propecia yahoo answers

Home » INTERVIEW » Arhivu UN Tribunala Da Čuva Nezavisna Institucija

Arhivu UN Tribunala Da Čuva Nezavisna Institucija

Antonio Guterres UN Photo by Evan Schneider

Antonio Guterres UN Photo by Evan Schneider

Erol Avdović/New York - Odgovarajući na pitanje Avazovog dopisnika iz Njujorka šta će biti sa arhivom Haškog tribunala, te koju će ulogu u tome igrati Ujedninjeni narodi, generalni sekretar Antonio Gutereš (Guterres) naglasio je važnost da se milioni dokumenata sačuvaju i da arhivirana gradja oko ratnih zločina i sudskih procesa oko toga ostane dostupna svim onima koji dalje žele istraživati šta se dogodilo u prošlom ratu u Bosni i Hercehovini, Hrvatskoj i na Kosovu.

 

Odgovarajući na moje pitanje u okviru prve ovogodišnje konferencije za novinare u UN-u, da li smatra da bar dio Haške arhive treba biti sačuvan medju dokumentima koje inače čuvaju Ujedinjeni narodi, te da li je UN pozvan da tu dokumentaciju zaštiti, Gutereš je odgovorio da tu arhivu ipak neće pohraniti u Njujorku gdje je i centrala UN-a.

 

Povjerenje u Hag

 

“Mislim da je ono što je suštinski da se garantira da arhiv bude dobro sačuvan. Imamo puno povjerenje u institucije u Hagu. Kao što znate , postoji mehanizam (rezidualni mehanizam – koji će nastaviti nedovršene apelacione procese Karadžiću, Mladiću ii ostalima – op.a.) koji prologira ii nastavlja (sudjenja), tako da imamo puno povjerenje u haške instititucije da to urade”, rekao je Gutereš odgovarajući na pitanje ko za sad treba čuvati hašku arhivu.

 

Od kako je preuzeo dužnost, 1.januara 2017.godine generalni sekretar UN-a, u više navrata je spominjao Srebrenicu, govoreći o tome i na zatvaranju Haškog tribunala prošlog decembra, kao o mrlji na savjesti koja će nastaviti da proganja našu kolektivnu savjest. Otuda je pitanje arhiva sada aktuelnije nego ikad.
“Ono što je absolutno esencijalno je da arhiva ne bude izgubljena i da arhiv bude otvoren za sve neovisne analitičare iizainteresirane ljude koji bi trebalo da mogu da je koriste za više prošireno znanje o realnosti koja se dogodila”, naglasio je prvi čovjek UN-a.

 

Dogovor oko lokacije

 

Kada je riječ o lokaciji Gutereš je rekao da UN ne insistira da mjesto čuvanja haške dokumentacije bude Njujork, te da se o tome tek treba dogovoriti u okviru UN-a.

 

”Mi smo otvoreni da diskutujemo svako rješenje koje garantuje očuvanje arhiva. U ovom trenutku mi imamo situaciju, kao što znate, da je Sud (Haški tribunal) zamjenjen (Rezidualnim) mehanizmom, koji je kreiran, zbog mnogo preostalih stvari za budućnost, ii mi imamo puno povjerenje u taj mehanizam”, dodao je generalni sekretar UN-a.

 

Na insistiranje Avazovog dopisnika iz Njujorka, da ponudi njegove mišljenje o pravu balkanskih država, posebno zahtjeva iz Srbije da se vrate neki dokumenti, te da se haška dokumentacija prosljedi balkanskim zemljama koje su za nju zainteresirane, Gutereš još nije zauzeo definitivan stav o mogućem preseljenju i obimu transfera haških arhiva u balkanske države, uključujući i BiH, iako se to od početka govori kao o izvjesnoj mogućnosti.

 

”Mislim da bi države imale pravo da konsultuju arhiv. Mislim da je dobro da se arhiv ovakve prirode čuva od strane nezavisne institucije”, rekao je Gutereš, ne ponudivši više detalja na koju je ustanovu mislio,

 

Orginali u glavnim gradovima

 

Osim digitalizirane verzije većine dokumenata, njihovi orginali se čuvaju u

Serge Brammertz - UN Security Council, 10 December 2014, (UN photo by Loey Felipe)

Serge Brammertz – UN Security Council, 10 December 2014, (UN photo by Loey Felipe)

balkanskim prijestolnicama, pa nedavni zahtjev službenog beograda da Haški sud vrati kopije povjerljivih dokumenata (s oznakom državne tajnosti), smatraju neki analitičari – predstavlja opasnost da svi dokumenti, kopije i orginali – završe na mjestu na kojem ne bi bili sigurni. Generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš govorio je upravo o važnosti da se haška dokumentacija sačuva po svaku cjenu.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=29055

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2020 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes