propecia yahoo answers

Home » ARCHIVE, BALKANS » Ono Malo Dobrih

Ono Malo Dobrih

 

Erol Avdovic (Photo by Hajat Avdovic - Webpublicapress)

Erol Avdovic (Photo by Hajat Avdovic – Webpublicapress)

Piše: Erol Avdović - Kad kolumnista u novinskom prostoru koji mu je dodijeljen napiše tekst u formi otvorenog pisma, spomene nekoliko imena i prozove cjelokupnu javnost, onda je sigurno dogorjelo do prstiju. Tako je Tomas Fridman (Thomas Friedman) u “New York Timesu” poslao pismo najvažnijoj petorki u američkoj administraciji – šefovima Stejt departmenta, Pentagona, Domovinske sigurnosti, CIA-e i novog Trampovog (Donald Trump) savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Tražio je od njih da natjeraju predsjednika Trampa da se izvini Baraku Obami (Barack), jer ga je lažno, bez ikakvih dokaza, ali s političkim predumišljajem – optužio za špijunažu.

Recept za katastrofu

Ako ova laž prođe nekažnjeno, onda je to najgori mogući primjer za sve one koji se pozivaju na Ameriku kao uzornu zemlju u kojoj važe zakon, ljudska prava i demokratija. A ne prizivani haos i Twitter izmišljotine. Ako prođe, vlastodršci poput (Vladimira) Putina, Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i ostali njihovog kova – dobivaju “licencu” za eskiviranje istine. Oni sada govore, kad mogu Amerikanci, možemo i mi.

Grozna je to poruka i za cijeli Balkan, koji ostaje u kandžama lažova čije se neistine sve više recitiraju uz balalajku kao – “religijski” slogani ili davni ideološki promašaji. Od panslavizma do otvorenog nerazumijevanja islama koji se skoro banalizira u svom tumačenju. Kao što mi je to onomad, u svom pismu (kao relikviju – pisan rukom) napisao akademik Esad Duraković, šaljući mi iz Sarajeva i njegovu knjigu o krivom shvatanju islama (“Međureligijski ratovi danas”).

Neznanje je otrovna hrana za sve nas, posebno za nesuvislo obaviještene. Uostalom, informacije nisu znanje. To je recept za katastrofu!

erol-1

Fridmanovo otvoreno pismo: Lako je Amerikancima, jer pred njima stoje oni koji mogu ukrotiti Trampa

Lako je, mislim, Fridmanu, jer on se poziva na primjere iz američke povijesti. Tako se od “kanceroznog predsjedništva”, kako naziva Trampa u Bijeloj kući, ovdje još moguće spasiti. U Americi ima još ljudi koji nas mogu izbaviti iz moralnog bankrotstva.

Ali, kome da ja uputim takvo otvoreno pismo, uz časne izuzetke, kad je Bosna, kako mi je to priznao jedan senzibilni i pametni bh. diplomata – postala “zemlja individualnih izbavljenja”. Kolektiv, iliti “narod” je ponajviše izborna kategorija u nesteriliziranom instrumentariju političara. Malo je prostora, a puno riječi, ali evo, umije li, dakle, Bosna misliti? Pitanje je sad! Naravno da umije, samo ponekad ne smije.

Zato se Bosancima što prije valja oslobađati patriotizma iz koristoljublja. A onda i nacionalizma, koji veliča vlastitu “ugroženost”, minimizirajući jednakopravnost u znanju i drugim poštenim vrlinama. Lakše je to, naravno, reći, nego provesti. Ali, od ispravnih riječi, kao i ispravnih misli, kreće se do dobrih djela, kako nas je učio Gazali. Dobra ili loša djela potom određuju karakter i sudbinu pojedinca, pa i nacije.

Bosanska lista

Zbog naše kolebljivosti, neki bi da od Bosne naprave vlastitu “političku” dinastiju. I da, povrh svega, abdiciraju od odgovornosti. To vam dođe kao savršen zločin. A u ime vlastite nacije.

Pa, do kada, narode bosanski? Vi što se nazivate (iako na to imate pravo) onako kako vaše komšije žele, a ne po svojoj zemlji; do kada ćete vi, bosanski Srbi, Hrvati i Bosanci, kojima su Turci dali ime “Bošnjaci” – zanemarivati činjenicu da su vam isti kraljevi bili nekada, jednako znamenje sada i zajednička (evropska) budućnost sutra!

Znam da među nama ima onih dobrih koji razumiju i znaju artikulirati pozitivne (Gazalijeve) misli i shvatanja. Samo, eto, još nikako ne mogu da se odlučim na kojih pet bosanskih imena da adresiram svoje otvoreno pismo.

Lako je Amerikancima, jer pred njima u istom ešalonu stoje generali Matis (James Mattis), Keli (John Kelly), Mekmaster (H. R. McMaster), te konjički časnik Majk Pompeo (Mike), pa i Reks Tilerson (Rex Tillerson). Od njih Fridman traži da ukrote Trampa. Oni to mogu, jer su isti pred zakonom. Moramo i mi, bez obzira na nedostatak materijala, ubrzo sastaviti našu bosansku listu.

I nemojte da vas iznenade imena – to što bi među njima mogli biti neki s kojima će i dalje ratovati vaše predrasude. Zbog tih predrasuda Bosanci i jesu tu gdje su. Bogu su, kažu, ipak najdraži pokajnici.

Short URL: http://webpublicapress.net/?p=27768

Generated image
Image and video hosting by TinyPic
Generated image

FEATURED VIDEOS

FLICKR PHOTO STREAM

© 2018 WebPublicaPress. All Rights Reserved. Log in - Designed by Gabfire Themes