s nešto više od 10.000 glasova, Biden ga je 3. novembra ove godine ‘pomeo’ i osvojio je 148.000 glasova više od aktuelnog predsjednika.

Upravo zato je New York Times intervjuisao eksperte u svih 50 država - demokrate i republikance koji su potvrdili da nije bilo izborne prevare.

ŠIRENJE STRAHA I NEIZVJESNOSTI

No, Trump i dalje širi strah i famu, jer to je naprosto dio njegove politike: da manipulira onima koji ne čitaju, recimo, Wall Street Journal (koji je tradicionalno na strani republikanaca i koji je također pozvao Trumpa da prizna poraz).

Predsjednik Trump zna da većina njegovih pristalica, nažalost – ne ide dalje od Twittera ili gledanja FOX televizije.

On (samo) prijeti sudovima, a zagovara “zakon” ulice, jer zna da sudovi nisu njegovo privatno vlasništvo. Sudovi mu ne mogu dodijeliti još glasova (od onih koje je osvojio što će eventualno prebrojavanje utvrditi); sudovi će odvagati shodno dokazima – poput izjava ljudi (dakako pod zakletvom) koje je intervjuisao NY Times.

I onda dodatno osramotiti one koji govore o prevari bez dokaza.

Tako je to u svakoj zemlji zakona i vladavine prava.

Drugačije je u banana republikama.

TRIJUMF DEMOKRATIJE

Žalosno je, međutim, što se pod brendom, a još više u okviru institucije američkog predsjednika, koji se ne slučajno naziva liderom slobodnog svijeta – Donald Trump ponaša tako sebično, neodgovorno, narcisoidno i, jednostavno rečeno, bez državničke vizije.

Pored ostalog, on ne razumije šta Amerika znači ljudima širom svijeta koji vape za slobodom i ljudskim pravima.

I šta Amerika, recimo, znači ljudima u Sarajevu koji su onomad s američkim i zastavama Bosne i Hercegovine proslavljali ne samo pobjedu Joe Bidena – već trijumf demokratije.

(*tekst objavljujemo uz dozvolu autora, koji je dugododišnji novinar i višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija)

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=32817

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2021 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes