propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, UN NEWS » Al-Maliki Oštro u UN-u

Al-Maliki Oštro u UN-u

Riad Al-Malki, Foreign Minister of the Palestinian National Authority, addresses the General Assembly during its Tenth Emergency Special Session on the illegal Israeli actions in Occupied East Jerusalem and the rest of the Occupied Palestinian Territory. (UN photo by Manuel Elias)

Riad Al-Malki, Foreign Minister of the Palestinian National Authority, addresses the General Assembly during its Tenth Emergency Special Session on the illegal Israeli actions in Occupied East Jerusalem and the rest of the Occupied Palestinian Territory. (UN photo by Manuel Elias)

Piše: Erol Avdović - Razočarani smo u Bosnu i Hercegovinu, jer je ostala uzdržana u glasanju oko naše rezolucije o Jerusalemu, izjavio je za Webpublicapress odmah nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN-a ministar vanjskih poslova države Palestine Rijad Al-Maliki (Riyad).

 

Povrjedilo nas je to, poručite to našim prijateljima u Sarajevu, jer kad smo se ranije sastaajali sa Bosnacima iskazali su nam podršku, dodao je palestinski ministar. “Ovdje (u Ujedinjenim narodima) imali smo referendum oko Jersalema i cjeli svijet nam je svjedok da smo pobjedili. Jerusalem je bio i ostao glavni grad Palestine”, poručio je u ekskluzivnoj izjavi za naš medij šef palestinske diplomatije.

 

U četvrtak je 128 zemalja od ukupno 193 članice Generalne skupštine UN-a u četvrtak glasalo za neprihvatanje – odluke Trampove administracije o Jerusalemu kao glavnom gradu Izraela, tražeći od Washingtona da poništi svoj stav o tome.

 

Umanjeni rezultat

 

Dobro obavješteni diplomati se slažu da je, neočkivano veliki broj zemalja, čak 35, ostalo je uzdržano, dok se čak 21 država članica nije uopće pojavila na glasanju u Generalnoj skupštini UN-a. Uz devet zemalja, koje su, uz SAD i Izrael – glasali protiv rezolucije predložene od strane Turske, Egipta i Jemena — ukupno 65 država članica UN-a nije podržalo ovaj prijedlog.

 

Prvobitna arapska i turska diplomatska očekivanja projecirale su rezultat od preko 170 glasova u korist rezolucije o Jerusalemu, saznaje Webpublicapress iz dobro obavještenih izvora u UN-u.

 

- Bio je to enormni pritisak Amerikanaca u proteklih nekoliko dana, jer Vašington je direktno telefonski pozivao, posebno afričke, ali i neke evropske prijestolnice, kako bi promjenile svoj stav i glasale protiv ili ostale uzdržane, rekao je za naš list vrlo visoko rangirani egipatski diplomata. Tako su “u zadnji čas” svoj – od ranije usaglašeni stav u centrali Evropske unije u Briselu – promjenile Hrvatska, Poljska, Češka, Madjarska i Rumunija, koje su za razliku od ostatka evropskih držala koje su se otvoreno suprotstavili pritiscima Trampove administracije.

 

Palestinske diplomate u New Yorku podsjećaju da je, čak i NATO stao na stranu Palestinaca po pitanju Jerusalema.

 

BiH i Hrvatska “protiv” EU

 

Slovenija, Srbija, Crna Gora i Makedonija – glasale su u korist rezolucije o osudi unilateralnog poteza nove američke administracije o priznavanju Jerusalema, samo kao izraelske prijestolnice.

 

Interesantno je da je Hrvatska bila uzdržana, nasuprot stavovima Svete stolice, koja se u svom govoru u UN-u založila za historijski status-quo oko Jerusalema, za koga je Vatikan podsjetio da je taj grad sveto mjesto za sve tri najveće monoteističke religije, kršćanstvo, islam i judaizam. Vatikan je zbog toga preporučio i krajnju diplomatsku obazrivost oko Jerusalema.

 

- Mi smo glasali u skladu s principijelnom politikom EU po tom pitanju, rekao je za Webpublicapress jedan crnogorski diplomata u UN-u, priznajući da je je ipak “bilo kolebanja do posljednjeg trenutka, ali da sun a kraju preovladali principi”.

 

Mevlüt Çavuşoğlu (right), Minister for Foreign Affairs of Turkey, at the Assembly meeting. 16 October 2014 United Nations, New York (UN photo by Mark Garten)

Mevlüt Çavuşoğlu (right), Minister for Foreign Affairs of Turkey, at the Assembly meeting. 16 October 2014
United Nations, New York (UN photo by Mark Garten)

- Na nas niko nije vršio nikakav pritisak i Bosna i Hercegovina je glasala u skladu s usaglašenim instrukcijama iz Sarajeva, kazao je za naš list i visoko rangirani bh.diplomata u Ujedinjenim narodima u New Yorku. No, on je u isto vrijeme naglasio, da je takvom stavu Bosne i Hercegovine “doprinjelo nejedinstvo EU po ovom pitanju, što je otežalo donošenje drugačije odluke”.

 

Srbija kao primjer

 

Na pitanje, kako to da Srbija oko Palestine uvjek glasa konzistentno, u korist palestinske državne nezavisnosti, kao i sada u korist arapsko-turske rezolucije o Jerusalemu, isti bh.diplomata je rekao, kako u tome prepoznaje “nastojanje Beograda da iz vlastitih interesa ostane u dobrim odnosima sa arapskim i muslimanskim svijetom, što je za svaku pohvalu”.

 

- Bosna se ovaj put trebala ugledati na Srbiju, poručio je još kratko palestinski ministar Al-Maliki.

 

 

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=28932

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2019 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes